Na prípravu slávnostnej slepačej polievky budete potrebovať nasledujúce suroviny:

– 1 kus slepačieho mäsa (cca 1,5 kg)
– 2 litre vody
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 petržlenové korene
– 1 polovica zelerovej hlávky
– 1 malý kúsko zeleru
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 bobkový list
– soľ, čerstvo mleté čierne korenie
– 1 balíček mrazenej zeleniny (hrášok, kukurica, hríby)
– 1 polievková lyžica masla
– 1 polievková lyžička múky
– 4 vajcia
– 2 plátky pažítky na ozdobenie

 

Slávnostná slepačia polievka

Postup prípravy:

1. Studené slepačie mäso dáme do hrnca a zalejeme 2 litrami studenej vody. Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlenové korene, zeler a cesnak. K tomu pridáme bobkový list a osolíme.
2. Zmes privedieme k varu a necháme vrieť 3-4 hodiny na miernom ohni, aby sa mäso dôkladne prevarilo a vznikol vývar.
3. Po uvaríme mäso z vývaru a necháme vychladnúť. Zeleninu opranú mäso prelejeme cez cedník a vývar uložíme bokom.
4. Mäso zredukujeme na malé kúsky.
5. Do misky nalijeme vývar a pridáme mrazenú zeleninu. Všetko zohrejeme do varu a varíme ešte 10-15 minút, až kým sa zelenina zmäkne.
6. Zmiešame maslo s múkou a pomocou varného hrnca posolíme niekoľko lyžíc vývaru s mäsom. Potom túto zmes vlejeme do polievky a všetko dobre premiešame. Varíme ešte 5 minút, aby sa polievka zahustila.
7. Vajcia rozšľaháme do peny a pomaly vliali do vriacej polievky. Varte ešte 2-3 minúty, aby sa vajcia stuhli.
8. Polievku podávame posypanú nasekanou pažítkou ako ozdobu.

Slávnostnú slepačiu polievku môžete servírovať ako predjedlo k jedlám počas sviatkov alebo pri špeciálnych príležitostiach. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *