Tu je recept na prípravu chutnej Tom Yum polievky po slovensky:
Potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 gramov kreviet, očistených a zbavených škrupiny
- 200 gramov hubiek (napríklad šampiňóny alebo drevenice), nakrájaných na plátky
- 2-3 čerstvé chilli papričky, jemne nakrájané (môžete pridať viac alebo menej podľa vlastnej chuti)
- 2 stonky citrónovej trávy, rozdrvené a nakrájané na kúsky
- 3-4 plátky galangalu alebo koreňa zázvoru, nakrájané na tenké plátky
- 3-4 limetky, šťava a kôra
- 2 lyžice rybacej omáčky
- 1 lyžica cukru
- Sól podľa chuti
- Korenie (voliteľné)
- Čerstvú koriandrovú vňať na ozdobenie
Tom Xum polievka – Bratislava
Postup:
- Do hrnca vlejte zeleninový vývar a nechajte ho zovrieť. Potom pridajte nakrájanú citrónovú trávu, galangal (alebo koreň zázvoru) a chilli papričky. Nechajte ich variť asi 5-10 minút, aby sa vývar nasýtil príchuťou.
- Počas toho si pripravte hubky. Ak používate čerstvé huby, očistite ich a nakrájajte na tenké plátky. Ak používate sušené huby, namočte ich v teplej vode, až kým nebudú mäkké, a potom ich nakrájajte.
- Pridajte hubky do hrnca s vývarom a nechajte variť ďalších 5 minút, alebo kým hubky nezmäknú.
- Pridajte krevety, rybiu omáčku a cukor. Pokračujte varením asi 3-5 minút, kým krevety nezískajú ružovú farbu.
- Do hotovej polievky pridajte šťavu z 2-3 limetiek podľa chuti a soľ a korenie podľa preferencie.
- Polievku môžete podávať samostatne alebo s prílohou, ako napríklad ryža alebo rezance na varenie.
- Pred podávaním ozdobte polievku čerstvou koriandrovou vňaťou a kôrou z limetky.
Dúfam, že vám bude chutiť táto domáca Tom Yum polievka. Dobrú chuť!