Ako nakrájať kel?

 

Ako správne nakrájať kel? Tu je osvedčený postup:

  1. Na začiatok dôkladne umyte kel pod tečúcou vodou, aby ste zbavili všetky nečistoty.
  2. Orežte tuhú stonku z hornej časti kelu a odstráňte vonkajšie listy, ktoré sú príliš suché alebo poškodené.
  3. Rozdeľte zvyšok kelu na polovicu a potom na štvrtiny alebo iné menšie kúsky podľa vašej chuti.
  4. Položte polovicu kelu na krájaciu dosku so stonkami smerom nahor a začnite krájať štvrtiny alebo kúsky.
  5. Pokračujte v krájaní, až kým nezískate požadovanú veľkosť kúskov.
  6. Ak sa rozhodnete, môžete nakrájaný kel ešte opláchnuť pod vodou, aby ste odstránili zvyšky.

 

Ako správne nakrájať kel?

Nezabúdajte, že veľkosť a hrúbka nakrájaného kelu závisia od vašich osobných preferencií a druhu receptu, ktorý plánujete následne použiť.

Kel predstavuje obľúbenú zeleninu, ktorá sa dá využiť v rôznych jedlách. Ak sa chystáte na jeho krájanie, tu je postup, ako postupovať:

1. Výber a umytie

Pred začatím krájania si vyberte čerstvý kel. Hľadajte listy, ktoré sú pevné a bez žltých alebo poškodených miest. Po zakúpení kel dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty a pesticídy.

2. Príprava na krájanie

Na krájanie kelu použite ostrý nôž a stabilnú krájaciu dosku. Pripravte si aj misku, do ktorej budete vkladať nakrájané kúsky.

Polievka zo žltého hrášku

Polievka zo žltého hrášku

Čítať viac »

3. Odstránenie stonky

Kel má silnú stonku, ktorú je vhodné odstrániť. Umiestnite kel na dosku tak, aby ste ho mohli dobre uchopiť. Najprv odlomiť alebo odrezať spodnú časť stonky, ktorá je hrubá a ťažko stráviteľná. Potom rozdeľte kel na polovice alebo štvrtiny, v závislosti od vašich plánov na jeho ďalšie spracovanie.

4. Krájanie listov

Ako náhle je kel rozdelený, začnite krájať listy na požadovanú veľkosť. Môžete si zvoliť rôzne hrúbky, v závislosti na sledovanom recepte. Pre šaláty alebo jednoduché jedlá môžete krájať listy na širšie prúžky, zatiaľ čo do polievok alebo dusených jedál sa viac hodia menšie kúsky.

5. Použitie

Nakrájaný kel je pripravený na použitie. Môžete ho pridať do šalátov, polievok, dusených jedál alebo ho pripraviť na pare či na panvici.

Tipy:

  • Ak by ste chceli, aby kel bol menej horký, môžete ho skrátiť a opláchnuť teplou vodou alebo ho posoliť.
  • Aby ste zachovali jeho živiny a farbu, snažte sa ho nevariť príliš dlho.

Dodržiavaním týchto krokov sa vám podarí jednoducho a efektívne nakrájať kel pre vaše obľúbené jedlá. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kvetinka123 píše:

    Ďakujem za skvelý návod! Nikdy som nevedela, ako správne nakrájať kel, ale teraz to vyzerá jednoducho. Určite to vyskúšam pri ďalšej príprave šalátu. Myslím, že to bude chutiť fantasticky!

  2. MilošZelený píše:

    Perfektný postup! Kel je moja obľúbená zelenina a konečne viem, ako ho správne pripraviť. Určite sa mi zíde tento návod na varenie. Ďakujem za zdieľanie týchto užitočných tipov!

  3. Slniečko2023 píše:

    Veľmi sa mi páči tento článok! Krájanie kelu sa zdá byť jednoduchšie, než som si myslela. Už sa teším na varenie a experimentovanie s touto zdravou zeleninou. Skvelé rady, ďakujem!

  4. JankoZemiak píše:

    Super príspevok! Nikdy by ma nenapadlo umyť kel pred krájaním. Teraz si môžem byť istý, že pripravím niečo chutné a zdravé. Ďakujem za pomoc a inšpiráciu!

  5. BubliBubli píše:

    Článok je fakt užitočný! Nikdy som nevedela, že treba odstrániť stonku. Určite to skúsim hneď zajtra pri varení večere. Teším sa na výsledok a dúfam, že chutí skvele!

  6. Drobček22 píše:

    Veľmi pekne napísané! Tento návod mi pomôže urobiť moje obľúbené jedlá ešte lepšími. Vždy som mala problém s kelom, ale teraz viem presne čo robiť. Ďakujem za tipy!

  7. Fialka123 píše:

    ‚Wow! Takže takto sa krája kel? Nikdy by ma to nenapadlo! Teším sa na jeho využitie v šaláte a polievkach. Skvelý článok plný praktických informácií – ďakujem veľmi pekne!‘

  8. 'ZelenýPohľad' píše:

    ‚Ďakujem za tento užitočný návod! Krájanie kelu už nebude žiadny problém a ja si ho určite pridám do svojho jedálnička častejšie. Je super vedieť, ako na to správne!‘

  9. RadoslavJablko píše:

    ‚Perfektné informácie o krájaní kelu! Konečne viem, čo robiť s touto zeleninou v kuchyni. Už sa teším na prípravu nových jedál s kelsom!‘

  10. MačkaKuchárka píše:

    ‚Tento článok je skutočne prínosný pre každého kuchára začatočníka! Postup je jasný a zrozumiteľný; nemôžem sa dočkať kedy vyskúšam nakrájať kel podľa vášho návodu.‘