Tu je jednoduchý recept na Bravčovú krkovičku so zemiakovou kašou:
Suroviny:
- 500 gramov bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 gramov zemiakov
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na pečenie
Bravčová krkovička so zemiakovou kašou
Postup:
- Na začiatok si pripravte všetky suroviny. Očistite a nakrájajte cibuľu na jemné kúsky a cesnak na plátky. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kúsky.
- Na rozohriatej panvici si rozpustite trochu oleja a opečte na ňom očistenú a nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom, kým nezhnednú.
- Bravčovú krkovičku nakrájajte na tenké plátky a pridajte ju do panvice. Opečte ju z každej strany do zlatista.
- Zemiaky varíme vo vriacej osolenej vode, kým nezmäknú. Potom ich scedíme a roztlačíme na kašu.
- Do panvice s bravčovou krkovičkou pridajte uvarenú zemiakovú kašu. Dobré je všetko dobre premiešať a osoliť, okoreniť podľa chuti.
- Pokračujte v pečení a miešaní, kým sa všetky suroviny dobre nespoja a zohrejú.
- Bravčovú krkovičku so zemiakovou kašou môžete servírovať so zeleninovým prílohou alebo šalátom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčovú krkovičku:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2-3 lyžice oleja
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 250 ml vývaru alebo vody
Na zemiakovú kašu:
- 600 g zemiakov
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
- Soľ podľa chuti
- Muškátový oriešok (voliteľné)
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Bravčovú krkovičku umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé cca 2 cm.
- Na panvici zohrejeme olej a osmažíme nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme nasekaný cesnak a krátko opečieme.
- Pridáme plátky krkovičky a z oboch strán ich opečieme, aby sa zatiahli.
- Osoľte, okoreňte, pridajte mletú papriku a bobkový list.
- Zalejte vývarom alebo vodou, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 45 minút, kým nie je mäso mäkké.
-
Príprava zemiakovej kaše:
- Zemiaky si olúpeme a nakrájame na kocky.
- Uvaríme ich v osolenej vode do mäkka (približne 20 minút).
- Po uvarení zemiaky scedíme a ešte teplé ich rozpučíme.
- Pridáme maslo a mlieko. Dobre premiešame, až kým nie je kaša hladká a krémová. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom podľa chuti.
-
Servírovanie:
- Na tanier naservírujte porciu zemiakovej kaše a na ňu položte plátok dusenej krkovičky.
- Preliate omáčkou z panvice.
Tipy:
- Môžete pridať aj zeleninu (napr. mrkvu alebo brokolicu) ako prílohu.
- Na zemiakovú kašu sa hodí aj troška syra alebo smotany pre krémovejšiu chuť.
Dobrú chuť!