Ako dlho dusiť kuracie mäso?

Doba, počas ktorej sa kuracie mäso dusí, sa môže líšiť v závislosti od jeho veľkosti a typu receptu, ktorý sa používa. Tu je niekoľko odporúčaných časov dusenia pre rôzne kúsky kuracieho mäsa:

  • Kuracie prsia: Dusia sa priemerne 15-20 minút. Je dôležité ich dusiť na stredne vysokom ohni, aby zostali šťavnaté.
  • Kuracie stehná: Doba dusenia sa pohybuje medzi 30 a 45 minútami. Mäso by malo byť dôkladne prevarové, aby sa dosiahla správna konzistencia.
  • Kuracie krídla: Dusia sa obvykle 20-25 minút. Ak ich chcete mať krehké a chrumkavé, je možné ich zložiť na gril.

 

Ako dlho dusiť kuracie mäso?

Nezabudnite, že presné časy dusenia sa môžu líšiť v závislosti od použitého spôsobu dusenia a teploty. Preto odporúčam pravidelne kontrolovať teplotu mäsa pomocou teplomera na mäso, aby ste sa uistili, že je dôkladne prevarované a bezpečné na konzumáciu.

 

2)

Dusené kuracie mäso je lahodným a zdravým jedlom, ktoré sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Doba dusenia závisí od veľkosti a typu kúskov mäsa, ktoré používate. Tu je niekoľko základných pravidiel, ktoré vám pomôžu určiť, ako dlho dusiť kuracie mäso:

  1. Celé kurča: Ak dusíte celé kurča, zvyčajne trvá približne 1,5 až 2 hodiny. Je dôležité, aby ste udržovali teplotu okolo 80-90 °C, aby sa mäso pomaly varilo a zostalo šťavnaté.

  2. Kuracie stehná alebo prsia: Ak dusíte väčšie kusy, ako sú stehná alebo prsia, mali by ste ich dusiť približne 30-45 minút. Opäť platí, že teplota by mala byť nízka, aby sa dosiahla optimálna jemnosť a chuť.

  3. Malé kúsky (napríklad na kari či do šalátov): Ak pracujete s malými kockami kuracieho mäsa, dusenie trvá zvyčajne 10-20 minút. Dôležité je sledovať, aby mäso nebolo prevarené, inak môže stratit svoju šťavnatosť.

  4. Dohľad nad procesom: Pri dusiacom procese je dobré kontrolovať mäso a občas ho prevrtieť alebo premiešať. Taktiež si môžete pred koncom dusenia skontrolovať teplotu vnútorného mäsa. Kuracie mäso je správne uvarené, keď dosiahne vnútornú teplotu 75 °C.

Pri dusení je dôležité, aby ste mali kvalitný základ – napríklad cibulu, cesnak a zeleninu, ktoré dodajú jedlu prirodzenú chuť. Ak chcete, môžete pridať aj bylinky či korenie pre zvýraznenie chuti.

Nakoniec, dusenie kuracieho mäsa je skvelý spôsob, ako dosiahnuť jemné a šťavnaté jedlo, ktoré si obľúbite vy aj vaša rodina. Dúfam, že tieto tipy vám pomôžu pri príprave dokonalého duseného kuracieho mäsa.

Podobné príspevky

34 Komentárov

  1. Nkosikova píše:

    Dobrý článok, veľmi mi pomohol pri dusení kuracieho mäsa.

  2. Klara Litajova píše:

    Dusené kuracie mäso je moja obľúbená večera. Rada experimentujem s rôznymi prípravami.

  3. Gallo Otilia píše:

    Vždy som mala problém s časom dusenia kuracieho mäsa, ale tento článok mi veľmi pomohol.

  4. Vojtech Reznickova píše:

    Skvelé tipy, teraz už viem, ako si pripraviť najlepšie dusené kuracie mäso.

  5. Kubanova Marek píše:

    Ďakujem za radu ohľadom teploty a druhu základu. Určite to vyskúšam!

  6. Jaromir88 píše:

    Dobré informácie o dusení kuracieho mäsa. Veľmi sa mi páčil tento článok.

  7. Bnovotna píše:

    Rada dusím kuracie mäso a teraz sa teším na nové recepty. Ďakujem za inšpiráciu!

  8. Macko123 píše:

    Super článok! Nikdy som nevedel, že kuracie mäso sa dá dusiť aj tak rôzne. Určite vyskúšam dusenie celého kurčaťa. Vďaka za tipy!

  9. Bublina píše:

    Výborné rady! Doma sme sa vždy obávali, ako dlho dusiť kuracie prsia. Teraz už vieme, že to netrvá dlho. Teším sa na dobré jedlo!

  10. Rybka píše:

    Ďakujem za tento článok! Kuracie stehná sú moje obľúbené a teraz ich budem vedieť pripraviť ešte lepšie. Fakt užitočné informácie.

