Ak máte v úmysle pripraviť kapustu, postupujte podľa týchto pokynov:

  1. Naplnite hrniec vodou a pridajte soľ podľa vkusu.
  2. Opláchnite kapustu pod prúdom vody a odstráňte vonkajšie lístky.
  3. Ošúpte kapustu a rozdelte ju na polovice.
  4. Vyberte tvrdý kmeň kapusty.
  5. Nakrájajte kapustu na tenké pásiky alebo ju môžete jemne nastrúhať.
  6. Vhoďte nakrájanú kapustu do vody v hrnci.
  7. Varte kapustu na miernom ohni, kým nezmäkne, ale zostane pevná. Tento proces obvykle trvá okolo 20-30 minút.
  8. Ak je kapusta dostatočne mäkká, opláchnite ju studenou vodou. Tým zastavíte proces varenia a zachováte jej atraktívnu farbu.
  9. Odstráňte prebytočnú vodu z kapusty a je pripravená na využitie v rôznych receptoch.

 

Ako nakrájať kapustu?

Krájanie kapusty môže byť jednoduchým, no zároveň veľmi podstatným krokom pri príprave rôznych pokrmov, ako sú šaláty, koláče, alebo kyslá kapusta. Tu je stručný návod, ako správne nakrájať kapustu:

1. Príprava kapusty

Predtým, než sa pustíte do krájania kapusty, je dôležité ju dôkladne umyť. Opláchnite ju pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty a chemikálie. Ak je kapusta silno znečistená, môžete ju na niekoľko minút namočiť do vody.

2. Odstránenie stopky

Potom sa zbavte stopky kapusty. Pomocou ostrého noža opatrne nakrájajte okolo stopky a potom ju vyberte. Takto sa dostanete k listom omnoho ľahšie.

3. Rozdelenie kapusty

Kapustu môžete rozdeliť na polovice alebo štvrtiny, podľa toho, ako plánujete pokračovať v krájaní. Na jednoduchú manipuláciu odporúčam ju rozrezať na polovicu.

Banánové lievance – recept

Banánové lievance – recept

Čítať viac »

4. Krájanie listov

Následne začnite krájať kapustové listy na pásiky. Ak máte záujem o tenké prúžky, krájajte pohybom smerom k sebe a snažte sa dodržiavať rovnomernú hrúbku. Pre šaláty sú ideálne širšie prúžky.

5. Rôzne spôsoby krájania

Podľa vašich potrieb môžete kapustu krájať rôznymi technikami:

  • Na prúžky: Perfektné na šaláty a ako prílohu.
  • Na kocky: Vhodné do polievok a dusených pokrmov.
  • Na jemné pásiky: Ideálne pre kyslú kapustu alebo na dekoráciu.

6. Uloženie kapusty

Nakrájanú kapustu môžete ihneď použiť, alebo ju skladovať v chladničke. Ak plánujete jej dlhodobé uskladnenie, zvážte fermentáciu na kyslú kapustu.

Záver

Krájanie kapusty nie je iba praktický krok, ale aj zábavný proces. Správne nakrájaná kapusta môže obohatiť rôzne pokrmy a prispieť k ich chuti. S dodržiavaním tohto jednoduchého návodu si určite poradíte. Prianie príjemného varenia!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. KedysiKamarat píše:

    Veľmi užitočný návod! Nikdy som nevedel, ako správne nakrájať kapustu. Teraz sa na to teším a určite to skúsim. Mám rád kapustové šaláty a tento postup mi veľmi pomôže. Ďakujem za zdieľanie!

  2. VeselýJanko píše:

    Super článok! Kapusta je skvelá zelenina a konečne viem, ako ju poriadne pripraviť. Môj obľúbený recept sú kapustové rolky a s týmto návodom ich pripravím ešte lepšie. Odporúčam všetkým!

  3. ZeleninovaPrincezna píše:

    Tento článok je fantastický! Nikdy by ma nenapadlo, že krájanie kapusty môže byť také jednoduché. Teraz mám chuť vyskúšať nové recepty so šalátmi. Ďakujem za pomoc a inšpiráciu!

  4. KapustovyGuru píše:

    Skvelý návod na krájanie kapusty! Práve som sa naučil niečo nové, čo mi veľmi pomôže v kuchyni. Kapusta je skvelá prísada do mnohých jedál a teraz už viem, ako ju správne pripraviť!

  5. UzasnyVarič123 píše:

    Tento príspevok je super! Rád varím a kapusta je často na mojom tanieri. Vďaka tomuto návodu budem vedieť, ako ju rýchlo a efektívne nakrájať pre svoje obľúbené jedlá.

  6. MiloSrdce píše:

    Veľmi pekný článok! Vždy som sa bál krájať kapustu, ale po prečítaní tohto návodu som si istý, že to zvládnem. Určite to vyskúšam hneď zajtra pri varení!

  7. ZelenyPoharik píše:

    ‚Vynikajúci príspevok!‘ Kapusta má veľa využití v kuchyni, od šalátov po polievky. Teším sa na to, že si spravím domáce kyslé uhorky s touto úžasnou zeleninou podľa vášho postupu.

  8. 'ŠéfkuchárkaEva' píše:

    ‚Toto je presne to, čo som potrebovala!‘ Milujem variť s čerstvou zeleninou a kapusta sa hodí do mnohých jedál. S vašimi tipmi bude príprava oveľa jednoduchšia a rýchlejšia.‘

  9. 'KreatívnyKuchár' píše:

    Skvelý návod na krájanie kapusty! Veľa z nás nevie ako na to správne a ty si nám ukázal jednoduché kroky. S týmto tutoriálom môžem začať variť ako profesionál.