Ako pripraviť baklažán

Ako na prípravu baklažánu?

Baklažán je úžasná zelenina, ktorú môžeš variť rôznymi spôsobmi – pečením, grilovaním, smažením alebo dusením. Chceš sa dozvedieť, ako na to? Tu je jednoducho zrozumiteľný návod na prípravu baklažánu:

 

Potrebné suroviny:

  • Baklažán
  • Olivový olej alebo iný rastlinný olej
  • Soľ a čierne korenie podľa obľuby
  • Rôzne koreniny a bylinky podľa individuálnych preferencií (napríklad cesnak, čerstvá bazalka, tymian, mletá paprika a pod.)

 

Ako pripraviť baklažán - 2

Akým spôsobom pripraviť baklažán?

1. Opláchnite baklažán pod tečúcou vodou a nakrájajte ho na plátky alebo kocky podľa vlastných preferencií. Ak sa vám páči, môžete ho nechať aj celý.

2. Ak si želáte, môžete posypať plátky alebo kúsky baklažánu soľou a nechať ich odstáť po dobu 15-30 minút. Následne ich opláchnite pod vodou a osušte, aby ste odstránili prebytočnú soľ. Tento krok prispieva k zmäkčeniu baklažánu a eliminácii horkej chuti.

3. Nakrájaný baklažán dajte do misy a premiešajte ho s olejom, soľou, korením a ďalšími ingredienciami podľa svojich preferencií. Môžete pridať čerstvý tymian, cesnakový prášok, mletú papriku alebo iné obľúbené koreniny.

 

Ako pripraviť baklažán - 3

4. Existuje viacero spôsobov, ako zhotoviť baklažán: môžete ho piecť, grilovať, smažiť alebo dusiť. Rozložte nakrájaný baklažán na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia približne 20-30 minút, alebo kým nebude mäkký a zlatohnedý.

Grilujte baklažán na grile na strednej teplote asi 10-15 minút, pričom ho niekoľkokrát otočte. Alternatívne ho môžete smažiť na pánvi s olejom, až kým nebude zlatohnedý a mäkký. Ak máte záujem, baklažán môžete dusiť v hrnci s vývarom alebo paradajkovou omáčkou na miernom ohni približne 20-30 minút, kým nebude mäkký.

5. Hotový baklažán môžete servírovať teplý alebo studený. Ozdobte ho bylinkami, pridaným olejom, alebo podávajte s dipom. Baklažán je skvelý ako samostatný pokrm alebo ako súčasť rôznych receptov, ako sú napríklad ratatouille, moussaka, baba ganoush, či grilované baklažánové sendviče. Nebojte sa experimentovať s rôznymi koreninami a metódami prípravy, aby ste zistili, ktorý spôsob vám najviac vyhovuje. Dobrú chuť!

 

Ako pripraviť baklažán - 4

2) Ako pripraviť baklažán?

Baklažán je jedinečná zelenina, ktorú môžete pripravovať mnohými spôsobmi. Tu sú niektoré z najbežnejších metód, ako pripraviť baklažán, ktorý sa hodí do rôznych jedál.

Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou

Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou

Čítať viac »

1. Pečený baklažán

Pečenie je jedným z najšikovnejších spôsobov, ako zhotoviť baklažán.

Postup:

  • Rúru nastavte na 200 °C.
  • Baklažán umyte a nakrájajte na plátky alebo polovičky.
  • Osolte ich a nechajte približne 30 minút, aby sa zbavili nadbytočnej vody, čo pomôže znížiť horkosť.
  • Potom ho opláchnite a dôkladne osušte.
  • Potrite baklažán olivovým olejom, ochuťte soľou, korením a bylinkami podľa vlastného vkusu.
  • Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie okolo 25-30 minút, až pokým nebude zlatohnedý a mäkký.

2. Grilovaný baklažán

Grilovanie dodáva baklažánu výnimočnú arómu a textúru.

Postup:

  • Pred grilovaním baklažán nakrájajte na kolieska alebo pásiky.
  • Osolte ho a nechajte odstáť asi 20 minút.
  • Opláchnite a osušte.
  • Potrite olivovým olejom a pridajte koreniny podľa chuti.
  • Grilujte na strednom ohni približne 5-7 minút z oboch strán, kým nebude mäkký a nezíska pekné grilovacie rýhy.

 

Smažený baklažán - 5

Pražské kuracie rezne

Pražské kuracie rezne

Čítať viac »

3. Smažený baklažán

Smažený baklažán je lahodnou, aj keď trochu kalorickejšou voľbou.

Postup:

  • Baklažán nakrájajte na plátky a osolite.
  • Nechajte ho postáť približne 30 minút, aby mohol vypustiť výraznú tekutinu.
  • Opláchnite, osušte a obalte v múke, vajíčku a následne v strúhanke.
  • Na panvici zahrejte olej a smažte plátky baklažánu z oboch strán do zlatohneda.

4. Baklažán v omáčke

Baklažán sa dá tiež pridať do rôznych omáčok alebo dusených pokrmov.

Postup:

  • Baklažán nakrájajte na kocky a opražte ho na panvici na olivovom oleji.
  • Pridajte cibuľu, cesnak a špecifické korenie podľa vlastného výberu.
  • Potom vmiešajte paradajkovú omáčku a varte približne 15-20 minút, kým baklažán nezmäkne. Túto chuťovku je možné servírovať s cestovinami, ryžou alebo ako prílohu.

 

Plnený baklažán - 6

5. Plnený baklažán

Plnené baklažány sú pôsobivý a chutný spôsob, ako pripraviť túto zeleninu.

Postup:

  • Baklažán rozkrojte na polovice a vyberte vnútro.
  • Túto časť nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte s mletým mäsom, ryžou a korením.
  • Naplňte polovice baklažánu touto zmesou a pečte v rúre pri teplote 180 °C asi 30-40 minút.

Baklažán je veľmi univerzálny a môžete ho prispôsobiť podľa svojich preferencií. Nezabudnite, že táto zelenina je bohatá na živiny a môže obohatiť vaše jedlá o skvelú chuť a nutričné hodnoty. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Julius123 píše:

    Baklažán je naozaj skvelá zelenina! Môžete ho pripraviť na toľko spôsobov, že nikdy neomrzí. Ja osobne mám najradšej grilovaný baklažán s olivovým olejom a cesnakom. Je to lahodné a zdravé jedlo, ktoré si určite zopakujem!

  2. ZelenyGuru píše:

    Tento recept na baklažán ma úplne nadchol! Nikdy som nevedel, že sa dá pripraviť tak veľa rôznych spôsobov. Určite vyskúšam pečený aj plnený baklažán. Ďakujem za inšpiráciu, určite to bude chutné!

  3. KockaPizze píše:

    Wow, príprava baklažánu vyzerá jednoducho a chutne! Mám rád kombináciu s bylinkami a koreninami. Rád experimentujem v kuchyni a tento recept mi poskytol skvelé nápady na nové jedlá. Dúfam, že sa mi podarí rovnako dobre ako autorovi!

  4. Lenička90 píše:

    Baklažán je super! Vždy som si myslela, že je to zložitá zelenina, ale po prečítaní vášho článku viem, ako ho pripraviť jednoducho a chutne. Najviac ma láka grilovanie! Teším sa na novú chuť doma.

  5. ChutnyKocur píše:

    Tento návod na prípravu baklažánu je úžasný! Naozaj ma prekvapilo množstvo možností jeho využitia. Veľmi rád pripravujem vegetariánske jedlá a toto bude určite súčasťou mojej kuchyne. Ďakujem za tipy!

  6. MickeyMouse99 píše:

    Baklažán je výnimočná zelenina s mnohými chuťovými variáciami! Skúsil som už grilovaný aj pečený variant a obidva sú fantastické. Tento článok mi dal nové nápady na prípravu, veľmi sa teším na ďalšie experimenty v kuchyni!

  7. _Svetlana_22_ píše:

    ‚Mňam!‘, hovorím si po prečítaní o týchto spôsoboch prípravy baklažánu! Je to skvelá zelenina plná chuti a živín. Plnený baklažán bude mojím ďalším pokusom v kuchyni – znie to jednoducho úžasne.

  8. _MilošKo_23_ píše:

    ‚Super tipy!‘ Baklažán milujem a teraz viem, ako ho variabilne pripravovať rôznymi spôsobmi. Určite vyskúšam všetky navrhnuté metódy – každý deň niečo nové ochutnám!

  9. _VeselýPepino_ píše:

    ‚Jasné!‘ Baklažán má neuveriteľnú chuť aj štruktúru pri správnej príprave. Článok bol veľmi poučný; plánujem si pridať do varenia viac tejto skvelej zeleniny do svojich obľúbených jedál.

  10. _Svetluška42_ píše:

    ‚Úžasné!‘ Vaše inšpirácie k príprave baklažánu sú fantastické! Vždy som mal obavy z jeho horkosti, ale teraz viem ako sa jej zbaviť – teším sa na experimentovanie s novými receptami.