Zapražená vajíčková polievka patrí medzi tradičné jedlá, ktoré si veľmi chutia ľudia na Slovensku. Tu je recept na túto lahôdku:
Suroviny:
- 3 vajcia
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- Strúhanka (na ozdobenie)
Zapražená vajíčková polievka
Postup:
- V hrnci si rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezačnú sa zlatožltúto sfarbovať.
- Potom pridajte múku a nechajte ju na oleji orestovať, kým sa jemne nesfáruje.
- Do hrnca pridajte zeleninový vývar a nechajte zmes variť, kým sa zahustí. Varíme asi 10 minút.
- Zatiaľ si oddelte žĺtky od bielkov vajec do rôznych nádob. Bielka si odložte stranou a žĺtka do mištičky vymiešajte dohladka.
- Zmiešajte žĺtka s troškou polievky v miske, aby sa zohriali.
- Postupne vlejte žĺtkovú zmes do polievky za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme ešte asi 5 minút.
- Na záver môžete polievku dochutiť soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Zapraženú vajíčkovú polievku podávajte posypanú strúhankou a ozdobte ju pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!