Takto sa pripravuje roštenka na divoko po slovensky:
Suroviny:
- 4 kusy roštenky zo svalového mäsa (približne 200 g / kus)
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice worcesterské omáčky
- 1 polievková lyžica dijónskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 polievkové lyžice čerstvého tymiánu (nasekaného)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Roštenka na divoko recept
Postup:
- V miske zmiešajte med, worcesterskú omáčku, dijónsku horčicu, cesnak, tymián, olivový olej, soľ a korenie. Vytvorte marinádu.
- Roštenky vložte do marinády a nechajte ich odstáť aspoň 1 hodinu. Najlepšie v chladničke.
- Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu na strednú teplotu.
- Roštenky vyberte z marinády a odstráňte prebytočnú tekutinu.
- Pečte roštenky na grile alebo v panvici asi 4-5 minút z každej strany, pokiaľ nedosiahnu požadované prepečenie.
- Po upečení nechajte roštenky odpočinúť niekoľko minút, potom ich nakrájajte na plátky a podávajte.
Týmto spôsobom by ste mali pripraviť vynikajúcu roštenku na divoko po slovensky. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzej roštenky
- 200 g slaniny
- 2 stredne cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 200 g húb (napr. hlivy alebo šampiňóny)
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 bobkové listy
- 5 g celého čierneho korenia
- 5 g rasce
- Soľ podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymián) na dochutenie
- 2 lyžice oleja alebo masla na opečenie
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Hovädziu roštenku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Nakrájame na hrubé plátky (asi 3-4 cm široké), ktoré jemne osolíme a okoreníme.
-
Opekanie:
- Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejeme olej alebo maslo. Plátky roštenky opečieme z oboch strán, až kým sa nevyfarbenia do zlata. Následne ich vyberieme a odložíme na tanier.
-
Príprava zeleniny:
- Na tej istej panvici, kde sme opiekli mäso, osmažíme na kocky nakrájanú slaninu. Pridáme nasekanú cibuľu, cesnak a mrkvu, nakrájanú na kolieska. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie húb a vývaru:
- Pridáme nakrájané huby a smažíme ešte pár minút. Potom vložíme späť opražené plátky roštenky, pridáme bobkový list, čierne korenie, rascu a zalejeme červeným vínom a hovädzím vývarom.
-
Dusenie:
- Privedieme do varu, potom znížime teplotu a zakryté dusíme na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je mäso mäkké. Občas premiešame a pridáme vodu alebo vývar, ak je to potrebné.
-
Pridanie zemiakov:
- Po hodine varenia pridáme na štvrtiny nakrájané zemiaky a dusíme ďalších 30-40 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
-
Dochutenie:
- Na konci varenia ochutnáme a podľa potreby dosolíme a pridáme čerstvé bylinky.
-
Podávanie:
- Roštenku na divoko podávame s prílohou, ako sú knedle, cestoviny alebo čerstvý chlieb. Posypeme čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!