Ako dlho sa močí kuracie mäso?

Objem času potrebného na prípravu kuracieho mäsa závisí od metódy varenia a veľkosti kusov mäsa. Nižšie sú uvedené niektoré bežné časové intervaly:

  • Kuracie prsia bez kostí a kože: Varenie vo vriacej vode: 10-15 minút; Pečenie v rúre: 20-30 minút.
  • Kuracie prsia s kosťou a kožou: Pečenie v rúre: 30-40 minút.
  • Kuracie stehná bez kostí a kože: Varenie vo vriacej vode: 20-30 minút; Pečenie v rúre: 40-50 minút.
  • Kuracie stehná s kosťou a kožou: Pečenie v rúre: 50-60 minút.

Ako dlho by sa malo marinovať kuracie mäso?

Je však podstatné dbať na bezpečnú teplotu kuracieho mäsa. Nezabudnite vždy skontrolovať, či je vnútro mäsa dôkladne uvarené a dosahuje minimálnu bezpečnú teplotu 75 °C (165 °F) pred jeho konzumáciou.

Marinovanie kuracieho mäsa, často nazývané aj močenie, je proces, ktorý sa využíva na zjemnenie a obohatenie chuti mäsa. Doba marinovania je ovplyvnená viacerými faktormi, ako sú typ marinády a požadovaný chuťový profil.

Pre kuracie prsia alebo stehná je odporúčané marinovať mäso minimálne 30 minút, aby sa chuť marinády prenikla do mäsa. Pre dosiahnutie maximálneho účinku a optimálnej zjemnenosti je ideálne marinovať 2 až 6 hodín. Niektorí kuchári dokonca marinujú kuracie mäso aj cez noc, čo výrazne zvyšuje chuť a jemnosť mäsových kociek.

Čokoládová poleva ktorá nepraská

Čokoládová poleva ktorá nepraská

Čítať viac »

Ak používate agresívnejšie marinády obsahujúce kyseliny, ako sú citrónová šťava alebo ocot, odporúča sa nezostávať pri marinovaní dlhšie ako 2 hodiny, pretože kyseliny môžu mäso rozvariť a spôsobiť, že bude gumové.

Všeobecne platí, že doba marinovania kuracieho mäsa sa môže prispôsobiť podľa receptu a osobných preferencií. Majte na pamäti, že čím dlhšie mäso marinujete, tým intenzívnejšiu chuť dosiahnete, avšak je dôležité dodržiavať určité časové intervaly pre optimálny výsledok.

Podobné príspevky

Napísať odpoveď pre GurmánVeselý Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

55 Komentárov

  1. Avatar of Zkocurova Zkocurova píše:

    Ďakujem za užitočné informácie o čase varenia kuracieho mäsa. Teraz už viem, že je dôležité dbať na bezpečnú teplotu mäsa.

  2. Avatar of Tatar Vladimira Tatar Vladimira píše:

    Môj obľúbený spôsob prípravy kuracích pŕs je pečenie v rúre. Ešte nikdy som nevyskúšala marinovanie, ale teraz to určite vyskúšam.

  3. Avatar of Regina Popovicova Regina Popovicova píše:

    Nikdy som nevedela, že čas močenia kuracieho mäsa ovplyvňuje aj typ marinády. Ďakujem za skvelé informácie!

  4. Avatar of Kocúr100 Kocúr100 píše:

    Tento článok je naozaj užitočný! Nikdy som si nebol istý, ako dlho variť kuracie mäso. Teraz viem, že môžem variť prsia len 10-15 minút a budú chutné. Ďakujem za skvelé tipy!

  5. Avatar of ZelenáŽirafa ZelenáŽirafa píše:

    Super informácie! Naučil som sa, že marinovanie kuracieho mäsa je veľmi dôležité. Určite vyskúšam marinovať cez noc, aby malo mäso lepšiu chuť. Veľmi sa teším na varenie!

    1. Avatar of JasnýSlnko JasnýSlnko píše:

      Súhlasím! Marinovanie robí zázraky. Moje kuracie mäso nikdy nebolo také dobré ako teraz.

    2. Avatar of RýchlyPavúk RýchlyPavúk píše:

      Pridám ešte bylinky do marinády, to by mohlo byť výborné!

  6. Avatar of ChutnýJedlo ChutnýJedlo píše:

    Ďakujem za presné časy varenia! Zistil som, že najlepšie sa mi darí s pečením kuracích stehien. Určite vyskúšam vaše rady a urobím to takto!

  7. Avatar of Svišť123 Svišť123 píše:

    Skvelý článok, presne to, čo som potreboval vedieť! Varenie kuracieho mäsa ma vždy stresovalo, ale teraz sa cítim istejšie.

  8. Avatar of ModráBublina ModráBublina píše:

    ‚Močenie‘ kuracieho mäsa ma prekvapilo! Naozaj som netušil, že je tak dôležité. Teším sa na experimentovanie v kuchyni!

  9. Avatar of KreatívnyKuchár KreatívnyKuchár píše:

    ‚Bezpečná teplota‘ je skvelý tip! Chcem sa uistiť, že jeme zdravé a dobre pripravené jedlo. Ďakujem za užitočné informácie!

  10. Avatar of __SrdceMäsa__ __SrdceMäsa__ píše:

    ‚Kuracie prsia bez kosti a pokožky‘ sú môj obľúbený recept! Určite vyskúšam aj marinovanie a pečenie podľa vašich rád.

  11. Avatar of _ZlatáRybička_ _ZlatáRybička_ píše:

    ‚Pečenie v rúre‘ znie perfektne pre víkendový obed! Určite to vyskúšam s rodinou a priateľmi.

  12. Avatar of Miriam123 Miriam123 píše:

    Veľmi užitočné informácie! Nikdy som nevedela, že marinovanie môže tak zmeniť chuť. Určite to vyskúšam pri ďalšom varení kuracieho mäsa!

  13. Avatar of Kocurko45 Kocurko45 píše:

    Super článok! Myslím, že sa budem riadiť tými časmi varenia. Kuracie mäso je moja obľúbená pochúťka!

  14. Avatar of PeťoHrac PeťoHrac píše:

    Wow, konečne niekto napísal, ako dlho variť kuracie mäso! Odporúčam marinovanie, mňam!

  15. Avatar of ZelenáRybka ZelenáRybka píše:

    Ďakujem za tipy! Znie to jednoducho a určite skúsim marinovať aj cez noc. Teším sa na výnimočnú chuť!

  16. Avatar of Bublina88 Bublina88 píše:

    Toto je presne to, čo som hľadala! Rada varím a tento článok mi určite pomôže s novými receptami.

  17. Avatar of SkvelýKamarát SkvelýKamarát píše:

    Perfektné rady ohľadom času varenia! Nezabudnite si vždy skontrolovať teplotu. Varenie je umenie!

  18. Avatar of Cukrik21 Cukrik21 píše:

    ‚Močenie‘ znie veľmi zaujímavo! Určite vyskúšam nejaké nové marinády. Ďakujem za inšpiráciu!

  19. Avatar of _SuperStar_ _SuperStar_ píše:

    ‚Kuracie stehná s kosťou a pokožkou‘ sú moja obľúbená voľba. Vďaka za tieto užitočné tipy!

  20. Avatar of _SladkýSen_ _SladkýSen_ píše:

    ‚Ako dlho močiť kuracie mäso?‘ Na to som sa pýtala celý čas. Teraz viem, že je lepšie marinovať dlhšie a chuť bude úžasná!

    1. Avatar of Dino2023 Dino2023 píše:

      Aj ja milujem marinovanie! Niekedy pridám aj bylinky pre extra chuť.

    2. Avatar of AnkaSlnko AnkaSlnko píše:

      Súhlasím, čím dlhšie, tým lepšie! Mám rada citrónovú šťavu do mojich marinád.

  21. Avatar of VeselýPán VeselýPán píše:

    Skvelý článok plný praktických informácií. Varenie môže byť zábava a aj táto príprava nám ukazuje cestu k chutným jedlám.

  22. Avatar of Kocúrik123 Kocúrik123 píše:

    Super článok! Rád varím a tieto tipy na varenie kuracieho mäsa mi veľmi pomohli. Zistil som, že 30 minút marinovania robí zázraky. Určite to vyskúšam aj s ďalšími receptami!

  23. Avatar of JankoHraško JankoHraško píše:

    Ďakujem za skvelé rady! Varenie kuracieho mäsa môže byť niekedy zložitá úloha, ale teraz už viem, ako na to. Veľmi sa teším na nové chute, ktoré objavím pri marinovaní!

  24. Avatar of SvetuMoj SvetuMoj píše:

    Tento článok je presne to, čo som potreboval! Moje kuracie mäso bolo vždy suché, ale teraz viem, že dlhšie marinovanie môže výrazne zlepšiť chuť. Teším sa na nové kulinárske dobrodružstvá!

  25. Avatar of MačkaVKošíku MačkaVKošíku píše:

    Naozaj užitočné informácie! Nikdy by ma nenapadlo marinovať tak dlho. Vďaka za tipy o teplote a čase varenia. Určite sa budem riadiť vašimi radami pri najbližšom varení!

  26. Avatar of RadosťZJedla RadosťZJedla píše:

    Úžasný článok! Vždy som mal strach z varenia kuracieho mäsa, ale teraz viem, ako ho správne pripraviť. Moja rodina bude šťastná, keď uvidí moje nové kuchárske schopnosti!

  27. Avatar of SlovenskýKuchárik SlovenskýKuchárik píše:

    Skvelé tipy! Myslím si, že správne marinovanie je kľúčom k úspechu. Rád experimentujem s rôznymi prísadami a tento článok mi otvoril nové možnosti pre chutné jedlá!

  28. Avatar of KreatívnyGurmán KreatívnyGurmán píše:

    ‚Wow!‘ Tento článok ma inšpiroval k tomu, aby som skúmal viac receptov s kuracím mäsom. Znie to tak jednoducho a chutne! Už sa neviem dočkať svojich nových pokusov v kuchyni.

  29. Avatar of _TrendyKuchyňa_ _TrendyKuchyňa_ píše:

    ‚Paráda!‘ Dnes večer skúsim vaše rady pri príprave kuracieho mäsa. Určite dodám aj svoje obľúbené bylinky do marinády a verím, že výsledok bude fantastický!

  30. Avatar of _VeselýŠéfkuchár_ _VeselýŠéfkuchár_ píše:

    ‚Naučil som sa niečo nové!‘ Tento článok je veľmi informatívny a jednoduchý na pochopenie. Teraz už viem presne, koľko času potrebujem na každú časť kuracieho mäsa.

  31. Avatar of _FantastickáChuť_ _FantastickáChuť_ píše:

    ‚Skvelý príspevok!‘ Veľa ľudí robí chyby pri varení kuracieho mäsa. Vaše rady sú super praktické a pomôžu mi pripraviť dokonale jemné jedlo pre moju rodinu.

  32. Avatar of PečenáKačka PečenáKačka píše:

    Tento článok je veľmi užitočný! Nikdy som nevedel, ako dlho variť kuracie mäso. Teraz viem, že prsia sú hotové za 10-15 minút. Určite to vyskúšam a pripravím si chutné jedlo!

  33. Avatar of RýchlyŠéf RýchlyŠéf píše:

    Super informácie! Marinovanie kuracieho mäsa znie skvele. Myslím, že si pripravím marinádu a nechám mäso v nej niekoľko hodín. Teším sa na výsledok, určite to bude mňam!

  34. Avatar of KuchynskýMaestro KuchynskýMaestro píše:

    Skvelý prehľad! Čas varenia a marinovania je presne to, čo potrebujem vedieť. Dúfam, že moje kuracie mäso bude po marinovaní ešte chutnejšie. Ďakujem za tipy!

  35. Avatar of LáskyplnýKuchár LáskyplnýKuchár píše:

    Wow! Nikdy som nevedel o týchto časoch varenia. Znie to jednoduchšie, ako som si myslel. Určite skúsim piecť kuracie stehná s kosťou, aby boli šťavnaté a plné chuti.

  36. Avatar of GurmánVeselý GurmánVeselý píše:

    Fantastické rady! Už sa neviem dočkať, kedy začnem variť podľa týchto pokynov. Marinovanie cez noc znie ako skvelý nápad pre intenzívnu chuť. Vďaka za inšpiráciu!

