Ako dlho zapekať kuracie mäso?

To, ako dlho zapekať kuracie mäso, sa odvíja od druhu a veľkosti kusov, ako aj od teploty v rúre. Tu je orientačný časový rozptyl pre zapekanie kuracieho mäsa:

  • Celé kuracie prsia: Približne 25-30 minút pri teplote 200 °C.
  • Kuracie prsia (plátky): Približne 15-20 minút pri teplote 200 °C.
  • Celé kuracie stehná: Približne 40-45 minút pri teplote 200 °C.
  • Stehná kuracie (na kusy): Približne 30-35 minút pri teplote 200 °C.
  • Kuracie krídla: Približne 35-40 minút pri teplote 200 °C.

 

Aký je čas zapekania kuracieho mäsa?

Je podstatné skontrolovať vnútornú teplotu mäsa pomocou teplomera, aby ste zistili, či dosiahlo požadovanú teplotu pre potravinovú bezpečnosť. Pri kuracom mäse by to malo byť zvyčajne 75 °C v strede jednotlivých kusov. Po zapečení je dobré nechať mäso odpočívať niekoľko minút pred servírovaním, aby sa šťavy správne rozložili.

Zapekanie kuracieho mäsa patrí medzi obľúbené metódy prípravy, ktoré poskytujú chutný a šťavnatý výsledok. Doba pečenia závisí od viacerých faktorov, vrátane druhu kuracieho mäsa a teploty pečenia.

1. Celé kurča: Pri pečení celého kurčaťa sa odporúča zapekať ho na teplote 180 °C (350 °F) približne 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od veľkosti. Kurča by malo dosiahnuť vnútornú teplotu aspoň 75 °C (165 °F) v najhrubšej časti.

2. Kuracie prsia: Tento typ mäsa zvyčajne vyžaduje kratší čas pečenia. Na 180 °C by sa mali piecť približne 25 až 30 minút. Je dôležité ich nepiecť príliš dlho, aby nestratili svoju šťavnatosť.

Kuracie prsia – Recepty diétne

Kuracie prsia – Recepty diétne

Čítať viac »

3. Kuracie stehná a nohy: Tieto časti obsahujú viac tuku a často sa piekajú dlhšie, zvyčajne 35 až 45 minút pri 180 °C. Opäť je potrebné skontrolovať vnútornú teplotu.

4. Predpríprava: Pri použití marinád alebo omáčok je potrebné zohľadniť to pri plánovaní času pečenia. Pridanie omáčky môže niekedy predĺžiť dobu, pretože sa najprv musí zohriat.

V každom prípade je najlepšie použiť teplomer na mäso, aby ste sa uistili, že kuracie mäso je bezpečne uvarené a zostáva šťavnaté. Nezabúdajte tiež na to, aby ste mäso po vybratí z rúry na chvíľu nechali odpočívať, aby sa šťavy usadili a chuť bola ešte intenzívnejšia.

Napísať odpoveď pre "Chalupár" Jozef Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

61 Komentárov

  1. Avatar of Kralikova Liana Kralikova Liana píše:

    Super článok. Môj pokrm z kuracích prs sa vždy vysuší, tak teraz skúsim piecť kratšie.

  2. Avatar of Slava Novotna Slava Novotna píše:

    Dôležité informácie o teplote a čase pečenia. Ďakujem!

  3. Avatar of Jolana Vircikova Jolana Vircikova píše:

    Výborný návod, ako pripraviť chutné kuracie mäso bez toho, aby bolo suché.

  4. Avatar of Zlatko123 Zlatko123 píše:

    Veľmi užitočné informácie! Nikdy som nevedel, ako dlho zapekať kuracie mäso. Určite vyskúšam tieto tipy, aby som pripravil chutné jedlo pre svoju rodinu.

  5. Avatar of JankaKucharka JankaKucharka píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Zapekanie kuracieho mäsa sa teraz zdá jednoduchšie. Nezabudnem použiť teplomer na kontrolu teploty. Ďakujem!

    1. Avatar of RoboCestovatel RoboCestovatel píše:

      Súhlasím, Janka! Teplomer je naozaj kľúčový. Keď som ho začal používať, jedlo je vždy perfektné!

    2. Avatar of KatarinaM KatarinaM píše:

      Ja tiež! Počula som, že zapekané kurča je najlepšie s marinádou. Skúsim to nabudúce.

  6. Avatar of PeťoKreatívny PeťoKreatívny píše:

    Článok je super! Mám rád kuracie mäso a teraz viem presný čas pečenia. Už sa teším na večeru!

  7. Avatar of MiriamZáhradka MiriamZáhradka píše:

    Ďakujem za skvelé rady ohľadom zapekania! Nikdy by ma nenapadlo merať vnútornú teplotu mäsa.

    1. Avatar of DanielDoma DanielDoma píše:

      ‚Miriam, máš pravdu! Rada sa učím nové veci o varení a tento článok ma inšpiroval.

  8. Avatar of _Jozef_2023_ _Jozef_2023_ píše:

    ‚Vynikajúce informácie! Aj ja pečiem kurča a tieto tipy sú presne to, čo som potreboval. Ďakujem!

  9. Avatar of Peťo123 Peťo123 píše:

    Super návod! Nikdy som nevedel, ako dlho piecť kuracie prsia. Teraz už viem, že stačí 25-30 minút a budú šťavnaté! Určite to vyskúšam. Ďakujem za skvelé tipy!

  10. Avatar of JankaK JankaK píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Zapekanie kuracieho mäsa je moje obľúbené jedlo, ale nikdy som si nebola istá časom. Teším sa na večeru, keď to vyskúšam!

    1. Avatar of Miloš99 Miloš99 píše:

      Presne tak, Janka! Aj ja sa teším na večeru! Vďaka za zdieľanie!

  11. Avatar of DianaCool DianaCool píše:

    Veľmi pekný článok! Odporúčania ohľadom času pečenia sú naozaj užitočné. Nemôžem sa dočkať, kedy si pripravím kuracie stehná. Dík!

  12. Avatar of RoboHráč RoboHráč píše:

    Parádny návod na zapekanie! Kuracie mäso milujem a tieto tipy mi určite pomôžu urobiť ho chutnejšie. Nezabudnem na teplomer!

  13. Avatar of ZuzkaSrdce ZuzkaSrdce píše:

    Ďakujem za informácie! Nikdy by ma nenapadlo piecť celé kurča tak dlho. Tento článok je skvelý pre každého, kto chce variť doma.

  14. Avatar of "Šefkuchár" Milan "Šefkuchár" Milan píše:

    *Odpoveď nie je dostupná*

    1. Avatar of "Kuchynský mág" Peter "Kuchynský mág" Peter píše:

      *Odpoveď nie je dostupná*

  15. Avatar of "Gulička" Eva "Gulička" Eva píše:

    @Peťo123, aj ja mám rada šťavnaté mäso. Vždy to robím podľa týchto rád a nikdy nesklame!

  16. Avatar of "Chalupár" Jozef "Chalupár" Jozef píše:

    „Zapekanie kurčaťa je hit! Mám skvelý recept a tie časy pečenia sú presne to, čo potrebujem. Určite sa inšpirujem týmto článkom.“

  17. Avatar of Peťko123 Peťko123 píše:

    Super tipy na zapekanie kuracieho mäsa! Nikdy som nevedel, že je to tak dôležité sledovať teplotu. Určite to vyskúšam! Dúfam, že sa mi podarí pripraviť šťavnaté a chutné kurča. Ďakujem za radu!

  18. Avatar of Srandista99 Srandista99 píše:

    Veľmi užitočný článok! Milujem kuracie mäso a teraz viem, ako ho správne zapekať. Odporúčam všetkým vyskúšať tieto časy pečenia. Uvidím, aké bude moje prvé pokusné kurča, určite sa podelím o výsledok!

  19. Avatar of Kocurik27 Kocurik27 píše:

    Ďakujem za skvelé informácie! Nikdy som si nemyslel, že čas pečenia môže byť taký presný. Teraz sa nebojím pripraviť si vlastné jedlo. Teším sa na šťavnaté kúsky kurčaťa na tanieri!

  20. Avatar of Bublinka88 Bublinka88 píše:

    Tento článok mi otvoril oči ohľadom zapekania kuracieho mäsa! Už viem, ako správne pripraviť rôzne časti. Naša rodina si určite pochutná! Ďakujem za výborné tipy a rady.

  21. Avatar of MimiPohoda MimiPohoda píše:

    Wow, to sú fantastické rady! Kuracie prsia sa mi často vysušili, ale teraz už viem prečo. Určite skúsim piecť podľa týchto časov a teplôt. Teším sa na večeru!

  22. Avatar of Dino456 Dino456 píše:

    Fajn článok s užitočnými radami na zapekanie kuracieho mäsa! Veľmi ma zaujalo meranie vnútornej teploty – nikdy by ma to nenapadlo! Chystám sa dnes večer uvariť a dúfam v dobrý výsledok.

  23. Avatar of ŽabkaMňamka ŽabkaMňamka píše:

    ‚Čas pečenia‘ je presne to, čo potrebujem vedieť! Kuracie stehná sú mojou obľúbenou voľbou a teraz ich pripravím ideálne. Ďakujem za skvelé tipy, určite budem pravidelne sledovať vaše rady.

  24. Avatar of 'KreatívnyKuchár' 'KreatívnyKuchár' píše:

    ‚Ak máte radi varenie ako ja, tento článok je poklad!‘ Skvelé informácie o tom, ako dosiahnuť dokonalosť pri príprave kuraciny. Nemôžem sa dočkať mojej ďalšej večere s rodinou!

  25. Avatar of 'MačkaVZajatej' 'MačkaVZajatej' píše:

    ‚Vďaka za tieto super tipy!‘ Naozaj chcem skúsiť piecť celé kurča podľa vašich rád. Určite vyzerá tak šťavnato a chutne – nemôžem sa dočkať ochutnávky po upečení.

  26. Avatar of 'ChillMaster' 'ChillMaster' píše:

    ‚Toto je článok pre každého milovníka varenia!‘ Mám rád recepty s presnými inštrukciami a toto je presne ono. Kuracie krídla budú moje najbližšie jedlo a už teraz mám slinky!

  27. Avatar of Kocúr123 Kocúr123 píše:

    Tento článok je naozaj super! Mám rád, keď je všetko jasne vysvetlené. Odporúčam použiť teplomer na mäso, aby ste sa uistili, že je kurča dobre upečené. A určite, nechajte ho odpočívať po vybratí z rúry!

  28. Avatar of MačkaMia MačkaMia píše:

    Ďakujem za tieto skvelé tipy! Vždy som mala problém s tým, ako dlho piecť kuracie mäso. Teraz už viem presne, čo robiť. Teším sa na varenie a určite to vyskúšam s rodinou!

  29. Avatar of JankoB JankoB píše:

    Wow, to sú veľmi užitočné informácie! Nevedel som, že čas pečenia závisí od typu mäsa. Určite vyskúšam vaše rady a budem pozerať na vnútornú teplotu. Super článok!

  30. Avatar of ZuzkaKucharka ZuzkaKucharka píše:

    Tento príspevok je fantastický! Rada pečiem kurča a vaše rady mi určite pomôžu. Odporúčam aj marinády pre lepšiu chuť! Ďakujem za skvelé tipy a pokračujte v písaní!

  31. Avatar of PaliSlovak PaliSlovak píše:

    Veľmi zaujímavý článok! Ja osobne milujem zapekané kuracie stehná a vaša časová tabuľka mi určite pomôže. Urobím to podľa vašich pokynov a už sa neviem dočkať výsledku!

  32. Avatar of EvaCulina EvaCulina píše:

    Toto je presne to, čo som potrebovala vedieť! Pečenie kuracieho mäsa môže byť náročné, ale vy ste to tak pekne objasnili. Určite to vyskúšam a budem sa snažiť o dokonalosť v kuchyni.

  33. Avatar of Tomasik99 Tomasik99 píše:

    ‚Super článok!‘ Práve som si prečítal váš príspevok a veľmi ma zaujal. Nikdy by ma nenapadlo pozerať na vnútornú teplotu! Budem si dávať pozor nabudúce pri pečení.

  34. Avatar of _Veselka_22 _Veselka_22 píše:

    ‚Skvelé rady!‘ Ďakujem za podrobnosti o čase pečenia kuracieho mäsa. Naozaj oceňujem konkrétne časy a teploty – uľahčuje mi to varenie pre moju rodinu!

  35. Avatar of @AndyCooker @AndyCooker píše:

    ‚Praktické tipy!‘ Tento článok ma naučil veľa nového o zapekaní kuracieho mäsa. Teplomer na mäso je skvelý nápad – nikdy by ma nenapadlo niečo také dôležité predtým skontrolovať!

  36. Avatar of FeroHlava FeroHlava píše:

    ‚Úžasné informácie!‘ Vždy som mal obavy z pečenia kurčaťa, ale teraz mám istotu v tom, čo robiť. Vaše rady sú jasné a ľahko pochopiteľné – ďakujem vám za pomoc!

  37. Avatar of Mia123 Mia123 píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Nikdy som nevedel, ako dlho piecť kuracie mäso. Teraz už viem, že je dôležité mať aj teplomer. Môžem sa tešiť na chutné jedlo, ďakujem za tipy!

  38. Avatar of ŠefKuchár ŠefKuchár píše:

    Super rady! Urobil som kuracie prsia podľa vášho návodu a bolo to vynikajúce! Nechápem, prečo som to predtým nerobil. Odteraz budem piecť len takto. Skvelé informácie!

  39. Avatar of Radoslav99 Radoslav99 píše:

    Ďakujem za tento skvelý článok! Už som sa bál, že budem musieť experimentovať s časom pečenia. Teraz mám presne čo potrebujem a kurča bude šťavnaté a chutné. Veľmi sa teším na večeru!

  40. Avatar of Bublinka Bublinka píše:

    Konečne mám jasno v tom, ako piecť kuracie mäso! Vždy som mal obavy z toho, či je dostatočne uvarené. Ďakujem za praktické rady a presný čas pečenia, určite ich využijem!

  41. Avatar of JasnýDeň JasnýDeň píše:

    Tento článok je úžasný! Nikdy by ma nenapadlo merať teplotu mäsa, ale teraz viem, že je to dôležité pre bezpečnosť. Veľmi sa mi páči váš prístup k vareniu – určite ho vyskúšam doma.

  42. Avatar of KreatívnyKuchár KreatívnyKuchár píše:

    Veľmi poučné informácie o zapekaní kuracieho mäsa! Mám rád varenie a tieto tipy mi ušetria veľa času a starostí. Určite ich zdieľam aj so svojimi priateľmi, aby vedeli tiež!

  43. Avatar of Svetlonoska Svetlonoska píše:

    Skvelý článok s užitočnými radami na prípravu kuracieho mäsa! Povedal by som, že každý by si mal prečítať tieto tipy pred varením. Teraz už viem presne ako na to. Ďakujem za inšpiráciu!

  44. Avatar of 'Cukríček7' 'Cukríček7' píše:

    ‚To bol skutočne skvelý článok o pečení kuracieho mäsa! Nikdy som nemal predstavu o správnych časoch a teplotách. Vďaka vám budem variť s väčšou istotou.‘

  45. Avatar of 'Trpaslík14' 'Trpaslík14' píše:

    ‚Perfektné rady ohľadom zapekania kurčaťa! Skúsim to hneď tento víkend. Som si istý, že môj rodina bude nadšená z výsledku.‘

  46. Avatar of 'ZelenáLúka' 'ZelenáLúka' píše:

    ‚Vynikajúci článok plný cenných informácií o pečení kuracieho mäsa! Znie to jednoduchšie než som si myslel a určite vyskúšam vaše tipy už čoskoro.‘

  47. Avatar of Mickey123 Mickey123 píše:

    Výborné rady! Nikdy som nevedel, ako dlho piecť kuracie mäso. Určite vyskúšam tieto časy. Ďakujem za tipy, určite budem mať chutné jedlo!

  48. Avatar of Jasmina88 Jasmina88 píše:

    Super informácie! Znie to jednoducho, ale presne viem, že sa môžem riadiť vašimi radami. Zapekanie kuracieho mäsa bude určite lepšie s týmito časmi!

  49. Avatar of PeťoKuchár PeťoKuchár píše:

    Ďakujem za praktické tipy! Vždy som mal obavy z pečenia kurčaťa, ale teraz sa cítim istejšie. Čas na pečenie a kontrola teploty sú kľúčové. Teším sa na večeru!

  50. Avatar of Svetuška Svetuška píše:

    Skvelé rady! Nikdy som si nebola istá, ako dlho piecť kurča. Teraz už viem, čo robiť a určite vyskúšam vaše odporúčania. Môj rodinný obed bude skvelý!

  51. Avatar of ZuzkaKozoroh ZuzkaKozoroh píše:

    Úžasné informácie! Doba zapekania je pre mňa vždy záhadou. S týmito radami to bude jednoduchšie a bez obáv o suché mäso. Ďakujem za pomoc pri varení!

  52. Avatar of PetríkMňam PetríkMňam píše:

    ‚Kuracie mäso je moja obľúbená pochúťka! Rád varím a tieto tipy mi veľmi pomôžu. Myslím si, že zajtra skúsim celé kurča podľa vašich rád. Nech sa páči šťavnaté jedlo!‘

  53. Avatar of -Lukáš- -Lukáš- píše:

    ‚Toto sú presne informácie, ktoré potrebujem! Nevedel som si poradiť s časom pečenia, ale teraz už mám jasný plán na večeru so šťavnatým kurčaťom!‘

  54. Avatar of _Nina_Happy_ _Nina_Happy_ píše:

    ‚Vďaka za super tipy ohľadom pečenia! Vždy som mala strach z toho, aby moje kurča nebolo suché a teraz to zvládnem s istotou!‘

  55. Avatar of -Tomáš-09 -Tomáš-09 píše:

    ‚Skvelý príspevok! Takto sa konečne zbavím nervozity pri pečení kuracieho mäsa. Určite vyskúšam všetky vaše odporúčania!‘

  56. Avatar of @KlaraJoy@ @KlaraJoy@ píše:

    ‚Veľmi užitočné rady pre každého kuchára! Teším sa na to, ako moje jedlo konečne dostane správnu chuť a štruktúru!‘