Recept na bravčovú krkovičku na červenom víne:
Suroviny:
- 1,5 kg bravčovej krkovičky
- 2 cibule, nakrájané na tenké pásiky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 250 ml červeného vína
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na smaženie
Bravčová krkovička na červenom víne
Postup:
- Bravčovú krkovičku opláchnite pod vodou a osušte papierovou utierkou.
- Na panvici zohrejte olej a opečte krkovičku z oboch strán, aby vznikla zlatistá kôrka. Potom ju odložte bokom.
- Do veľkého hrnca pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte červené víno a nechajte ho chvíľu povariť, aby sa alkohol odparil.
- Do hrnca pridajte hovädzí vývar, paradajkový pretlak, bobkové listy a tymián.
- Pridajte opečenú krkovičku do hrnca a zakryte ho vekom.
- Varíme na miernom ohni asi 2 – 3 hodiny, kým sa mäso nezmäkne a stane sa mäkkým a vláčnym.
- Varíme bez veka posledných 15 – 30 minút na strednom ohni, aby sa omáčka na krkovičke zahustila.
- Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Podávame s dusenou ryžou alebo knedľou a ľahkým šalátom.
Dobrú chuť!