Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým.
Tento jednoduchý recept kombinuje výrazné chute šošovice a pomaly pečeného bravčového mäsa. Tučné a ľahko stráviteľné bravčové mäso spolu s vlákninou bohatejšou šošovicou tvoria výživný a sýty jedálenský zážitok.
Suroviny:
- 250 g šošovice (zelená alebo hnedá)
- 500 g bravčového mäsa (ako plece alebo hýbka)
- 1 veľká cibuľa (najlepšie biela)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 plechovka paradajok (400 g)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica rastlinného oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým
Postup:
- Bravčové mäso nakrájajte na približne 2-centimetrové kúsky a osolte a okoreňte podľa chuti.
- Vo veľkom hrnci zohrejte rastlinný olej a opražte bravčové mäso, kým nebude z každej strany pekne zlaté.
- Po opražení vyberte mäso z hrnca a do výraznej cibule a cesnaku v miske nechajte mäso ladne. Pridajte mrkvu a zemiaky nakrájané na malé kúsky a orestujte ich asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Následne pridajte šošovicu a paradajky, do hrnca vráťte opečené mäso a pridajte zeleninový vývar. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
- Dajte panvicu s výparom do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia a nechajte variť 1 až 1,5 hodiny, kým šošovica nebude mäkká a vývar dobrou chuťou.
- Podávajte teplé s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na pomaly pečené bravčové:
- 1 kg bravčového pleca
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička papriky (sladkej)
- 1 lyžička tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 300 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo hospodársky)
- 2 lyžice sójovej omáčky
Na šošovicový prívarok:
- 300 g šošovice (najlepšie červenej alebo zelenej)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 2 mrkvy (nasekané)
- 1 zemiak (nasekaný na kocky)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
Príprava bravčového:
- Predohrejte rúru na 150 °C.
- Bravčové plece jemne osolte a okoreňte čiernym korením.
- V panvici rozohrejte olivový olej a osmahnite nasekanú cibuľu do sklovita. Pridajte prelisovaný cesnak a krátko orestujte.
- Pridajte mletú papriku a tymián, dobre premiešajte.
- Túto zmes rovnomerne rozotrite na bravčové plece a umiestnite do pekáča. Pridajte vývar a sójovú omáčku.
- Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre približne 3 hodiny, kým mäso nezmäkne.
Príprava šošovicového prívarku:
- Na strednej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Opražte ju do zlata.
- Pridajte prelisovaný cesnak, nasekanú mrkvu a zemiak. Pražte asi 5 minút.
- Pridajte šošovicu, paradajkový pretlak, mletú rascu, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Znížte teplo a varte na miernom ohni asi 20-25 minút, alebo kým šošovica nezmäkne.
- Ak je treba, ochutnajte a prípadne dochuťte.
Podávanie:
- Po upečení bravčového mäsa ho vyberte z rúry a nechajte chvíľu odpočinúť.
- Na tanier podávajte šošovicový prívarok a naň nakrájané pomaly pečené bravčové.
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!