Slovenská zemiaková polievka je jednoduchá a chutná. Tu je recept:

Suroviny:
– 4 stredne veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 lyžice masla
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ a korenie podľa chuti
– 3 lyžice hrubého múky
– 1 šľahačková smotana
– petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

 

Obyčajná zemiakova polievka

Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame na jemné kúsky.

2. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme cibuľu. Osmažíme ju dozlatista.

3. Pridáme zemiaky a zeleninový vývar. Položíme na hrniec pokrievku a varíme, pokiaľ sa zemiaky nezmäknú (asi 20-25 minút).

4. Počas toho si v menšom hrnci pripravíme zápražku. Rozpustíme na nej maslo a postupne primiešaváme múku, míchame, kým nezhnedne.

5. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme zápražku do hrnca a dobre premiešame. Varíme ešte pár minút.

6. Odstavíme z ohňa a ochutnáme polievku soľou a korením, pridáme podľa chuti.

7. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, kým nie je hladká. Ak je príliš hustá, pridáme trochu vody.

8. Na záver pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a necháme ju zohriať. Nevaríme už po pridaní smotany.

9. Podávame horúcu, môžeme ozdobiť strúhanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *