Bravčová krkovička na červenom víne 

Recept na bravčovú krkovičku na červenom víne:

Suroviny:

  • 1,5 kg bravčovej krkovičky
  • 2 cibule, nakrájané na tenké pásiky
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 250 ml červeného vína
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • olej na smaženie

 

Bravčová krkovička na červenom víne 

Postup:

  1. Bravčovú krkovičku opláchnite pod vodou a osušte papierovou utierkou.
  2. Na panvici zohrejte olej a opečte krkovičku z oboch strán, aby vznikla zlatistá kôrka. Potom ju odložte bokom.
  3. Do veľkého hrnca pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
  4. Pridajte červené víno a nechajte ho chvíľu povariť, aby sa alkohol odparil.
  5. Do hrnca pridajte hovädzí vývar, paradajkový pretlak, bobkové listy a tymián.
  6. Pridajte opečenú krkovičku do hrnca a zakryte ho vekom.
  7. Varíme na miernom ohni asi 2 – 3 hodiny, kým sa mäso nezmäkne a stane sa mäkkým a vláčnym.
  8. Varíme bez veka posledných 15 – 30 minút na strednom ohni, aby sa omáčka na krkovičke zahustila.
  9. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
  10. Podávame s dusenou ryžou alebo knedľou a ľahkým šalátom.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej krkovičky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 250 ml červeného vína (najlepšie suché)
  • 200 ml vývaru (zeleninový alebo mäsový)
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • 2-3 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Bravčovú krkovičku umyte a nakrájajte na hrubšie plátky (asi 2-3 cm).
    • Cibuľu, cesnak, mrkvu a červenú papriku nakrájajte na menšie kocky.
  2. Smaženie:

    • Na panvici alebo v hlbšom hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju, kým nezosklovatie.
    • Potom pridajte nasekaný cesnak a krátko opečte.
  3. Pridanie zeleniny:

    • K cibuľke a cesnaku pridajte nakrájanú mrkvu a červenú papriku. Restujte asi 5 minút, aby zelenina trošku zmäkla.
  4. Opekanie krkovičky:

    • Plátky bravčovej krkovičky osolte, okoreňte a pridajte ich do hrnca. Opečte z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu.
  5. Pridanie vína a korenín:

    • Po opečení plátkov pridajte červené víno a nechajte ho variť, aby sa odparil alkohol (asi 3-5 minút).
    • Potom pridajte vývar, bobkové listy, oregano a tymián. Všetko dobre premiešajte.
  6. Dusenie:

    • Prikryte hrniec a znížte teplotu. Dusíme na miernom ohni asi 1,5-2 hodiny, kým je mäso krásne jemné a šťavnaté. Pravidelne kontrolujte a v prípade potreby pridajte trošku vývaru alebo vody, aby sa nepripálilo.
  7. Podávanie:

    • Po dokončení vyberte bobkové listy. Bravčovú krkovičku podávajte horúcu, obloženú zeleninou a poliatú omáčkou.
    • Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Podávajte so zemiakovým pyré, knedľami alebo čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *