Bravčová krkovička pečená na pive

Recept na bravčovú krkovičku pečenú na pive:

Suroviny:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 500 ml tmavého piva
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 cibule (nasekané)
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 2 lyžice medu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • olej na potretie mäsa

 

Bravčová krkovička pečená na pive

Postup:

  1. Krkovičku dôkladne umyte a osušte kuchynským papierom.
  2. V miske zmiešajte pivo, nasekaný cesnak, nasekanú cibuľu, sladkú papriku, med, soľ a čierne korenie.
  3. Mäso dajte do vhodného miska a naliať marinádu z piva, cesnaku a cibule. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny, ale ideálne je nechať mäso marinovať v chladničke cez noc.
  4. Troubu predhrejte na 180 stupňov Celzia.
  5. Vyberte mäso z marinády, ale marinádu si nechajte na stranu. Potrite mäso olejom z oboch strán.
  6. Na pekáči si vytvorte lôžko z cibule a umiestnite mäso na vrch. Zalejte mäsom marinádou.
  7. Pekáč zakryte a pečte v predhriatej rúre po dobu približne 2 hodiny, pravidelne polievajte mäsom vlastnou šťavou.
  8. Po 2 hodinách pečenia odhaľte mäso, zvyšok marinády varte na sporáku a nechajte ho znížiť na hrubý oriešek.
  9. Počas posledných 30 minút pečenia potrite mäso redukovanou marinádou a nechajte šťavu opekať sa, aby sa vytvorila chutná a karamelizovaná vrstva.
  10. Mäso vyberte z rúry a nechajte ho pred servírovaním odpočívať pár minút. Potom môžete krkovičku pokrájať na plátky a podávať s prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 2 plechovky piva (najlepšie svetlého)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 3 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 3-4 bobkové listy
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica medu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička rastlinnej zmesi (napr. rozmarín, tymián)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku umyte a osušte papierovými utierkami. Osoľte a okoreňte ju čiernym korením z oboch strán.

  2. Marinovanie: V miske zmiešajte pivo, horčicu, med, pretlačený cesnak a rastlinnú zmes. Do marinády vložte krkovičku a nechajte ju marinovať aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc v chladničke.

  3. Zelenina: Cibuľu a mrkvu nakrájajte na kolieska, zemiaky na kocky. Na panvici zohrejte olivový olej a krátko osmažte cibuľu, až zmäkne. Pridajte mrkvu a zemiaky, osolte a orestujte 5 minút.

  4. Vypekanie: Predhrejte trúbu na 180 °C. Vo veľkej pekáčovej nádobe položte marinovanú krkovičku a okolo nej rozložte zasmaženú zeleninu. Pridajte bobkové listy a zvyšok marinády.

  5. Pečenie: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny. Občas mäso prelievajte vzniknutou šťavou, aby bolo šťavnaté. Po uplynutí času odstráňte alobal a pečte ešte 30 minút, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.

  6. Podávanie: Po upečení nechajte krkovičku 10 minút odpočinúť, potom ju nakrájajte na plátky. Servírujte s pečenou zeleninou a odporúčame podávať s chlebom alebo knedľou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *