Ako dlho sa varí pečienka?

Ak chcete uvarenú pečeň, odporúča sa nasledovné časy:

  • Mladá pečeň: Vařte 1-2 minuty na každou stranu.
  • Tenké kúsky pečene: Vařte 3-4 minuty na každou stranu.
  • Tlusto stuhnutá pečeň: Vařte 4-5 minut na každou stranu.

 

Ako dlho sa varí pečienka?

Mali by ste skontrolovať vnútornú teplotu pečene pomocou teplomera na mäso. Pre stredne prepečenú pečeň by mala dosiahnuť teplotu vnútri 70 °C. Nezabudnite, že časy uvádzané sú len orientačné, pretože veľkosť a hrúbka kúskov pečene môže ovplyvniť trvanie varenia.

Varenie pečienky je proces, ktorý sa môže líšiť v závislosti od typu mäsa, veľkosti kusu a požadovanej úpravy. Tu je základný prehľad, ako dlhoko sa varí rôzna pečienka:

  1. Bravčová pečienka: Bravčová pečienka by sa mala variť pri teplote 180 °C vo vytiahnutej rúre. Čas varenia je približne 25 minút na každých 500 gramov. Pre dosiahnutie ideálnej úrovne prepečenia je odporúčaná vnútorná teplota minimálne 70 °C.

  2. Hovädzia pečienka: Hovädzia pečienka môže potrebovať dlhšie varenie, obvykle 30-35 minút na každých 500 gramov. Pre stredne prepečené hovädzie mäso by mala vnútorná teplota dosiahnuť približne 60 °C.

  3. Kuřacia pečienka: Kuřacie mäso je rýchlejšie pripravené, a tak sa odporúča variť ho pri teplote 180 °C približne 25-30 minút na každých 500 gramov, pričom vnútorná teplota by mala byť aspoň 75 °C pre úplné prepečenie.

  4. Králičia pečienka: Králičie mäso varíme do mäkka, zvyčajne asi 30-35 minút na 500 gramov pri 180 °C.

Pri varení je dôležité sledovať, či je mäso dostatočne prepečené. Odporúča sa použiť teplomer na mäso, ktorý vám pomôže dosiahnuť správnu teplotu a zabezpečiť, že mäso je bezpečné na konzumáciu. Nezabúdajte tiež nechať mäso odpočívať po vybratí z rúry, aby šťavy stihli rovnomerne preniknúť do mäsa, čo zabezpečí jeho šťavnatosť a chuť.

Podobné príspevky

13 Komentárov

  1. Hhanko píše:

    Ďakujem za tipy! Už sa teším na dobrú pečeň.

  2. Alojza Slobodnik píše:

    Tieto informácie sú veľmi užitočné, vďaka!

  3. Bibiana74 píše:

    Oceňujem, že ste uviedli teploty pre rôzne stupne prepečenia.

  4. PečienkovýMajster píše:

    Tento článok je úžasný! Nikdy som nevedel, ako dlho variť rôzne druhy pečienky. Teraz budem pripravený, keď budem variť pre rodinu. Vďaka za skvelé tipy!

  5. KuchárskyGuru píše:

    Wow, tieto informácie sú veľmi užitočné! Hlavne sa mi páči, že sa tu spomína aj vnútorná teplota. To je skvelé pre začiatočníkov ako ja. Určite vyskúšam tieto rady!

  6. VarenieSrdcom píše:

    Fantastický článok! Nikdy by ma nenapadlo, že čas varenia pečenky závisí od hrúbky kusu. Určite si zapamätám všetky tieto tipy na budúce varenie. Ďakujem!

  7. Mäsožrút123 píše:

    Super rady ohľadom varenia pečene! Dôraz na vnútornú teplotu je veľmi dôležitý. Článok ma inšpiroval pripraviť rodinnej večere niečo špeciálne. Veľké ďakujem!

  8. Jedlík79 píše:

    Tento príspevok mi otvoril oči! Konečne viem, ako správne uvariť pečenku. Rád varím a tieto informácie mi veľmi pomôžu dosiahnuť dokonalosť v kuchyni.

  9. KreatívnyKuchár píše:

    Skvelé a praktické rady pre každého! Vždy som mal problém s časovaním pri varení pečenky, ale teraz to bude jednoduchšie. Určite vyskúšam túto techniku!

  10. ChutnáPečeňka píše:

    “Praktické a jasné pokyny! Myslím, že každý kuchár by mal poznať tieto časy varenia. Konečne môžem uvariť svoju obľúbenú pečeň bez obáv z nedopečenia.”

  11. !VarenieJeUm! píše:

    “Veľmi dobrý návod na prípravu pečene! Získal som cenné informácie o tom, ako dosiahnuť správnu konzistenciu mäsa a jeho chuť bude určite lepšia.”

  12. !DobréJedlo! píše:

    “Tento článok je presne to, čo som potreboval! Mám rád varenie a s týmito radami zvládnem aj náročnejšie jedlá. Teším sa na ďalšie tipy!”

  13. !ChutnéRecepty! píše:

    “Ďakujem za tento skvelý článok o varení pečene! S takými presnými časmi a teplotami sa nebojím experimentovať v kuchyni. Teším sa na výborné jedlo pre moju rodinu.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *