Šampiňónová polievka so zemiakmi

Recept na šampiňónovú polievku so zemiakmi.

Potrebné suroviny:

  • 500 g šampiňónov
  • 3 stredné zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Kôpor na ozdobenie

 

Šampiňónová polievka so zemiakmi

Postup:

  1. Šampiňóny dôkladne očistite a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
  3. Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno.
  4. V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu, cesnak a kocky zemiakov, kým cibuľa nezmäkne.
  5. Pridajte nakrájané šampiňóny a orestujte ich, kým nezmäknú.
  6. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte polievku variť, kým sa zemiaky úplne uvaria.
  7. Zmiešajte polievku pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
  8. Pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte.
  9. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  10. Podávajte s kôprom ako ozdobou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 300 g čerstvých šampiňónov
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného tymianu (alebo čerstvého)
  • 100 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
    • Šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky.
    • Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Smaženie cibule a cesnaku:

    • V hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
    • Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezačne zlátnuť.
  3. Pridanie šampiňónov:

    • Do hrnca pridajte nakrájané šampiňóny a smažte ich asi 5-7 minút, kým nezmenšia objem a nezačnú sa zlatistieť.
  4. Zemiaky a vývar:

    • Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte všetko vývarom.
    • Ochuťte tymianom, soľou a čiernym korením.
    • Priveďte do varu a potom znížte teplotu. Varíme asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  5. Zjemnenie polievky:

    • Ak chcete, môžete polievku rozmixovať do hladka pomocou ponorného mixéra, alebo ju ponechať s kúsadlami.
    • Pridajte smotanu na varenie (ak používate) a nechajte krátko zovrieť.
  6. Podávanie:

    • Polievku podávajte teplú, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju servírovať s čerstvým chlebom alebo krutónmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *