Rímska pečienka ako tajný recept naších predkov

Rímska pečienka ako tajný recept našich predkov. Nezabudnuteľný tip na Veľkú Noc od našich starých rodičov, ktorí toto jedlo pripravovali po generácie. Dnes vám však prezradím, ako naši severní susedia (Poliaci) pripravujú rímsku pečienku podľa upravenej receptúry.

Príprava nie je nijako zložitá, zvládne ju vlastne každý. Ak to dokázali naše staré mamy, určite to zvládnete aj vy. Jedinečný recept od Tomasza Strzelczyka, skvelého kuchára.

 

Rímska pečienka môže vyzerať aj takto
Rímska pečienka môže vyzerať aj takto

Rímska pečienka – Tajný recept našich predkov. Trik na Veľkú Noc

Rímska pečienka je vlastne akási guľka z múky, avšak najčastejšie sa s ňou stretneme v podobe rolky. Je len na vás, aký tvar si zvolíte.

Osobne ju rada plním vajíčkom, ktoré ideálne uvarím na tvrdo.
Nemôžete s tým nič pokaziť; naopak, obohatíte chuť a pozdvihnete toto jedlo na vyššiu úroveň.

 

Rímska pečienka
Rímska pečienka

Recept na Rímsku pečienku

Poďme sa pozrieť na samotný postup prípravy rímskej šunky, ktorá je ideálna na Veľkú Noc.

Krémová zelerová polievka

Krémová zelerová polievka

Čítať viac »

Použila som tieto suroviny:
– 250 gramov masla
– 250 gramov múky (polohrubá, ale môže byť aj hladká)
– 500 ml mlieka (najlepšie vlažného)
– 6 vajíčok
– soľ
– maslo na vymazanie formy

Na plnku:
– 200 gramov šunky
– 200 gramov syra
– petržlenová vňať

Postup:
1. Maslo roztopíme buď v miske alebo na panvici a pridáme múku. Za stálého miešania postupne pridávame mlieko, kým nezískame hladkú a hustú hmotu. Bude to pripomínať plastelínu, takže sa nebojte. Orestujeme na silnejšom plameni približne 5 minút.
2. V tomto bode oddelíme bielka od žĺtkov. Do misky pridáme múku, žĺtka, soľ a nakoniec sneh z bielkov.
3. Zmes nalejeme do vymastenej formy a pečieme cca 20 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.
4. Upečený plát natrieme maslom a necháme vychladnúť.
5. Na rozpálenom masle upražíme na malé kúsky nakrájanú šunku. Potom pridáme nakrájaný syr a petržlenovú vňať. Dobre premiešame a orestujeme ešte 5 minút. Následne zmes nalejeme na vychladnutý plát.
6. Plát zrolujeme do tvaru rolky. Necháme trochu vychladnúť a potom z krajov vykrojíme približne 1 cm plátok a nakrájame na rovnaké časti. Tieto časti spojíme maslom. Na konci celú rolku ešte krátko upečieme.

Je vhodná ako studená misa, ale aj ako teplý obed. Ako ju podáte, je len na vás. Prajem dobrú chuť!

 

Inšpirujte sa videom, ako pripraviť roládu – aj tú Rímsku

Budete si olizovat prsty! Masovou roládu peču pouze podle tohoto receptu!| Chutný TV

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Marek I. píše:

    Rímska pečienka sama o sebe chuti skvele.A keď som ju skusil podľa tohto receptu, to bola jedna delikatesa.Ďakujem za inšpiraciu.