Recept na šampiňónovú polievku so zemiakmi.
Potrebné suroviny:
- 500 g šampiňónov
- 3 stredné zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Kôpor na ozdobenie
Šampiňónová polievka so zemiakmi
Postup:
- Šampiňóny dôkladne očistite a nakrájajte na tenké plátky.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno.
- V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu, cesnak a kocky zemiakov, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a orestujte ich, kým nezmäknú.
- Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte polievku variť, kým sa zemiaky úplne uvaria.
- Zmiešajte polievku pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
- Pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte.
- Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Podávajte s kôprom ako ozdobou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g čerstvých šampiňónov
- 2 stredné zemiaky
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymianu (alebo čerstvého)
- 100 ml smotany na varenie (voliteľné)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín:
- Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
- Šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie cibule a cesnaku:
- V hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
- Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezačne zlátnuť.
-
Pridanie šampiňónov:
- Do hrnca pridajte nakrájané šampiňóny a smažte ich asi 5-7 minút, kým nezmenšia objem a nezačnú sa zlatistieť.
-
Zemiaky a vývar:
- Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte všetko vývarom.
- Ochuťte tymianom, soľou a čiernym korením.
- Priveďte do varu a potom znížte teplotu. Varíme asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
-
Zjemnenie polievky:
- Ak chcete, môžete polievku rozmixovať do hladka pomocou ponorného mixéra, alebo ju ponechať s kúsadlami.
- Pridajte smotanu na varenie (ak používate) a nechajte krátko zovrieť.
-
Podávanie:
- Polievku podávajte teplú, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju servírovať s čerstvým chlebom alebo krutónmi.
Dobrú chuť!