  11. Cukríček píše:

    Jasné a zrozumiteľné rady pre každého! Dusenie kuracieho mäsa je naozaj skvelý spôsob, ako pripraviť chutné jedlo. Odporúčam všetkým!

    1. Včielka píše:

      Súhlasím! Dusiť kurča je super a pridanie zeleniny to ešte vylepší.

    2. Peťko píše:

      …a hlavne si treba dávať pozor na teplotu, aby bolo mäso šťavnaté.

  12. Sloník píše:

    …a nezabudnite na bylinky! To dodá jedlu špeciálny šmrnc. Mám rád varenie a toto je perfektný návod.

    1. [email protected] píše:

      …ja tiež milujem variť s bylinkami, určite vyskúšam!

    2. _Zeleninka_ píše:

      …a niekedy skúsim aj trochu citrónu pre osvieženie chuti.

  13. !Bubli! píše:

    …tento článok ma inšpiroval, určite niečo pripravím tento víkend!

  14. ZelenýJabĺčko píše:

    Super tipy! Nikdy som nevedel, ako dlho dusiť kuracie mäso. Teraz sa už nebudem báť, že by bolo suché. Ďakujem za rady!

  15. Kocúrik123 píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Hlavne som sa dozvedel, že celé kurča treba dusiť dlhšie. Už sa teším na dobré jedlo!

  16. Slniečko píše:

    Výborné rady! Dúfam, že vyskúšam dusené kuracie mäso podľa týchto odporúčaní. Určite to bude mňamka!

  17. Cukríček píše:

    Ďakujem za informácie! Nikdy som nevedel, ako správne dusiť kuracie mäso. Teraz už viem a určite to vyskúšam.

  18. Bublinka píše:

    Článok je super! Doba dusenia je pre mňa veľmi užitočná informácia. Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím chutné jedlo.

  19. MackoUško píše:

    Skvelé tipy na dusenie! Vždy som mal obavy, či to robím správne. Teraz viem, čo robiť a budem mať šťavnaté mäso!

  20. ŠtastnýPes píše:

    ‘Dusené kuracie mäso’ znie lákavo! Určite to vyskúšam doma a poteším rodinu chutným jedlom. Ďakujem za rady!

  21. Peťko123 píše:

    Tento článok je naozaj super! Nikdy som nevedel, ako dlho dusiť kuracie mäso. Teraz už viem, že prsia sú len 15-20 minút a to je skvelé! Určite to vyskúšam, ďakujem za tipy!

  22. MačkaMňau píše:

    Veľmi užitočné informácie! Dusiť celé kurča je pre mňa novinka, ale s vašimi radami to určite zvládnem. Teším sa na večeru s rodinou a dúfam, že všetkým bude chutiť. Ďakujem!

  23. RoboZáhradník píše:

    Super článok! Vždy som mal problém s tým, ako dlho dusiť kuracie mäso. Teraz viem, že stehná treba dusiť dlhšie a malými kockami stačí len pár minút. Odporúčam všetkým vyskúšať tieto rady!

  24. Snehulienka88 píše:

    Ďakujem za tento článok! Nikdy by ma nenapadlo, že dusenie môže byť také jednoduché. Teplota mäsa je pre mňa veľmi dôležitá a vaša rada o teplomere ma povzbudila skúsiť nové recepty. Skvelé tipy!

  25. ZelenýJabĺčko píše:

    Wow, toto je naozaj užitočné! Dusiť kuracie mäso sa zdalo zložité, ale teraz viem presne ako na to. Určite skúsim vaše rady a verím, že výsledok bude fantastický. Ďakujem za inšpiráciu!

  26. KocúrMňauko píše:

    Fantastické informácie o dusení kuracieho mäsa! Je skvelé vedieť presné časy pre rôzne kúsky. Chcem vyskúšať dusené kurča so zeleninou podľa vašich rád. Verím, že všetkým bude chutiť.

  27. PetríkHravý píše:

    ‘Dusené kuracie mäso’ znie tak lákavo! Som nadšený z týchto jednoduchých pokynov a určite ich vyskúšam pri varení pre moju rodinu. Ďakujem vám za skvelé tipy a inšpiráciu!

  28. -Tina-04 píše:

    ‘Doba dusenia’ sa mi zdala vždy zložitá otázka… Ale po prečítaní vášho článku som si istý/istá, že to zvládnem bez problémov! Ešte raz vďaka za tieto cenné rady!

  29. -KreatívnyChef-23 píše:

    ‘Dusené kuracie mäso’ sa mi páči a vaše odporúčania sú úžasné! Viem teraz variabilne prispôsobiť čas dusenia rôznym kúskom mäska. Určite to použijem pri mojich ďalších pokusoch v kuchyni.

  30. VeselejDievča píše:

    Skvelý článok plný užitočných informácií! Nikdy by ma nenapadlo sledovať teplotu pri dusení, ale určite to skúsim pri mojich budúcich receptoch na kuracie jedlá. Vďaka za inšpiráciu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *