Bezlepkové pizza slimáky po slovensky.
Ingrediencie:
- 250 g bezlepkovej múky
- 7 g suchého droždia
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 150 ml teplej vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g cuketky (nastrúhaná)
- 100 g cherry paradajok (nasekané)
- 100 g mozzarelly (strúhaná)
- 50 g paradajkového pretlaku
- oregano a bazalka na dochutenie
Bezlepkové pizza slimáky (fotorecept)
Postup:
- V miske zmiešajte múku, droždie, cukor a soľ.
- Pridajte teplú vodu a olivový olej a miešajte, kým sa všetko nezačne spájať.
- Preložte cesto na pomúčený povrch a hneste ho asi 5 minút, kým sa stane jemným a elastickým.
- Cesto dajte do misky s olejom a nechajte vykysnúť asi 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí objem.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na tenký obdĺžnik.
- Kombinujte nastrúhanú cuketku, cherry paradajky, strúhanú mozzarellu, paradajkový pretlak a korenie podľa chuti.
- Rozotrite zmes na cesto a zrolujte ho do pevnej rolky.
- Rolku nakrájajte na asi 2 cm široké kúsky a rôzne slimáky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte slimáky ešte chvíľu kysnúť.
- Vstaviť plech do rúry predhriatej na 200 °C a pecieme približne 15 – 20 minút, kým slimáky nebudú zlatisté a pečené.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g bezlepkovej múky (napr. z ryže alebo z tapioky)
- 1 balenie instantného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 200 ml teplej vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Na náplň:
- 150 g syra (napr. mozzarella), nastrúhaného
- 100 g šunky alebo salámy, nakrájanej na plátky
- 1 čajová lyžička sušených byliniek (oregano, bazalka)
- 2 polievkové lyžice paradajkovej omáčky (bezlepkovej)
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
-
Príprava cesta
- Vo veľkej mise zmiešajte bezlepkovú múku, instantné droždie, soľ a cukor.
- V samostatnej nádobe zmiešajte teplú vodu s olivovým olejom.
- Postupne prilievajte mokré ingrediencie k múkovej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
(ilustračná fotografia)
-
Kysnutie cesta
- Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 minút, kým nezdvojnásobí objem.
(ilustračná fotografia)
-
Príprava náplne
- Na čistú pracovnú plochu vyvaľkajte kysnuté cesto na obdĺžnik s hrúbkou cca 0,5 cm.
- Potrite cesto paradajkovou omáčkou a posypte nastrúhaným syrom, šunkou/salámou a bylinkami.
(ilustračná fotografia)
-
Rolovanie
- Cesto jemne zarolujte od jednej strany k druhej, aby ste vytvorili tendrovú roládu.
(ilustračná fotografia)
-
Krájanie
- Roládu nakrájajte na asi 2-3 cm široké kusy a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
(ilustračná fotografia)
-
Pečenie
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečte slimáky asi 20-25 minút alebo do zlatista.
(ilustračná fotografia)
-
Podávanie
- Po upečení nechajte pizza slimáky trochu vychladnúť a podávajte teplé. Môžete ich podávať s extra paradajkovou omáčkou na namáčanie.
(ilustračná fotografia)
Dobrú chuť!
Bezlepkové pizza slimáky sú skvelým snackom alebo prílohou na oslavy a stretnutia s priateľmi. Užite si ich lahodnú chuť bez obáv o lepok!