Ako pripraviť bulgur?

Ako na to s bulgurom?

Bulgur predstavuje vynikajúcu potravinu, ktorá má svoje korene v jedlách Blízkeho východu. V súčasnosti sa však stáva čoraz viac obľúbeným aj na iných miestach, pretože je jednoduchý na prípravu a je bohatý na vlákninu. Chceli by ste vedieť, ako na jeho prípravu? Tu je základný návod:

Potrebné ingrediencie:

  • Bulgur
  • Voda alebo vývar (doporučený pomer bulgur : voda je obvykle 1:2)
  • Soľ (podľa preferencie)

 

Pre postup prípravy bulguru:

Najskôr začnite opláchnutím bulguru pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty a škrob.

Následne v stredne veľkom hrnci pripravte vodu alebo vývar a keď sa začne variť, pridajte bulgur. Môžete tiež pridať trochu soli na dochutenie podľa vlastnej chuti. Znížte teplotu a nechajte bulgur variť vo vode približne 15 až 20 minút, až kým sa tekutina úplne neabsorbuje a bulgur nebude mäkký a šťavnatý.

Potom odstráňte hrniec z ohňa, zakryte ho pokrievkou a nechajte odpočívať ďalších 5 až 10 minút. Pomocou vidličky narušte a oddelte zrniečka bulguru. Ak je bulgur príliš vlhký, môžete ho odkvapkať, alebo pridať trošku oleja či byliniek podľa chuti.

Bulgur je pripravený na konzumáciu! Môžete ho servírovať ako prílohu k mäsu, zelenine alebo šalátom, alebo ho využiť ako základ pre rôzne obilninové jedlá. Má jemnú textúru a nezameniteľnú chuť, ktorá sa dá prispôsobiť rôznym receptom, takže neváhajte experimentovať a objavovať svoje obľúbené varianty prípravy.

Syrová pomazánka s pažitkou

Syrová pomazánka s pažitkou

Čítať viac »

Prajem vám dobrú chuť!

 

 

2)

Bulgur je rozšírená obilnina, ktorá sa používa v množstve kuchýň po celom svete. Ide o spracovanú pšenicu, ktorá sa najprv uvarí, potom vysuší a následne rozomelie na jemno. Bulgur je bohatý na vlákninu, bielkoviny a rozličné výživné látky, čo z neho robí skvelú voľbu pre rôzne kulinárske špeciality. Tu je jednoduchý spôsob, ako ho pripraviť.

Postup pri príprave bulguru

Potrebné ingrediencie:

  • 1 šálka bulguru
  • 2 šálky vody alebo vývaru
  • Soľ (podľa chuti)
  • Olivový olej (na výber)

Kroky prípravy:

  1. Opláchnutie:
    • Pred varením bulgur dôkladne opláchnite pod studenou tečúcou vodou, čím sa zbavíte nečistôt a nadbytočného škrobu.
  2. Varenie:
    • V stredne veľkom hrnci priveďte vodu alebo vývar do varu. Pridajte soľ podľa vlastnej chuti.
    • Akonáhle voda začne variť, pridajte opláchnutý bulgur.
  3. Dusenie:
    • Teplotu znížte na minimum a zakryte hrniec pokrievkou. Nechajte bulgur variť zhruba 12-15 minút. Po tejto dobe skontrolujte, či je bulgur mäkký a či absorboval všetku tekutinu. Ak je potrebné, pridajte ešte trochu vody.
  4. Odpočinok:
    • Keď je bulgur uvarený, odstavte hrniec z platne a nechajte ho pár minút oddychovať. Prípadne pokvapkajte olivovým olejom (nepovinné) a pomocou vidlice ho jemne premiešajte.
  5. Podávanie:
    • Uvarený bulgur môžete servírovať ako prílohu alebo ho využiť ako základ pre rozličné jedlá. Výborne sa hodí do šalátov, nátierok, alebo aj ako plnku do zeleniny.

Tipy:

  • Aby ste zvýšili chuť, môžete do varenia pridať bylinky, korenie alebo zeleninu.
  • Bulgur je možné aj zapečať s rozmanitými ingredienciami, čo výsledne vytvorí chutný a výživný pokrm.
  • Experimentujte s rôznymi príchuťami, ako sú citrónová šťava, cesnak, cibuľa alebo rajčiny.

Bulgur je ľahký na prípravu a veľmi výživný. Jeho variabilita umožňuje široké využitie v kuchyni, preto sa nebojte experimentovať a pridať do neho svoje obľúbené prísady. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 Komentárov

  1. Avatar of Drahomir Drahomir píše:

    Príprava bulguru bola podľa mna veľmi zložitá.Dovtedy dokedy som nenašiel tento recept.Podaril sa mi na prvykrát.Ďakujem autorovi.

  2. Avatar of Jozko123 Jozko123 píše:

    Bulgur je naozaj skvelé jedlo! Mám ho veľmi rád, lebo je rýchly a zdravý. Pripravil som si ho s olivovým olejom a bylinkami a bolo to fantastické. Určite vyskúšam aj ďalšie recepty s bulgurom. Odporúčam!

  3. Avatar of MalaMačka MalaMačka píše:

    Tento recept na bulgur ma veľmi potešil! Príprava je jednoduchá a výsledok je lahodný. Použila som aj zeleninu a bolo to skvelé. Odporúčam všetkým, ktorí sa chcú stravovať zdravo a chutne!

  4. Avatar of Kocurik99 Kocurik99 píše:

    Zbožňujem bulgur! Je to rýchla a výživná voľba na večeru. Včera som ho skúsil s paradajkami a bazalkou, chutilo to úžasne! Určite budem experimentovať aj s ďalšími prísadami. Super tipy!

  5. Avatar of RoboFutbalista RoboFutbalista píše:

    Príprava bulguru bola pre mňa objavom! Tento recept je jednoduchý a veľmi chutný. Vždy si ho pripravujem ako prílohu k mäsu alebo do šalátov. Vrelo odporúčam všetkým, ktorí chcú niečo nové ochutnať!

  6. Avatar of PandaLover88 PandaLover88 píše:

    Bulgur je úžasný! Máme ho doma často a nikdy sa nám neokuká. Jeho príprava je rýchla a môžeme k nemu pridať rôzne ingrediencie podľa chuti. Skvele sa hodí do šalátov alebo ako príloha k jedlu!

  7. Avatar of ZuzkaHravá ZuzkaHravá píše:

    Tento recept na bulgur mi otvoril oči! Je tak jednoduchý a pritom tak chutný. Pridala som trochu citrónovej šťavy a bolo to fantastické! Už sa teším na ďalšie experimenty v kuchyni.

  8. Avatar of ŠportovecMartin ŠportovecMartin píše:

    ‚Bulgur? To je super voľba!‘ Hneď po prečítaní článku som sa do toho pustil. Urobil som si ho na obed s kuracím mäsom a zeleninou – chutilo mi to veľmi! Odporúčam každému vyskúšať tento recept.

  9. Avatar of 'VtipnáLili' 'VtipnáLili' píše:

    ‚Príprava bulguru bola zábavná!‘ Hneď som si urobila porciu, pridala bylinky, cesnak… A bolo to perfektné! Rada varím nové veci, takže tento recept určite využijem častejšie.

  10. Avatar of 'HráčKarty' 'HráčKarty' píše:

    ‚Bulgur ako príloha? Jasné!‘ Je skvelý nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako doplnok k ostatným pokrmom. Zbožňujem jeho jemnú textúru, vždy ma prekvapí svojou variabilitou v kuchyni.

  11. Avatar of 'Slniečko2023' 'Slniečko2023' píše:

    ‚Na bulgur nedám dopustiť!‘ Tento zdravý pokrm mám rada s rôznymi omáčkami či zeleninovými mixami. Ľahko sa pripravuje a vždy chutí výborne – určite si ho čoskoro urobím znova.