Ako dlho sa varí mrkva?

Ako dlho sa varí mrkva? Dĺžka varu mrkvy závisí od niekoľkých faktorov, ako veľkosť kúskov mrkvy, spôsob varenia a vaše osobné preferencie týkajúce sa konzistencie.

Ak chcete variť mrkvu, najprv ju ošúpte a nakrájajte na rovnaké veľké kúsky. To pomôže zabezpečiť, že sa všetky kúsky varia rovnomerne. Malé kúsky sa zväčša varia rýchlejšie ako väčšie kúsky.

 

Ako dlho sa varí mrkva?

Pri varenie mrkvy vo vode je potrebné dávať pozor, pretože prevarovanie môže spôsobiť, že mrkva stratí svoju textúru a stane sa príliš mäkkou. Odporúčame variť mrkvu vo vriacej vode s pridaním štipky soli, aby sa zachovala jej farba. Pre stredne veľkú mrkvu to zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút od okamihu, kedy voda začne vrieť. Skontrolujte jej mäkkosť vďaka jemnému vniknutiu vidličky alebo noža. Ak chcete mrkvu mať pevnejšiu, môžete ju variť iba 7 až 10 minút.

Ak preferujete šetrnejší spôsob varenia, môžete vyskúšať parný spôsob. Na to si môžete zakúpiť parný hrniec alebo varenie na pare vo vašom hrnci. Stredne veľká nakrájaná mrkva sa varením na pare zvyčajne varí od 15 do 20 minút. Parné varenie si uchováva viac živín a prírodné chute.

Hlavné je, aby ste pravidelne testovali mäkkosť mrkvy, aby ste dosiahli požadovaný výsledok. Bude závisieť od vášho osobného vkusu, či uprednostňujete pevnejšiu alebo mäkšiu konzistenciu.

 

2)

Mrkva je populárna a výživná zelenina, ktorá je často súčasťou mnohých pokrmov. Čas varenia mrkvy závisí od niekoľkých faktorov, ako je veľkosť kusov mrkvy a metóda varenia.

Ak varíte celé mrkvy, zvyčajne sa varenie pohybuje okolo 20-30 minút. Ak sú mrkvy nakrájané na menšie kúsky, čas varenia sa skracuje na zhruba 10-15 minút. Je dôležité sledovať, kedy mrkva dosiahne požadovanú mäkkosť. Ak ju varíte na pare, čas sa môže pohybovať od 5 do 10 minút v závislosti od veľkosti kúskov.

Pri varení je dobré mrkvu predom ošúpať a dôkladne umyť. Na dosiahnutie lepšieho chuťového zážitku môžete mrkvu variť v osolenej vode, alebo ju dochutiť bylinkami a korením.

Ak plánujete mrkvu použiť do šalátu alebo ako súčasť studenej prípravy, môžete ju variť len krátko, aby si zachovala chrumkavú textúru. V takom prípade postačuje variť ju len niekoľko minút, následne ju môžete ochladiť v studenej vode.

Správne uvarená mrkva je nielen chutná, ale aj plná vitamínov a minerálov, takže si ju určite doprajte v rôznych formách a pokrmoch!

Podobné príspevky

42 Komentárov

  1. Ivo píše:

    Varíte ju v šupke, alebo aj bez nej.
    Vraj sa má variť v šupke, údajne to je chutnejšie.

    1. Bralen píše:

      Nie len chutnejšie, ale aj zdravšie – tesne pod šupkou je najviac vitamínov😉

  2. Miňo píše:

    Keď varím mrkvu, zvyčajne ju nakrájam na menšie kúsky, aby sa uvarila rýchlejšie. Zistil som, že 10 minút je ideálny čas, ak chcem, aby bola stále chrumkavá. Ak ju varím celú, nechám ju variť 25 minút.

  3. Nino píše:

    Mrkvu varím na pare, pretože si myslím, že tak si zachová viac živín. Zvyčajne ju varím asi 15 minút a výsledok je vždy skvelý. Je to skvelá príloha k mäsu!

  4. Pipa píše:

    Mám rád mrkvu v polievkach, takže ju varím dlhšie, asi 20 minút, aby sa pekne rozpadla a dodala polievke chuť. Pridávam ju spolu s inou zeleninou a je to vždy hit.”

  5. Laura píše:

    Keď pripravujem mrkvu na šalát, varím ju len 5 až 7 minút, aby zostala chrumkavá. Potom ju zmiešam s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Je to skvelý letný šalát!

  6. Juro píše:

    Vždy som mal problém s tým, ako dlho variť mrkvu. Po niekoľkých pokusoch som zistil, že ak ju nakrájam na tenké plátky, 8 minút je ideálnych. Takto je perfektne uvarená a nie rozvarená

  7. Iva píše:

    Keď varím mrkvu pre deti, snažím sa ju uvariť do mäkka, takže ju varím asi 15 minút. Potom ju rozmixujem na pyré a je to skvelé ako príkrm.

  8. Tomáš píše:

    Mrkvu varím aj s inou zeleninou, a zvyčajne ju nechám variť 20 minút, aby sa všetky chute spojili. Je to skvelé na prípravu zeleninových jedál.

  9. Mańa píše:

    Zistila som, že ak varím mrkvu v tlakovom hrnci, stačí jej len 5 minút. Je to rýchly a efektívny spôsob, ako ju pripraviť, a výsledok je vždy skvelý.

  10. Peťo píše:

    Rád varím mrkvu s bylinkami, a preto ju varím dlhšie, aby sa chuť byliniek prenikla do mrkvy. Zvyčajne to trvá asi 20 minút, a je to naozaj chutné.

  11. Anička píše:

    Mrkvu varím aj na grile, čo je skvelý spôsob, ako ju pripraviť. Pred grilovaním ju blanšírujem asi 5 minút, aby sa rýchlejšie uvarila a potom ju grilujem, kým nie je zlatohnedá.

  12. Pelikan Miloslav píše:

    Varenie mrkvy závisí od mnohých faktorov a osobných preferencií. Je dobré poznať rôzne spôsoby varenia.

  13. Xadamcova píše:

    Mám rada varenú mrkvu. Dôležité je, aby sa zachovala chrumkavá textúra.

  14. Patricia Kubanova píše:

    Čas varenia mrkvy závisí od veľkosti kúskov a spôsobu varenia. Veľmi užitočné informácie.

  15. Kolrusova Ernest píše:

    Článok je pomerne užitočný, ale nemá veľa nových informácií.

  16. Blangos píše:

    Pekný článok, ale informácie sú dosť základné.

  17. Hubert Ondrisova píše:

    Varenie mrkvy je zaujímavé a má veľa možností, ako sa pripravuje. Ja osobne preferujem mäkšiu konzistenciu, takže varím mrkvu trošku dlhšie.

  18. Ikubanova píše:

    Čítam tento článok a uvedomujem si, že veľkosť kúskov mrkvy má významný vplyv na dobu varenia. Naučila som sa niečo nové.

  19. Mala Stanislav píše:

    Mrkvu som skúšal variť rôznymi spôsobmi, ale ešte som ju nikdy neskúšal variť na pare. Asi to vyskúšam nabudúce.

  20. Zora51 píše:

    Dobre vedieť, aj keď ja osobne viem variť mrkvu už od malička.

  21. Blubina píše:

    Varenie na pare mi príde ako dobrá voľba pre zachovanie živín.

  22. Anonym píše:

    Je dôležité pravidelne testovať mäkkosť mrkvy, aby sa dosiahol požadovaný výsledok. Čas varenia je teda len orientačný.

  23. Ervin Noskova píše:

    Zaujímavé informácie, ktoré určite využijem pri varení mrkvy.

  24. Vanesa18 píše:

    Nikdy som nevedela, ako dlho variť mrkvu. Vďaka za užitočné rady.

  25. Adam Zatopek píše:

    Článok bol veľmi užitočný. Teším sa, že som sa dozvedel viac o tom, ako variť mrkvu.

  26. Konecna Beata píše:

    Dôležité informácie. Teraz viem, ako si správne uváriť mrkvu!

  27. Anonym píše:

    Dobrý článok. Mal by som ho prečítať ešte raz.

  28. Kopecka Severin píše:

    Čas varenia mrkvy závisí od veľkosti kúskov a spôsobu varenia. Dôležité je pravidelne testovať mäkkosť.

  29. Bartos Zoltan píše:

    Vďaka za dobré rady, mrkvu som dovtedy varil len intuitívne.

  30. Pkapustova píše:

    Užitočné informácie, teraz budem vedieť presne, ako dlho sa má variť mrkva.

  31. Tothova Blazena píše:

    Dobré rady, ja to skúsim nasledovať.

  32. Tichomir26 píše:

    Mrkvu som nikdy nevedel správne uvariť, vďaka za informácie.

  33. Toravcova píše:

    Článok je veľmi užitočný, chcela by som vedieť viac o rôznych spôsoboch prípravy mrkvy.

  34. Leopold Simonova píše:

    Nikdy som nevedel, ako dlho sa varí mrkva. Teraz viem viac a teším sa na to, že si ju pripravím sám.

  35. Tszabova píše:

    Nikdy som nevedela, že je toho o varení mrkvy toľko, ako ste popísali. Veľmi poučné.

  36. Anonym píše:

    Zaujímavé informácie, ktoré by som určite vyskúšala pri varení mrkvy.

  37. Stanislav Jancova píše:

    Dobré rady pre varenie mrkvy, vyskúšam.

  38. Dstodola píše:

    Chcem skúsiť parný spôsob varenia. Myslíte že je to lepšie?

  39. Anonym píše:

    Dôležité je skontrolovať mäkkosť.

  40. Dmurcova píše:

    Dobre vedieť, určite vyskúšam!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *