Ako dlho sa varí pečienka?

Pre uvarenú pečeň sa odporúčajú nasledujúce časy:

  • Čerstvá pečeň: Varte 1-2 minúty na oboch stranách.
  • Tenšie kusy pečene: Varte 3-4 minúty z každej strany.
  • Hrubá pečeň: Varte 4-5 minút na každej strane.

 

Aká je doba varenia pečienky?

Pravidelne kontrolujte vnútornú teplotu pečene za pomoci teplomera na mäso. Pre stredne prepečenú pečeň by teplota mala dosiahnuť 70 °C. Majte na pamäti, že uvedené časy sú iba orientačné, pretože veľkosť a hrúbka kusov pečene môžu ovplyvniť čas varenia.

Proces varenia pečienky sa môže líšiť v závislosti od druhu mäsa, veľkosti kusu a preferovanej úpravy. Tu je základný prehľad, ako dlho sa varí jednotlivé druhy pečienky:

  1. Bravčová pečienka: Bravčová pečienka by sa mala pripravovať pri teplote 180 °C v predhriatej rúre. Doba varenia je približne 25 minút na každých 500 gramov. Aby ste dosiahli požadovaný stupeň prepečenia, vnútorná teplota by mala byť minimálne 70 °C.

  2. Hovädzia pečienka: Na prípravu hovädzej pečienky je potrebné viac času, zvyčajne 30-35 minút na každých 500 gramov. Pre stredne prepečené hovädzie mäso by vnútorná teplota mala dosiahnuť približne 60 °C.

    Plnka z bielej čokolady a mascarpone

    Plnka z bielej čokolady a mascarpone

    Čítať viac »

  3. Kuracia pečienka: Kuracie mäso sa varí rýchlejšie, a preto sa odporúča pripravovať ho pri teplote 180 °C približne 25-30 minút na každých 500 gramov, pričom vnútorná teplota by mala byť aspoň 75 °C pre úplné prepečenie.

  4. Králičia pečienka: Králičie mäso sa varí do mäkka, zvyčajne asi 30-35 minút na 500 gramov pri 180 °C.

Pri varení je dôležité dbať na to, aby bolo mäso dostatočne prepečené. Odporúča sa využiť teplomer na mäso, ktorý vám pomôže dosiahnuť správnu teplotu a zabezpečiť, že mäso je bezpečné na konzumáciu. Nezabudnite tiež nechať mäso odpočívať po vybratí z rúry, aby šťavy mohli rovnomerne preniknúť do mäsa, čím sa zabezpečí jeho šťavnatosť a chuť.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Hhanko píše:

    Ďakujem za tipy! Už sa teším na dobrú pečeň.

  2. Alojza Slobodnik píše:

    Tieto informácie sú veľmi užitočné, vďaka!

  3. Bibiana74 píše:

    Oceňujem, že ste uviedli teploty pre rôzne stupne prepečenia.

  4. PečienkovýMajster píše:

    Tento článok je úžasný! Nikdy som nevedel, ako dlho variť rôzne druhy pečienky. Teraz budem pripravený, keď budem variť pre rodinu. Vďaka za skvelé tipy!

  5. KuchárskyGuru píše:

    Wow, tieto informácie sú veľmi užitočné! Hlavne sa mi páči, že sa tu spomína aj vnútorná teplota. To je skvelé pre začiatočníkov ako ja. Určite vyskúšam tieto rady!

  6. VarenieSrdcom píše:

    Fantastický článok! Nikdy by ma nenapadlo, že čas varenia pečenky závisí od hrúbky kusu. Určite si zapamätám všetky tieto tipy na budúce varenie. Ďakujem!

  7. Mäsožrút123 píše:

    Super rady ohľadom varenia pečene! Dôraz na vnútornú teplotu je veľmi dôležitý. Článok ma inšpiroval pripraviť rodinnej večere niečo špeciálne. Veľké ďakujem!

  8. Jedlík79 píše:

    Tento príspevok mi otvoril oči! Konečne viem, ako správne uvariť pečenku. Rád varím a tieto informácie mi veľmi pomôžu dosiahnuť dokonalosť v kuchyni.

  9. KreatívnyKuchár píše:

    Skvelé a praktické rady pre každého! Vždy som mal problém s časovaním pri varení pečenky, ale teraz to bude jednoduchšie. Určite vyskúšam túto techniku!

  10. ChutnáPečeňka píše:

    „Praktické a jasné pokyny! Myslím, že každý kuchár by mal poznať tieto časy varenia. Konečne môžem uvariť svoju obľúbenú pečeň bez obáv z nedopečenia.“

  11. !VarenieJeUm! píše:

    „Veľmi dobrý návod na prípravu pečene! Získal som cenné informácie o tom, ako dosiahnuť správnu konzistenciu mäsa a jeho chuť bude určite lepšia.“

  12. !DobréJedlo! píše:

    „Tento článok je presne to, čo som potreboval! Mám rád varenie a s týmito radami zvládnem aj náročnejšie jedlá. Teším sa na ďalšie tipy!“

  13. !ChutnéRecepty! píše:

    „Ďakujem za tento skvelý článok o varení pečene! S takými presnými časmi a teplotami sa nebojím experimentovať v kuchyni. Teším sa na výborné jedlo pre moju rodinu.“