Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým

Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým. 

Tento jednoduchý recept kombinuje výrazné chute šošovice a pomaly pečeného bravčového mäsa. Tučné a ľahko stráviteľné bravčové mäso spolu s vlákninou bohatejšou šošovicou tvoria výživný a sýty jedálenský zážitok.

Suroviny:

  • 250 g šošovice (zelená alebo hnedá)
  • 500 g bravčového mäsa (ako plece alebo hýbka)
  • 1 veľká cibuľa (najlepšie biela)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 plechovka paradajok (400 g)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)

 

Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým

Postup:

  1. Bravčové mäso nakrájajte na približne 2-centimetrové kúsky a osolte a okoreňte podľa chuti.
  2. Vo veľkom hrnci zohrejte rastlinný olej a opražte bravčové mäso, kým nebude z každej strany pekne zlaté.
  3. Po opražení vyberte mäso z hrnca a do výraznej cibule a cesnaku v miske nechajte mäso ladne. Pridajte mrkvu a zemiaky nakrájané na malé kúsky a orestujte ich asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Následne pridajte šošovicu a paradajky, do hrnca vráťte opečené mäso a pridajte zeleninový vývar. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
  5. Dajte panvicu s výparom do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia a nechajte variť 1 až 1,5 hodiny, kým šošovica nebude mäkká a vývar dobrou chuťou.
  6. Podávajte teplé s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na pomaly pečené bravčové:

  • 1 kg bravčového pleca
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička papriky (sladkej)
  • 1 lyžička tymiánu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 300 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo hospodársky)
  • 2 lyžice sójovej omáčky

Na šošovicový prívarok:

  • 300 g šošovice (najlepšie červenej alebo zelenej)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 2 mrkvy (nasekané)
  • 1 zemiak (nasekaný na kocky)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

Príprava bravčového:

  1. Predohrejte rúru na 150 °C.
  2. Bravčové plece jemne osolte a okoreňte čiernym korením.
  3. V panvici rozohrejte olivový olej a osmahnite nasekanú cibuľu do sklovita. Pridajte prelisovaný cesnak a krátko orestujte.
  4. Pridajte mletú papriku a tymián, dobre premiešajte.
  5. Túto zmes rovnomerne rozotrite na bravčové plece a umiestnite do pekáča. Pridajte vývar a sójovú omáčku.
  6. Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre približne 3 hodiny, kým mäso nezmäkne.

Príprava šošovicového prívarku:

  1. Na strednej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Opražte ju do zlata.
  2. Pridajte prelisovaný cesnak, nasekanú mrkvu a zemiak. Pražte asi 5 minút.
  3. Pridajte šošovicu, paradajkový pretlak, mletú rascu, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
  4. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Znížte teplo a varte na miernom ohni asi 20-25 minút, alebo kým šošovica nezmäkne.
  5. Ak je treba, ochutnajte a prípadne dochuťte.

Podávanie:

  1. Po upečení bravčového mäsa ho vyberte z rúry a nechajte chvíľu odpočinúť.
  2. Na tanier podávajte šošovicový prívarok a naň nakrájané pomaly pečené bravčové.
  3. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *