FOTORECEPT: Guláš z diviaka

Recept: Guláš z diviaka.

Suroviny:

  • 800 g diviaka (pokrájaného na kúsky)
  • 2 cibule (pokrájané na drobné kúsky)
  • 3 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 2 strúčiky bobkového listu
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice slaniny (na opraženie)
  • 2 lyžičky korenia (paprika, mletá červená paprika, korenistá paprika)
  • soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • olej (na opraženie)

 

FOTORECEPT: Guláš z diviaka

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olej a pridajte pokrájanú slaninu. Opražte ju do zlatista do vyprážajte na miernom ohni, aby sa uvoľnila chuť.
  2. Potom pridajte pokrájanú cibuľu a cesnak. Opražte ich do mäkka a zlatista.
  3. Diviaka pridajte do hrnca a opražte z každej strany, aby sa pekne zatiahlo. Zmiešajte múku a korenie a všetko premiešajte.
  4. Pridajte hovädzí vývar a červené víno. Znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte dusiť približne 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  5. Po 2 hodinách ochutnajte guláš a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
  6. Guláš podávajte s knedľami alebo s chlebom. Dobrú chuť!

Poznámka: Guláš z diviaka je výborná jedálenská voľba pre pestrovariatné jedlo. Môžete ho podávať s knedľami alebo s čerstvým chlebom. Doprajte si tento tradičný jed z diviaka plný bohatých chutí z hlbín lesa.

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg diviačieho mäsa (napríklad stehno alebo plece)
  • 2 veľké cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 3-4 zemiaky (voliteľné)
  • 2-3 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 2 lyžice rastlinného oleja alebo sádla
  • 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 liter vody alebo vývaru
  • 1 dcl červeného vína (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava mäsa: Diviačie mäso umyte a narežte na kocky veľkosti asi 2-3 cm. Osolte a okoreňte.

  2. Smaženie cibule: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo sadlo. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nebude zlatistá.

  3. Pridanie mäsa: K osmaženej cibuli pridajte diviačie mäso a opekajte ho zo všetkých strán, kým nezhnedne.

  4. Dochutenie: Do hrnca pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list a prelisovaný cesnak. Rýchlo premiešajte, aby sa koreniny nespaľovali.

  5. Pridanie zeleniny: Pridajte nakrájanú mrkvu, papriku a, ak chcete, aj zemiaky. Všetko dôkladne premiešajte.

  6. Tekutina: Pridajte paradajkový pretlak, víno (ak používate) a zalejte vodou alebo vývarom. Obsah by mal byť len tesne ponorený.

  7. Varienie: Priveďte guláš do varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť asi 1,5 – 2 hodiny. Meso by malo byť mäkké a chute sa dobre prepojiť. Občas premiešajte a prípadne dolievajte vodu, ak guláš príliš zahustne.

  8. Úprava chuti: Po uvarení ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.

  9. Servírovanie: Guláš podávajte horúci, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ho podávať s chlebom, knedľou alebo haluškami.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *