ako dlho sa vari domaca udena sunka

Údená šunka je klasickým jedlom, ktoré neodmysliteľne patrí k veľkonočnému stolu, ale aj k bežným slávnostným príležitostiam. Správne pripraviť údenú šunku je skutočné umenie, ktoré si vyžaduje trpezlivosť a dodržiavanie niekoľkých zásadných pravidiel. V tomto návode vám ukážeme, ako na to.

Základné pravidlo varenia

Hlavným pravidlom prípravy údenej šunky je prosté: Dĺžka varenia závisí od hmotnosti šunky. Platí základná zásada – koľko šunka váži v kilogramoch, toľko hodín ju varíme.

Postup varenia:
  1. Príprava pred varením:
  • Najskôr odvážte šunku
  • Namočte ju do chladnej vody na 12 hodín (ideálne cez noc)
  • Vodu z namáčania vylejte
  1. Varenie:
  • Umiestnite šunku do hrnca so studenou vodou
  • Priveďte k varu
  • Znížte teplotu na mierny var
  • Varte v súlade s hmotnosťou (napríklad 3 kg šunky = 3 hodiny varenia)
  1. Dôležité tipy počas varenia:
  • Vodu udržujte len mierne bublajúcu
  • Nevarte na intenzívnom ohni
  • Počas varenia neprepichujte
  • Šunku varte v celom kuse
  1. Po uvarení:
  • Nechajte šunku chladnúť vo vývare
  • Po vychladnutí ju opatrne vyberte
  • Odsajte ju papierovou utierkou
Ako spoznáte, že šunka je hotová:
  • Mäso by malo byť jemné
  • Pri prepichnutí by mala vytekať číra šťava
  • Farba by mala zostať pekná ružová
Tipy pre lepší výsledok:
  • Do varnej vody môžete pridať cibuľu, čierne korenie a bobkový list
  • Varte šunku v dostatočne veľkej nádobe
  • Voda by mala šunku úplne zakryť
Záverečné slovo

Príprava domácej údenej šunky nie je zložitá, ak sa dodržiavajú základné pravidlá. Najpodstatnejšie je presne určiť čas varenia podľa hmotnosti šunky a udržiavať miernu teplotu varenia. Takto pripravená šunka bude šťavnatá a lahodná, čo poteší celú rodinu. Takto pripravovaná šunka vydrží v chladničke niekoľko dní a je možné ju servírovať teplú aj studenú.

Vanilkové rožky bez orechov

Vanilkové rožky bez orechov

Čítať viac »

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *