Na prípravu bielej veľkonočnej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 1 cibuľa
– 2 stredne veľké zemiaky
– 1 mrkva
– 1 petržlenový koreň
– 1 polievková lyžica masla
– 1,5 litra vývaru (môžete použiť hovädzí, alebo zeleninový vývar)
– 200 ml smotany na varenie
– soľ
– korenie (napríklad biele korenie)

 

Biela Veľkonočná polievka

Postup prípravy:

1. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Ošúpeme a očistíme zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň a nakrájame ich na menšie kúsky.

2. Na hrnci rozohrejte maslo a orestujte v ňom cibuľu, zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň, až kým zelenina nezmäkne.

3. Pridajte vývar a privedieme k varu. Potom znížte teplotu a nechajte variť asi 30 minút, kým sa zemiaky úplne nepremoria.

4. Po tom, čo sa zemiaky rozvaria, polievku rozmixujeme pomocou mixéra, pridáme smotanu na varenie a premiešame.

5. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu vody.

6. Varte polievku ešte asi 5 minút a potom môžete podávať s jemne nakrájanou pažítkou na ozdobu.

Biela veľkonočná polievka je tradičná súčasť veľkonočného menu na Slovensku. Je veľmi chuťová, jemná a výživná. Môže sa podávať ako predjedlo alebo hlavný chod.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *