TOSKÁNSKA PARADAJKOVÁ POLIEVKA. Skvelá Talianská polievka, ako má byť.
Toskánska paradajková polievka je výnimočná kombinácia chutí a vôní typická pre toskánsku kuchyňu. Táto jednoduchá a zároveň lahodná polievka je perfektným spôsobom, ako si vychutnať čerstvé paradajky a vyzdvihnúť ich chuťový profil.
Základné ingrediencie:
- 1 kg čerstvých paradajok (ideálne rajčiat San Marzano)
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
- 2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, jemne nakrájané
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. bazalka, petržlen)
Toskánska paradajková polievka
Postup:
- Paradajky dôkladne opláchnite pod vodou a nakrájajte na kocky.
- V hrnci zohrejte olivový olej na stredne silnom ohni a pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Orestujte ich asi 5 minút, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte nakrájané paradajky do hrnca a premiešajte. Orestujte ich ďalších 3-4 minúty.
- Znížte teplotu na stredný oheň a pridajte paradajkový pretlak a zeleninový vývar. Osolte a okoreňte podľa chuti.
- Polievku varíme asi 20-25 minút, kým paradajky nezmäknú a všetky chute sa spoja.
- Po uvarení polievku rozmixujte pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
- Podávajte polievku horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami.
Toskánska paradajková polievka je skvelá samostatne alebo ako predjedlo k hlavnému jedlu. Užite si jej bohatú chuť a pravý taliansky šarm!