Recept: Guláš z diviaka.
Suroviny:
- 800 g diviaka (pokrájaného na kúsky)
- 2 cibule (pokrájané na drobné kúsky)
- 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 strúčiky bobkového listu
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice slaniny (na opraženie)
- 2 lyžičky korenia (paprika, mletá červená paprika, korenistá paprika)
- soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml červeného vína
- olej (na opraženie)
FOTORECEPT: Guláš z diviaka
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a pridajte pokrájanú slaninu. Opražte ju do zlatista do vyprážajte na miernom ohni, aby sa uvoľnila chuť.
- Potom pridajte pokrájanú cibuľu a cesnak. Opražte ich do mäkka a zlatista.
- Diviaka pridajte do hrnca a opražte z každej strany, aby sa pekne zatiahlo. Zmiešajte múku a korenie a všetko premiešajte.
- Pridajte hovädzí vývar a červené víno. Znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte dusiť približne 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
- Po 2 hodinách ochutnajte guláš a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
- Guláš podávajte s knedľami alebo s chlebom. Dobrú chuť!
Poznámka: Guláš z diviaka je výborná jedálenská voľba pre pestrovariatné jedlo. Môžete ho podávať s knedľami alebo s čerstvým chlebom. Doprajte si tento tradičný jed z diviaka plný bohatých chutí z hlbín lesa.
2)
Ingrediencie:
- 1 kg diviačieho mäsa (napríklad stehno alebo plece)
- 2 veľké cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky (voliteľné)
- 2-3 mrkvy
- 1 červená paprika
- 2 lyžice rastlinného oleja alebo sádla
- 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžička mletej rasce
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 liter vody alebo vývaru
- 1 dcl červeného vína (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava mäsa: Diviačie mäso umyte a narežte na kocky veľkosti asi 2-3 cm. Osolte a okoreňte.
-
Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo sadlo. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nebude zlatistá.
-
Pridanie mäsa: K osmaženej cibuli pridajte diviačie mäso a opekajte ho zo všetkých strán, kým nezhnedne.
-
Dochutenie: Do hrnca pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list a prelisovaný cesnak. Rýchlo premiešajte, aby sa koreniny nespaľovali.
-
Pridanie zeleniny: Pridajte nakrájanú mrkvu, papriku a, ak chcete, aj zemiaky. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Tekutina: Pridajte paradajkový pretlak, víno (ak používate) a zalejte vodou alebo vývarom. Obsah by mal byť len tesne ponorený.
-
Varienie: Priveďte guláš do varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť asi 1,5 – 2 hodiny. Meso by malo byť mäkké a chute sa dobre prepojiť. Občas premiešajte a prípadne dolievajte vodu, ak guláš príliš zahustne.
-
Úprava chuti: Po uvarení ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
-
Servírovanie: Guláš podávajte horúci, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ho podávať s chlebom, knedľou alebo haluškami.
Dobrú chuť!