Ako pripraviť bulgur?

Ako pripraviť bulgur?

Bulgur je super jedlo, ktoré sa tradične podáva na Blízkom východe. Teraz sa však stáva čoraz populárnejším aj v iných častiach sveta, pretože sa jednoducho pripravuje a obsahuje veľa vlákniny. Chceš vedieť, ako na to? Tu je základný postup na prípravu bulguru:

Ingrediencie:

  • Bulgur
  • Voda alebo vývar (pomer bulgur : voda je obvykle 1:2)
  • Soľ (voliteľné)

 

Ako pripraviť bulgur?

Ak chcete pripraviť bulgur, začnite tým, že ho dôkladne opláchnete pod tečúcou vodou. Tým sa zbavíte prachu a škrobu.

Potom si pripravte vodu alebo vývar v malom hrnci a pridajte bulgur, keď začne variť. Ak chcete, môžete pridať trochu soli pre dochutenie. Znížte teplotu a nechajte bulgur variť vo vode asi 15 – 20 minút, kým sa voda úplne nepohltí a bulgur sa stane mäkkým a šťavnatým.

Potom odstráňte hrniec z tepla, zakryte ho viečkom a nechajte odstáť ďalších 5 – 10 minút. Použite vidličku na rozplstrenie a oddelenie zrniek bulguru. Môžete ho odkvapkať, ak je príliš vlhký, alebo pridať extra olej alebo bylinky podľa chuti.

Bulgur je teraz pripravený na konzumáciu! Môžete ho podávať ako prílohu k mäsu, zelenine alebo šalátom, alebo ho použiť ako základ pre rôzne jedlá na báze obilnín. Bulgur má jemnú textúru a špecifickú chuť, ktorá môže byť ľahko prispôsobená rôznym receptom, takže experimentujte a objavte svoje obľúbené spôsoby prípravy.

Prajem vám dobrú chuť!

 

 

2)

Bulgur je populárna obilnina, ktorá sa využíva v mnohých kuchyniach po celom svete. Je to spracovaná pšenica, ktorá je predvarená, sušená a následne jemne mletá. Bulgur je bohatý na vlákninu, bielkoviny a rôzne živiny, čo z neho robí zdravú voľbu pre rôzne jedlá. Tu je jednoduchý návod, ako pripraviť bulgur.

Príprava bulguru

Ingrediencie:

  • 1 šálka bulguru
  • 2 šálky vody alebo vývaru
  • Soľ (podľa chuti)
  • Olivový olej (voliteľné)

Postup:

  1. Opláchnutie bulguru:
    • Pred varením bulgur dôkladne opláchnite pod tečúcou studenou vodou. Pomôže to odstrániť nečistoty a nadbytočný škrob.
  2. Varenie:
    • V stredne veľkom hrnci priveďte vodu alebo vývar do varu. Pridajte soľ podľa chuti.
    • Keď sa voda začína variť, pridajte opláchnutý bulgur.
  3. Dusenie:
    • Znížte teplotu na minimum a hrniec zakryte pokrievkou. Nechajte bulgur variť približne 12-15 minút. Po uplynutí tejto doby skontrolujte, či je bulgur mäkký a či absorbuje všetku tekutinu. Ak je ešte potrebné, môžete pridať trochu vody.
  4. Odpočinok:
    • Po uvarení odstavte hrniec z platne a nechajte bulgur ešte zopár minút odpočívať. Pocukrujte olivovým olejom (voliteľne) a pomocou vidlice ho mierne uvoľnite.
  5. Servírovanie:
    • Uvarený bulgur môžete podávať ako prílohu alebo ho použiť ako základ pre rôzne jedlá. Skvele sa hodí do šalátov, nátierok či dokonca aj ako náplň do zeleniny.

Tipy:

  • Aby ste obohatili chuť, môžete do varenia pridať bylinky, korenie alebo zeleninu.
  • Bulgur je možné tiež zapečiť s rôznymi ingredienciami, čo vytvorí chutný a výživný pokrm.
  • Experimentujte s rôznymi príchuťami, ako sú citrónová šťava, cesnak, cibuľa alebo rajčiny.

Bulgur je jednoduchý na prípravu a veľmi výživný. Jeho flexibilita umožňuje široké využitie v kuchyni, takže sa nebojte experimentovať a pridať do neho svoje obľúbené prísady. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

11 Komentárov

  1. Drahomir píše:

    Príprava bulguru bola podľa mna veľmi zložitá.Dovtedy dokedy som nenašiel tento recept.Podaril sa mi na prvykrát.Ďakujem autorovi.

  2. Jozko123 píše:

    Bulgur je naozaj skvelé jedlo! Mám ho veľmi rád, lebo je rýchly a zdravý. Pripravil som si ho s olivovým olejom a bylinkami a bolo to fantastické. Určite vyskúšam aj ďalšie recepty s bulgurom. Odporúčam!

  3. MalaMačka píše:

    Tento recept na bulgur ma veľmi potešil! Príprava je jednoduchá a výsledok je lahodný. Použila som aj zeleninu a bolo to skvelé. Odporúčam všetkým, ktorí sa chcú stravovať zdravo a chutne!

  4. Kocurik99 píše:

    Zbožňujem bulgur! Je to rýchla a výživná voľba na večeru. Včera som ho skúsil s paradajkami a bazalkou, chutilo to úžasne! Určite budem experimentovať aj s ďalšími prísadami. Super tipy!

  5. RoboFutbalista píše:

    Príprava bulguru bola pre mňa objavom! Tento recept je jednoduchý a veľmi chutný. Vždy si ho pripravujem ako prílohu k mäsu alebo do šalátov. Vrelo odporúčam všetkým, ktorí chcú niečo nové ochutnať!

  6. PandaLover88 píše:

    Bulgur je úžasný! Máme ho doma často a nikdy sa nám neokuká. Jeho príprava je rýchla a môžeme k nemu pridať rôzne ingrediencie podľa chuti. Skvele sa hodí do šalátov alebo ako príloha k jedlu!

  7. ZuzkaHravá píše:

    Tento recept na bulgur mi otvoril oči! Je tak jednoduchý a pritom tak chutný. Pridala som trochu citrónovej šťavy a bolo to fantastické! Už sa teším na ďalšie experimenty v kuchyni.

  8. ŠportovecMartin píše:

    ‘Bulgur? To je super voľba!’ Hneď po prečítaní článku som sa do toho pustil. Urobil som si ho na obed s kuracím mäsom a zeleninou – chutilo mi to veľmi! Odporúčam každému vyskúšať tento recept.

  9. 'VtipnáLili' píše:

    ‘Príprava bulguru bola zábavná!’ Hneď som si urobila porciu, pridala bylinky, cesnak… A bolo to perfektné! Rada varím nové veci, takže tento recept určite využijem častejšie.

  10. 'HráčKarty' píše:

    ‘Bulgur ako príloha? Jasné!’ Je skvelý nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako doplnok k ostatným pokrmom. Zbožňujem jeho jemnú textúru, vždy ma prekvapí svojou variabilitou v kuchyni.

  11. 'Slniečko2023' píše:

    ‘Na bulgur nedám dopustiť!’ Tento zdravý pokrm mám rada s rôznymi omáčkami či zeleninovými mixami. Ľahko sa pripravuje a vždy chutí výborne – určite si ho čoskoro urobím znova.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *