Výborné oškvarkové pagáčiky

Oškvarkové pagáčiky sú tradičným slovenským pečivom, ktoré poteší nejedného gurmána. Ich lahodná chuť a krehká štruktúra sú výsledkom spojenia kvalitných surovín a trošky lásky pri pečení. V tomto článku vám predstavíme recept, ktorý je jednoduchý a výnimočne chutný. Vydajme sa spoločne na cestu za prípravou týchto skvelých pagáčikov!

Ingrediencie potrebné na oškvarkové pagáčiky

Na prípravu týchto pagáčikov si vopred pripravte nasledujúce ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g oškvarkov
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 1 kyslá smotana
  • soľ podľa chuti
  • 1 prášok do pečiva

Postup na prípravu oškvarkových pagáčikov

Začneme predohrevom rúry na 180 °C. V miske si zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. Pridáme vychladené maslo, ktoré nakrájame na malé kocky, a rukami ho zapracujeme do múky, aby sme vytvorili drobivú zmes. Následne pridáme oškvarky a ponorené vajce so smotanou. Tieto ingrediencie dôkladne zmiešame do hustého cesta.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a vykrajujeme kolieska. Tieto umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme približne 15-20 minút, až kým pagáčiky nezískajú zlatistú farbu. A to je všetko! Po upečení ich nechajte vychladnúť a môžete si ich vychutnať ako chutnú pochúťku k vínu alebo len tak na zahryznutie.

 

2) Výborné oškvarkové pagáčiky

Oškvarkové pagáčiky sú tradičná slovenská pochúťka, ktorá poteší každého. Ich chrumkavá kôrka a lahodná chuť sú ideálne na rôzne príležitosti, či už na oslavy, rodinné stretnutia alebo len na bežný deň. V tomto recepte vám ukážem, ako ich jednoducho pripraviť a potešiť tak celú rodinu.

Ingrediencie na oškvarkové pagáčiky

Aby ste si mohli pripraviť tieto úžasné pagáčiky, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g oškvarkov
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 lyžičku soli
  • 1/2 balíčka droždia
  • 100 ml mlieka
  • 30 ml oleja

Postup prípravy

Príprava oškvarkových pagáčikov je veľmi jednoduchá. Začnite tým, že si v mise zmiešate múku, soľ a droždie. V príprave pokračujte takto:

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie a nechajte ho 10 minút odpočívať.
  2. Pridajte kyslú smotanu, vajce a olej do suchých ingrediencií.
  3. Postupne pridávajte oškvarky a vypracujte cesto.
  4. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu, kým zdvojnásobí objem.
  5. Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  6. Po vyklopení cesta na pomúčenú plochu, vyvaľkajte a vykrajujte pagáčiky vo forme koláčikov.
  7. Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.

Nezabudnite si vychutnať teplé oškvarkové pagáčiky s chutným dipom a rodinou. Dobrú chuť!

3) Výborné oškvarkové pagáčiky z hladkej múky

Oškvarkové pagáčiky sú obľúbenou pochúťkou na Slovensku, a to nielen počas sviatkov, ale aj na bežné dni. Ich lahodná chuť a krehká štruktúra určite poteší každého. V tomto článku vám prinesieme recept, ktorý môžete sledovať krok za krokom.

Potrebné ingrediencie

Na výrobu oškvarkových pagáčikov budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g oškvarkov
  • 150 ml mlieka
  • 80 g masla
  • 1 vajce
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • sezamové alebo makové semienka (na posypanie)

Postup prípravy pagáčikov

Začnite tým, že si pripravíte kvások. Rozpusťte droždie s cukrom v teplom mlieku a nechajte asi 10 minút stáť. Potom do veľkej misy pridajte múku, oškvarky, maslo a soľ. Pridajte kvások a vajce. Všetko dôkladne vypracujte na cesto. Týmto spôsobom získate krásne a pružné cesto na pagáčiky.

Nezabudnite, že cesto by malo rásť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa nezdvojnásobí. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Z fromy vykrajujte kolieska, ktoré môžete poukladať na plech vyložený papierom na pečenie. Pred pečením ich môžete posypať semienkami.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút alebo až kým nebudú pagáčiky zlatohnedé. Nezabudnite ich nechať vychladnúť.
Veríme, že si na týchto oškvarkových pagáčikoch skutočne pochutnáte!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *