Potrebujeme:
– 4 stredne veľké zemiaky
– 1 vajce
– 4 polievkové lyžice múky
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– olej na vyprážanie
Plnka do zemiakových placiek
Postup:
1. Zemiaky dobre očistíme a opláchneme pod vodou. Necháme ich cca 15 minút vrieť vo vode so štipkou soli, až kým nie sú mäkké.
2. Vodu z varenia zemiakov zlejeme a necháme ich vychladnúť.
3. Chladiace zemiaky olúpeme a jemne ich nadrtíme na strúhadle do misy.
4. Pridáme vajce, múku, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame, aby vznikla hladká hmota.
5. Na panvici rozohrejeme olej.
6. Z pripravenej hmoty formujeme placienky a opatrne ich vkladáme na horúcu panvicu. Pečieme z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu a nesú pevné.
7. Hotové placienky vyberieme z panvice a odložíme na papierovú utierku, aby sa odstránil prebytočný olej.
Podávame horúce s kyslou smotanou, kečupom alebo iným omáčkou podľa chuti. Dobrú chuť!