Fazulova polievka je tradičným slovenským jedlom, ktorého základom je fazuľa a klobása. Tu je recept na fazuľovú polievku s klobásou:
Suroviny:
- 300 g bielej fazule (namočenej cez noc)
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 stredne veľká cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 mrkvy (na kocky)
- 1 koreňový zeler (na kocky)
- 200 g klobásy (na plátky)
- 1 konzerva paradajkových krúp
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňaťky
Fazuľová polievka s klobásou – mimibazar
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až kým nechytia zlatistú farbu.
- Pridajte do hrnca mrkvu, zeler a klobásku a spolu orestujte ešte približne 5 minút.
- Potom pridajte namočenú fazuľu, paradajkový pretlak, paradajkové krúpy a sladkú papriku. Zalejte vodou tak, aby všetky suroviny boli pokryté.
- Položte pokrievku na hrniec a nechajte fazuľovú polievku variť na strednom ohni približne 1,5 hodiny, resp. dovtedy, kým sa fazuľa nerozvaří.
- Podľa potreby dolejte vodu, ochuťte soľou a korením.
- Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňaťku a nechajte polievku ešte chvíľu povariť.
Pripravenú fazuľovú polievku s klobásou môžete podávať posypanú klbásou a s chlebom. Dobrú chuť!