sušienky z ovsených vločiek bez muky

Sušienky z ovsených vločiek bez múky tak ako ich nepoznáte.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé banány
  • 200 g ovsených vločiek
  • 100 g arašidového masla
  • 50 g medu alebo javorového sirupu
  • 100 g nasekaných orieškov (vlašské, lieskové alebo kešu)
  • 50 g hrozienok alebo iného sušeného ovocia (napr. brusnice)
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • Voliteľné: 50 g čokoládových kúskov na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske roztlačte zrelé banány vidličkou, aby vznikla hladká kaša. Pridajte arašidové maslo, med (alebo javorový sirup) a všetky suché ingrediencie – ovsené vločky, nasekané oriešky, hrozienka, škoricu, prášok do pečiva a štipku soli.
  2. Zmes dôkladne premiešajte: Pomocou lyžice alebo ručne dôkladne premiešajte, až pokiaľ sa všetky ingrediencie nespoja a nevytvorí sa lepivé, husté cesto.
  3. Tvarovanie sušienok: Z pripraveného cesta tvarujte malé guľôčky (približne veľkosti vlašského orecha), ktoré následne zľahka stlačte na plechu vyloženom papierom na pečenie. Sušienky by mali byť rozložené aspoň 2 cm od seba.
  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C a pečte sušienky približne 15 – 20 minút, alebo pokiaľ okraje začnú zlatisto hnednúť. Po upečení ich nechajte na plechu vychladnúť pár minút, a potom ich premiestnite na mriežku na ďalšie chladenie.
  5. Servírovanie: Tieto ovsené sušienky sú skvelé ako zdravá desiata alebo raňajky. Môžete ich podávať samotné alebo s jogurtom či ovocím. Sú tiež ideálne na cesty, pretože sa ľahko prenášajú.

2) Ovsené sušienky s kokosom a čokoládou

Ingrediencie:

  • 250 g ovsených vločiek
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 100 g kokosového oleja (roztopeného)
  • 100 g medu alebo iného sladidla
  • 50 g kakaa v prášku
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 100 g čokoládových kúskov (čierna alebo mliečna)

Postup:

  1. Príprava predpokladov: Pred začatím pečenia, predhrejte rúru na 180 °C a pripravte plech s papierom na pečenie.
  2. Zmiešanie surovín: V jednej veľkej mise zmiešajte ovsené vločky, strúhaný kokos, kakao, škoricu, prášok do pečiva a štipku soli. Dobre premiešajte.
  3. Rovnomerné spojenie: V druhej miske zmiešajte roztopený kokosový olej, med a vanilkový extrakt. Pri miešaní sa uistite, že sú všetky ingrediencie dobre prepojené.
  4. Kombinovanie zmesí: Do suchej zmesi pridajte mokrú zmes a dobre premiešajte, aby vzniklo husté cesto. Na záver vmiešajte čokoládové kúsky.
  5. Pečenie sušienok: Z hotového cesta tvarujte guľôčky, ktoré položíte na plech. Stlačte ich na plochý tvar (1-2 cm hrúbky), pretože sa pri pečení nezmenia tvar.
  6. Reakcia počas pečenia: Pečte sušienky približne 15-18 minút, kým okraje nebudú zlatohnedé. Po uplynutí času ich vyberte a nechajte ich vychladnúť na plechu aspoň 5 minút, aby sa stihli stuhnúť.
  7. Záverečné podávanie: Sušienky sú perfektne chrumkavé zvonku, a inside – veľmi chutné a vláčne. Môžete ich skladovať v uzavretej nádobe a sú ideálne ako desiata, ozdoba na raňajky, alebo prísada do jogurtu.

3) Ovsené sušienky s jablkami a škoricou

Ingrediencie:

  • 200 g ovsených vločiek
  • 2 stredne veľké jablká (nastrúhané)
  • 100 g medu alebo agávového sirupu
  • 50 g masla (môžete použiť aj kokosový olej)
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 50 g vlašských orechov (nasekaných) – voliteľné

Postup:

  1. Príprava: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravený plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Zmiešanie surovín: Do veľkej misy pridajte ovsené vločky, nastrúhané jablká, med (alebo agávový sirup), maslo (rozpustené), škoricu, vanilkový extrakt, prášok do pečiva a soľ. Premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  3. Príprava cesta: Ak máte rád chrumkavé sušienky, pridajte nasekané orechy do zmesi a dôkladne premiešajte.
  4. Tvorenie a pečenie: Z hotového cesta tvarujte guľôčky alebo ploché sušienky a umiestnite ich na plech. Pečte v predhriatej rúre približne 10-15 minút, až kým nie sú zlatohnedé a pevné.
  5. Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte sušienky vychladnúť na plechu na pár minút, a potom ich premiestnite na mriežku, kde môžu úplne zachladiť. Tieto sušienky sú výborné s pohárom mlieka a sú ideálne na raňajky alebo na celodenné užívanie.

Dúfam, že si vyberiete niektorý z týchto receptov a užijete si pečenie aj ochutnávanie!

 

Sušienky z ovsených vločiek bez múky inak…

Ingrediencie:
– 2 šálky ovsených vločiek
– 1/2 šálky kokosového oleja
– 1/2 šálky medu alebo javorového sirupu
– 1 lyžička vanilkového extraktu
– 1/2 lyžičky soli
– 1/2 šálky sušených ovocných kúskov (opcionálne)

Postup:
1. Predhrejte rúru na 180°C a pripravte plech na pečenie s papierom na pečenie.
2. V miske zmiešajte ovsené vločky, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a soľ. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja.
3. Ak chcete, môžete pridať aj sušené ovocné kúsky a opäť premiešajte.
4. Získanú zmes vytvarujte do guľôčiek a vytlačte ich na pripravený plech. Môžete ich ešte jemne stlačiť, aby mali tvar sušienky.
5. Pečte vo vyhriatej rúre približne 12-15 minút alebo kým sušienky nezhnednú.
6. Nechajte sušienky vychladnúť pred podávaním a môžete si ich vychutnať s pohárom mlieka alebo šálkou kávy. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *