Ak máte chuť na lahodnú bravčovú pečeň pripravenú poľovnícky spôsobom, nasledujúci recept by vám mohol vyhovovať:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 cibule, nakrájané na plátky
- 4 plátky slaniny, narezané na menšie kúsky
- 250 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
- 100 ml červeného vína
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bravčová pečeň na poľovnícky spôsob
Postup:
- Bravčovú pečeň očistite a nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici rozpustite maslo a pridajte plátky cibule. Orestujte ich, kým nebudú mäkké a sklátene.
- Pridajte slaninu a orestujte ju, kým sa nezlatisto nezarumeneá.
- Vložte plátky bravčovej pečene na panvicu a opražte ich z každej strany, kým nebudú mierne hnedej farby.
- Pridajte múku a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Postupne pridajte vývar a červené víno. Premiešajte, kým sa omáčka nezačne zahusťovať.
- Dochutte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Znížte teplotu a nechajte jedlo dusiť asi 10-15 minút, kým sa pečeň dokonale prepečie a omáčka naň zapracuje.
Podávajte s prílohou podľa vašej preferencie, napríklad s knedľou, tarhoňou alebo ryžou. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 paprika (červená alebo zelená)
- 200 ml červeného vína (prípadne vývaru)
- 2-3 lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžička majoránu
- 1 bobkový list
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava pečene: Bravčovú pečeň umyjeme, osušime a nakrájame na plátky hrubé asi 1-2 cm. Osoľte a okoreňte ich z oboch strán čiernym korením.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu a papriku nakrájame na kocky.
-
Smaženie pečene: Na panvici rozohrejeme olej. Plátky pečene opečieme z oboch strán dozlatista, asi 3-4 minúty na každej strane. Potom ich vyberieme a odložíme na tanier.
-
Smaženie zeleniny: Na tej istej panvici, kde sme opiekli pečeň, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezovrie do sklovita. Potom pridáme mrkvu a papriku. Smažíme ďalších 5 minút.
-
Pridanie korenín: Zeleninu posypeme mletou paprikou, tymiánom a majoránom. Pridáme bobkový list a dôkladne premiešame.
-
Deglazovanie: Následne do panvice prilejeme červené víno (alebo vývar) a priveďte do varu. Dobre premiešajte, aby sa z panvice uvoľnili chute.
-
Dovarenie: Do panvice vrátime opečenú pečeň a všetko zakryjeme. Necháme variť na strednom ohni 15-20 minút, kým nie je pečeň mäkká.
-
Podávanie: Hotovú bravčovú pečeň na poľovnícky spôsob podávame s prílohou podľa výberu, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Pred servírovaním môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Kedže som poľovník chcel som vyskušať tento recept. Bol som milo prekvapený z jeho chuti.Ďakujem za nápad.