  37. Avatar of JasnáHlava JasnáHlava píše:

    Myslím si, že tento článok je veľmi poučný! Odporúčané časy varenia sú presne to, čo som potreboval vedieť. Teraz budem mať istotu pri príprave kuracieho mäsa pre moju rodinu.

  38. Avatar of FajnChalan FajnChalan píše:

    ‚Močenie‘ kuracieho mäsa ma zaujalo! Nikdy som o tom nepočul takto podrobne. Určite vyskúšam marinado na stehnách a uvidím ten rozdiel v chuti!

  39. Avatar of JednoduchéRecepty JednoduchéRecepty píše:

    ‚Čas varenia‘ je vždy dôležitý faktor pri príprave jedla. Tento článok mi veľmi pomohol plánovať moje kuchynské dobrodružstvá. Teším sa na nové recepty s kuracím mäsom!

  40. Avatar of 'KuraciaSrdca' 'KuraciaSrdca' píše:

    ‚Marinovanie cez noc?‘ To znie úžasne! Chcem pripraviť chutné jedlo pre svojich priateľov a tieto rady určite využijem na plnohodnotnú večeru plnú chuti.

  41. Avatar of 'ZlatéKorenie' 'ZlatéKorenie' píše:

    ‚Časy varenia‘ sú skvelé tipy pre každého kuchára! Milujem experimentovať s marinádami a táto príručka mi určite pomôže vytvoriť dokonalé jedlo pre moju rodinu.

  42. Avatar of Kocúrik123 Kocúrik123 píše:

    Tento článok je super! Nikdy som nevedel, ako dlho variť kuracie mäso. Teraz už viem, že 10-15 minút na prsia je ideálne. Určite vyskúšam marinovať aj cez noc, nech je to ešte chutnejšie!

  43. Avatar of ZlatýPes ZlatýPes píše:

    Wow, veľmi užitočné informácie! Nevedel som, že marinovanie môže trvať aj až 6 hodín. Určite to skúsim nabudúce. Ďakujem za tipy na varenie a pečenie kuracieho mäsa!

  44. Avatar of Snílek88 Snílek88 píše:

    Skvelý článok! Nikdy by ma nenapadlo, že močenie môže ovplyvniť chuť mäsa takto. Odporúčam všetkým, aby si tento postup vyskúšali a tešili sa na úžasné jedlo!

  45. Avatar of RýchlySvet RýchlySvet píše:

    Toto je presne to, čo som potreboval vedieť! Varenie kuracieho mäsa mi vždy robilo problém, ale teraz mám jasný prehľad o časoch. Určite skúsim marinovanie podľa vášho návodu!

  46. Avatar of MaláMyška MaláMyška píše:

    Veľmi pekne spracovaný článok! Mám rada kuracie mäso a tieto rady mi určite pomôžu pri varení. Ďakujem za informácie o bezpečných teplotách a dobe marinovania!

  47. Avatar of StromyZelené StromyZelené píše:

    Ďakujem za tento super článok! Rád varím a vaše rady ohľadom času varenia sú veľmi nápomocné. Odporúčam všetkým čitateľom vyskúšať marinovanie – určite to zlepší chuť!

  48. Avatar of Bubko99 Bubko99 píše:

    ‚Kuracie stehná s kosťou‘ znie tak chutne! Tento článok ma inšpiroval k tomu, aby som experimentoval s marinovaním. Teším sa na nové recepty a chutné jedlá doma.

  49. Avatar of 'FanfánKráliček' 'FanfánKráliček' píše:

    ‚Skvelé tipy na varenie!‘ Vždy som mal problém s prípravou kuracieho mäsa, ale teraz mám konkrétne časy na varenie a pečenie. Určite to skúsim podľa vašich rád!

  50. Avatar of 'ČarovnáMiska' 'ČarovnáMiska' píše:

    ‚Veľmi pekne napísané!‘ Varenie nie je moja silná stránka, ale váš článok mi dáva nádej. Určite sa pokúsim dodržiavať časové rámce a marinovať dlhšie.

  51. Avatar of MocnýOriešok MocnýOriešok píše:

    Super inšpirácia pre každého kuchára! Časovými rámcami ste mi uľahčili život pri varení kuracieho mäsa. Taktiež sa teším na experimentovanie s marinovaním!