sušienky z ovsených vločiek bez muky

Sušienky z ovsených vločiek bez múky tak, ako ich nepoznáte.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé banány
  • 200 g ovsených vločiek
  • 100 g arašidového masla
  • 50 g medu alebo javorového sirupu
  • 100 g nasekaných orieškov (vlašské, lieskové alebo kešu)
  • 50 g hrozienok alebo iného sušeného ovocia (napr. brusnice)
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • Voliteľné: 50 g čokoládových kúskov na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske roztlačte zrelé banány vidličkou, aby sa vám vytvorila hladká kaša. Následne pridajte arašidové maslo, med (alebo javorový sirup) a ostatné suché ingrediencie – ovsené vločky, nasekané oriešky, hrozienka, škoricu, prášok do pečiva a štipku soli.
  2. Dôkladné premiešanie zmesi: Pomocou lyžice alebo ručne dobre premiešajte, až sa všetky prísady spoja a vytvorí sa lepivé, husté cesto.
  3. Tvarovanie sušienok: Z hotového cesta vytvarujte malé guľôčky (približne vo veľkosti vlašského orecha), ktoré potom jemne stlačte na plechu vyloženom papierom na pečenie. Sušienky by mali byť rozložené minimálne 2 cm od seba.
  4. Pečenie: Rúru predhrejte na 180 °C a sušienky pečte približne 15 – 20 minút, alebo kým okraje nezačnú zlatisto hnednúť. Po upečení ich nechajte na plechu pár minút vychladnúť a potom ich premiestnite na mriežku, aby chladli ďalej.
  5. Podávanie: Tieto ovsené sušienky sú vynikajúce ako zdravá desiata alebo raňajky. Môžete ich podávať samostatne alebo s jogurtom či ovocím. Sú tiež ideálne na cesty, pretože sa jednoducho prenášajú.

Ovsené sušienky s kokosom a čokoládou-2

2) Ovsené sušienky s kokosom a čokoládou

Ingrediencie:

  • 250 g ovsených vločiek
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 100 g roztopeného kokosového oleja
  • 100 g medu alebo iného sladidla
  • 50 g kakaa v prášku
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 100 g čokoládových kúskov (čierna alebo mliečna)

Postup:

  1. Predpríprava: Predtým, než začnete piecť, nastavte rúru na 180 °C a pripravte plech s papierom na pečenie.
  2. Zmiešanie surovín: V jednej veľkej mise spojte ovsené vločky, strúhaný kokos, kakao, škoricu, prášok do pečiva a štipku soli. Dobre zamiešajte.
  3. Rovnomerné spojenie: V druhej miske zmiešajte roztopený kokosový olej, med a vanilkový extrakt. Miešajte, až budú všetky zložky dobre prepojené.
  4. Kombinovanie zmesí: Do suchej zmesi pridajte mokrú a dôkladne premiešajte, aby ste vytvorili husté cesto. Na záver pridajte čokoládové kúsky.
  5. Pečenie sušienok: Z hotového cesta vytvarujte guľôčky a uložte ich na plech. Jemne ich stlačte na plochý tvar (1-2 cm hrúbky), pretože pri pečení si zachovajú tvar.
  6. Pečenie: Pečte sušienky približne 15-18 minút, kým okraje nezískajú zlatohnedú farbu. Po uplynutí času ich vyberte a nechajte vychladnúť na plechu aspoň 5 minút, aby sa stihli stuhnúť.
  7. Záver a podávanie: Sušienky sú nádherne chrumkavé zvonku a vo vnútri – veľmi chutné a vláčne. Môžete ich uskladniť v uzavretej nádobe a sú ideálne ako desiata, ozdoba na raňajky alebo prísada do jogurtu.

Ovsené sušienky s jablkami a škoricou-3

3) Ovsené sušienky s jablkami a škoricou

Ingrediencie:

  • 200 g ovsených vločiek
  • 2 stredne veľké jablká(nastrúhané)
  • 100 g medu alebo agávového sirupu
  • 50 g masla (alternatívne môžete zvoliť aj kokosový olej)
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 50 g vlašských orechov (nasekaných) – voliteľné

Postup:

  1. Príprava: Na začiatku predhrejte rúru na 180 °C a plech vystlite papierom na pečenie.
  2. Zmiešanie surovín: Do väčšej misy vložte ovsené vločky, nastrúhané jablká, med (alebo agávový sirup), rozpustené maslo, škoricu, vanilkový extrakt, prášok do pečiva a soľ. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili.
  3. Príprava cesta: Ak preferujete chrumkavé sušienky, pridajte nasekané orechy do meste a opäť dobre premiešajte.
  4. Tvorenie a pečenie: Z pripraveného cesta formujte guľôčky alebo ploché sušienky a položte ich na plech. Pečte v predhriatej rúre asi 10-15 minút, kým nebudú zlatohnedé a pevných tvarov.
  5. Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte sušienky odpočívať na plechu niekoľko minút, potom ich premiestnite na mriežku, kde môžu úplne vychladnúť. Tieto sušienky sú chutné s pohárom mlieka a sú výborné na raňajky alebo ako snack počas dňa.

Dúfam, že si vyberiete niektorý z týchto receptov a užijete si pečenie aj ochutnávanie!

Bravčové rebierko s hubami

Bravčové rebierko s hubami

Čítať viac »

 

Kuracie prsia so šampiňónmi na smotane

Kuracie prsia so šampiňónmi na smotane

Čítať viac »

Sušienky z ovsených vločiek bez múky iným spôsobom…

Ingrediencie:
– 2 šálky ovsených vločiek
– 1/2 šálky kokosového oleja
– 1/2 šálky medu alebo javorového sirupu
– 1 lyžička vanilkového extraktu
– 1/2 lyžičky soli
– 1/2 šálky sušených ovocných kúskov (opcionálne)

Postup:
1. Rúru predhrejte na 180 °C a pripravte plech s papierom na pečenie.
2. V miske premiešajte ovsené vločky, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a soľ. Dobre zamiešajte, kým sa všetky zložky dobre spoja.
3. Ak máte záujem, môžete pridať aj sušené ovocné kúsky a opäť všetko dôkladne zamiešať.
4. Získanú zmes formujte do guľôčiek a umiestnite ich na pripravený plech. Môžete ich jemne stlačiť, aby dostali tvar sušienok.
5. Pečte vo vyhriatej rúre približne 12-15 minút alebo kým sušienky nezhnednú.
6. Nechajte sušienky vychladnúť pred podávaním a vychutnajte si ich s pohárom mlieka alebo šálkou kávy. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *