Šošovicová polievka na kyslo bez smotany

Recept na šošovicovú polievku na kyslo bez smotany. Ak nie ste fanúšikom smotany alebo máte intoleranciu, tak tento recept vám stým pomôže. Ja ju rada a často pripravíme, keďže nie tak často mám smotanu v chladničke. 

Potrebné suroviny:

  • 250 g zeleninovej šošovice
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 paprika
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 2 lyžice ocotu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať 

 

Šošovicová polievka na kyslo bez smotany

Postup:

  1. Šošovicu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju namočenú minimálne na hodinu.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Mrkvu, zemiaky a papriku očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
  3. V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezjemnia.
  4. Pridajte nakrájanú mrkvu, zemiaky a papriku a poduste ich niekoľko minút spolu s cibuľou.
  5. Pridajte do hrnca namočenú šošovicu a zaliate ju vodou tak, aby ju prikryla o pár centimetrov. Pridajte ocot, soľ a korenie podľa chuti.
  6. Varite polievku na miernom ohni asi 25 – 30 minút, kým sa šošovica zmäkne.
  7. Po uvarení polievku rozmixujte tyčovým mixérom tak, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu. Ak je polievka príliš hustá, pridajte ešte trochu vody.
  8. Dochutte polievku soľou a korením podľa potreby.
  9. Pred podávaním môžete polievkou posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť! A neváhajte nižšie niečo napísať alebo okomentovať. 

 

 

2) 

Šošovicová polievka na kyslo je výnimočne chutné a výživné jedlo, ktoré si zamilujete. Je nielen rýchle na prípravu, ale aj veľmi zdravé a ideálne na chladné dni. Tento recept vám ukáže, ako si pripraviť túto polievku bez smotany, čo z nej robí ľahšie a dietnejšie jedlo.

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať

Na prípravu šošovicovej polievky na kyslo bez smotany budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 šálka červenej šošovice
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup prípravy šošovicovej polievky

Najprv si dôkladne prepláchnite červenú šošovicu. Potom si na oleji na strednom ohni orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s nasekaným cesnakom, kým zmäknú. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak, a varte ich spolu pár minút.

Následne pridajte prepláchnutú šošovicu do hrnca a zalievajte zeleninovým vývarom. Pridajte majorán, soľ a korenie. Varte na miernom ohni asi 20-25 minút, kým šošovica a zelenina nie sú mäkké. Nakoniec do polievky vmiešajte citrónovú šťavu, aby ste dodali jedlu kyslastú chuť. Podávajte horúcu a vychutnajte si túto skvelú polievku!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *