Roštenka na divoko recept

Takto sa pripravuje roštenka na divoko po slovensky:

Suroviny:

  • 4 kusy roštenky zo svalového mäsa (približne 200 g / kus)
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice worcesterské omáčky
  • 1 polievková lyžica dijónskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 polievkové lyžice čerstvého tymiánu (nasekaného)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Roštenka na divoko recept

Postup:

  1. V miske zmiešajte med, worcesterskú omáčku, dijónsku horčicu, cesnak, tymián, olivový olej, soľ a korenie. Vytvorte marinádu.
  2. Roštenky vložte do marinády a nechajte ich odstáť aspoň 1 hodinu. Najlepšie v chladničke.
  3. Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu na strednú teplotu.
  4. Roštenky vyberte z marinády a odstráňte prebytočnú tekutinu.
  5. Pečte roštenky na grile alebo v panvici asi 4-5 minút z každej strany, pokiaľ nedosiahnu požadované prepečenie.
  6. Po upečení nechajte roštenky odpočinúť niekoľko minút, potom ich nakrájajte na plátky a podávajte.

Týmto spôsobom by ste mali pripraviť vynikajúcu roštenku na divoko po slovensky. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzej roštenky
  • 200 g slaniny
  • 2 stredne cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 200 g húb (napr. hlivy alebo šampiňóny)
  • 500 ml červeného vína
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 5 g celého čierneho korenia
  • 5 g rasce
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymián) na dochutenie
  • 2 lyžice oleja alebo masla na opečenie

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Hovädziu roštenku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Nakrájame na hrubé plátky (asi 3-4 cm široké), ktoré jemne osolíme a okoreníme.
  2. Opekanie:

    • Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejeme olej alebo maslo. Plátky roštenky opečieme z oboch strán, až kým sa nevyfarbenia do zlata. Následne ich vyberieme a odložíme na tanier.
  3. Príprava zeleniny:

    • Na tej istej panvici, kde sme opiekli mäso, osmažíme na kocky nakrájanú slaninu. Pridáme nasekanú cibuľu, cesnak a mrkvu, nakrájanú na kolieska. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne.
  4. Pridanie húb a vývaru:

    • Pridáme nakrájané huby a smažíme ešte pár minút. Potom vložíme späť opražené plátky roštenky, pridáme bobkový list, čierne korenie, rascu a zalejeme červeným vínom a hovädzím vývarom.
  5. Dusenie:

    • Privedieme do varu, potom znížime teplotu a zakryté dusíme na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je mäso mäkké. Občas premiešame a pridáme vodu alebo vývar, ak je to potrebné.
  6. Pridanie zemiakov:

    • Po hodine varenia pridáme na štvrtiny nakrájané zemiaky a dusíme ďalších 30-40 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
  7. Dochutenie:

    • Na konci varenia ochutnáme a podľa potreby dosolíme a pridáme čerstvé bylinky.
  8. Podávanie:

    • Roštenku na divoko podávame s prílohou, ako sú knedle, cestoviny alebo čerstvý chlieb. Posypeme čerstvými bylinkami.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *