Ako nakrájať jablká na sušenie?

Existuje viacero spôsobov, ako usušiť jablká, ale najjednoduchší postup je nasledujúci:

  1. Na začiatok si zaobstarajte čerstvé a zrelé jablká. Preferujte jablká s pevným a šťavnatým obsahom.
  2. Jablká dôkladne umyte prúdom vody a vysušte ich uterákom.
  3. Odstráňte jadro a stonku jablka. K tomu môžete použiť nôž alebo špeciálny vykrajovač jadier.
  4. Nakrájajte jablká na rovnomerné tenké plátky. Môžete ich rezať na kolieska alebo na tenké prúžky podľa vašich preferencií.
  5. Pripravte si veľkú plechovku alebo pekáč a vysteliete ho papierom na pečenie.
  6. Rozložte pokrájané jablká na papier na pečenie tak, aby sa navzájom nedotýkali.
  7. Vložte plech s jablkami do rúry nastavené na veľmi nízku teplotu (ideálne 50-60 °C) a nechajte ich sušiť. Tento proces môže trvať približne 4–6 hodín, v závislosti od hrúbky a veľkosti kúskov.
  8. Počas sušenia občas otvorte dvierka rúry, aby sa odstránila nadbytočná vlhkosť. Môžete aj na chvíľu otvoriť dvierka rúry.
  9. Jablká sú pripravené, keď sú suché a pružné na dotyk.
  10. Nechajte ich úplne vychladnúť a uskladnite ich vo vzduchotesnej nádobe alebo v sáčku.

 

Ako nakrájať jablká na sušenie?

Teraz máte sušené jablká, ktoré si môžete vychutnať ako zdravý, chrumkavý a dlhotrvajúci snack.

Sušenie jabĺk je výborný spôsob, ako uchovať ich chuť a výživové vlastnosti na dlhší čas. Správne nakrájanie jabĺk je dôležité na dosiahnutie rovnomerného sušenia a zachovanie ich kvalitného vzhľadu. Tu sú niektoré kroky, ako na to:

1. Príprava jabĺk

Najprv si vyberte kvalitné jablká, ideálne s pevným vnútrom. Opláchnite ich prúdom vody, aby ste odstránili nečistoty a pesticídy.

2. Odstránenie jadierka

Jablká je potrebné zbaviť jadierok. Môžete použiť nôž alebo špeciálny odstraňovač jadier. Pokiaľ sa rozhodnete krájať jablká so šupkou, je to v poriadku, pretože šupka je bohatá na živiny. Ak sa však rozhodnete šupku odstrániť, môžete použiť škrabku na zemiaky.

3. Krájanie jabĺk

Existuje niekoľko spôsobov, ako nakrájať jablká na sušenie:

  • Plátky: Jablká nakrájajte na tenké plátky (približne 3-5 mm hrubé). Tenšie plátky sa sušia rýchlejšie a rovnomernejšie. Dbajte na to, aby mali všetky plátky podobnú hrúbku.

    Domáci vianočný čokoládový likér

    Domáci vianočný čokoládový likér

    Čítať viac »

  • Kocky: Ak preferujete jablká v kockách, môžete ich nakrájať na rovnaké kúsky (asi 1-2 cm). Kocky sú vhodné na pridanie do ovocných zmesí alebo do cereálií.

  • Štvrťky: Jablká môžete tiež narezať na štvrťky. Prvým krokom je nakrájať ich na polovicu a potom každú polovicu opäť na polovicu. Štvrťky môžu vyžadovať dlhší čas sušenia.

4. Ošetrenie jabĺk

Aby ste predišli oxidácii a zhnednutiu jabĺk, môžete ich niekoľko minút namočiť do roztoku vody a citrónovej šťavy (1:1) alebo roztoku s kyselinou citrónovou. Týmto spôsobom si jablká uchovajú svoju prirodzenú farbu a chuť.

5. Sušenie

Po nakrájaní a ošetrení jabĺk ich rozložte na sušiaci plech alebo do sušičky, pričom dbajte na to, aby sa kusy navzájom nedotýkali. Nastavte sušičku na požadovanú teplotu (obvykle okolo 55-65 °C) a sušte, kým nie sú jablká suché a chrumkavé (tento proces môže trvať 6-12 hodín, v závislosti od metódy sušenia a hrúbky plátkov).

6. Skladovanie

Po uschnutí jabĺk ich uskladnite v vzduchotesných nádobách na chladnom a suchom mieste, aby si uchovali chuť a chrumkavosť na dlhú dobu.

Sušené jablká sú výborným snackom, ktorý môžete pridať do pečenia, cereálií alebo využiť v rôznych receptoch. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Jabĺčko123 píše:

    Wow, sušené jablká vyzerajú skvele! Nikdy som si nemyslel, že je to také jednoduché. Určite to vyskúšam a urobím si zásobu na zimu. Vďaka za skvelý návod!

  2. Slniečko píše:

    Tento článok je úžasný! Sušenie jabĺk sa zdá byť super zábava. Veľmi sa teším, že môžem jesť zdravšie. Ďakujem za tipy a triky, určite ich využijem!

  3. PeťoKuchár píše:

    Tak toto je perfektný návod! Nikdy som si nemyslel, že sušenie jabĺk môže byť také jednoduché. Teším sa na chrumkavé jablká na mojej poličke. Super práca!

  4. ZelenáRuka píše:

    Jabĺčka sú moje obľúbené ovocie a sušené sú ešte lepšie! Tento postup je jasný a zrozumiteľný. Určite ho vyskúšam a pozvem aj kamarátov na ochutnávku. Ďakujem!

  5. JanaBublina píše:

    Toto je presne to, čo som potrebovala! Sušené jablká sú skvelým snackom a ja milujem ich chuť. Určite sa pustím do sušenia podľa vašich rád. Veľké ďakujem!

  6. MačkaMia píše:

    Perfektný návod na sušenie jabĺk! Jablká mám rada čerstvé aj sušené, ale nikdy ma nenapadlo robiť si ich doma. Tieto tipy sú skvelé, určite vyskúšam čoskoro!

  7. -Lukáš- píše:

    – Wow, aký skvelý článok! Nevedel som, že sušiť jablká je tak jednoduché! Teraz budem mať zdravý snack vždy po ruke.

  8. _Kiki_ píše:

    _ Úžasné tipy na sušenie jabĺk! Milujem ovocné snacky a toto bude pre mňa ideálne. Vďaka za inšpiráciu, určite to vyskúšam hneď zajtra!

  9. #AdamFan# píše:

    # Tento článok mi otvoril oči! Sušení jabĺk nebolo nikdy také jednoduché a zábavné. Teším sa na výsledky a verím, že budú chutné ako sľubujete!

  10. !Fera! píše:

    ! Skvelý návod, veľmi presne popísaný! Teším sa na vlastnoručne vyrobené sušené jablká a dúfam, že budú chutiť fantasticky.