Rímska pečienka ako tajný recept naších predkov. Dokonalý trik na Veľkú Noc od našíchs tarých máma otcov, ktorý toto jedlo pripravovali po stáročia. No dnes Vám ukážem ako naši severený susedia (Poliaci) pripravujú rímsku pečienku už s upravenou receptúrou.
Nie je to nič ťažké na prípravu, čo by nezvládol hádam každý. Ak to zlvádli naše staré mamy, tak to zvládnete aj vy. Delikátny recept v edícii Tomasza Strzelczyka, ktorý je vinikajúci kuchár.
Rímska pečienka ako tajný recept naších predkov. Máte vystarané + trik na Veľkú Noc
Rímska pečienka je akýsi músová guľka, no najčastejšie sa stretneme s pojmom rolka. Už je na vás do akého tvaru si ju pripravíte.
Ja ju rada plním vajíčkom ideálne uvareným na tvrdo.
S tým sa hádam nedá nič pokaziť. A práve naopak, len zlepšíte chuť a pozdvihnete jedlo na vyššiu uroveň.
Samotný recept Rímskej pečienky
Poďme si ukázať samotnú prípravu rímskšj šunky, ktorá je ideálnym kandidátom na Veľkú Noc.
Použla som teito ongrediencie:
– 250 gramov masla
– 250 gramov múky (polohrubá no môže byť aj hladká)
– 500 ml mlieka (ideálne vlažné)
– 6 kusov vajíčok
– soľ
– maslo na vymastenie formy na pečenie
Na plnku:
– 200 gramov šunky
– 200 gramov syra
– petržlenová vňať
Postup:
1. Maslo roztopíme buď v miske alebo na pnvici a následne pridáme múku. Za stáleho miešania pomaly pridávame mlieko, aby sme mali hladkú a hustú hmotu. Bude sa to podobať plastelíne, tak sa nenestrašte. Orestujeme asi 5 minút na silnejšom plameni.
2. V tomto kroku oddelíme bielka od žĺtkov. Do misky pridíme múk, žĺtka, soľ a nakoniec sneh z bielkov.
3. Zmes nalejeme do vymazanej formy na pečenie a pečieme cca 20 minút pri 180 stupňov celzia..
4. Upečený plát potrieme maslom a necháme vychladnúť.
5. Na rozpálenom masle upražíme na malé kúsky nakrájanú šunku. Pridáme nakrájaný syr a petržlenovú vňať. Dôkladne opečením zmes a počkáme 5 minút. Potom to čo nám vyšlo nalejeme na vychladnutý plát.
6. Plát zrolujeme do podlhovej formy rolky. Necháme vychladnúť a potom na krajoch vykrojíme cca 1 cm plátok a nakrájame na rovnaké časti. Tieto časti pospájame maslom. Na konci celú rolku chvíľu krátke upečieme.
Je vhodná ako podoávanie na chladný chod ale aj ako teplý obed. Rozhodnúť, ako ju budete podávať je na vás. . Dobrú chuť!
Rímska pečienka sama o sebe chuti skvele.A keď som ju skusil podľa tohto receptu, to bola jedna delikatesa.Ďakujem za inšpiraciu.