ako pripraviť bataty zemiaky

Batáty, známe aj ako sladké zemiaky, sú obľúbenou a výživnou potravinou, ktorá sa čoraz častejšie nachádza na našich tanieroch. Ich prirodzená sladká chuť a bohatstvo živín robia z batátov výbornú voľbu pre rôzne jedlá. Dnes vám ukážeme, ako na prípravu batátových zemiakov, aby ste ich mohli začleniť do vášho jedálnička. Či už ako prílohu, alebo ako hlavný chod, batáty určite zaujmú vás aj vašich blízkych.

Ingrediencie

  • 500 g batátov
  • 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
  • Čerstvé bylinky (napríklad rozmarín alebo tymián, voliteľné)

Postup: Ako na prípravu batátových zemiakov?

  1. Príprava batátov: Batáty dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste ich zbavili nečistôt. Následne ich ošúpte a nakrájajte na kocky alebo pásiky podľa vašich preferencií. Môžete ich tiež nechať neolúpané, ak máte radi šupku.
  2. Predohriatie rúry: Pred začatím prípravy batátov si predhrejte rúru na 200 °C (390 °F).
  3. Omaľovanie batátov: Nakrájané batáty vložte do veľkej misy. Pridajte olivový olej, soľ, čierne korenie a, ak máte záujem, aj prelisovaný cesnak a čerstvé bylinky. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa batáty rovnomerne pokryli koreninami.
  4. Pečenie: Uložte ochutené batáty na plech pokrytý papierom na pečenie a rozložte ich v jednej vrstve. Pečte v predhriatej rúre zhruba 25-30 minút, alebo až kým nie sú batáty zlatisté a mäkké, pričom ich dvakrát počas pečenia premiešajte, aby sa dobre prepekli.
  5. Servírovanie: Po upečení vyberte batáty z rúry a nechajte ich chvíľu vychladnúť. Podávajte ich ako lahodnú prílohu k mäsu, rybám alebo si ich môžete vychutnať aj samostatne.

Záver

Príprava batátových zemiakov je jednoduchá a rýchla, pričom výsledok je nielen lahodný, ale aj zdraviu prospešný. Batáty sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo ich robí veľmi atraktívnou voľbou pre zdravú stravu. Vyskúšajte tento recept a objavte, ako môžete očariť svojich hostí alebo si len tak spríjemniť večeru. Dobrú chuť!

Kuracie prsia na šampiňónoch so syrom

Kuracie prsia na šampiňónoch so syrom

Čítať viac »

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *