Ako na to s bulgurom?
Bulgur predstavuje vynikajúcu potravinu, ktorá má svoje korene v jedlách Blízkeho východu. V súčasnosti sa však stáva čoraz viac obľúbeným aj na iných miestach, pretože je jednoduchý na prípravu a je bohatý na vlákninu. Chceli by ste vedieť, ako na jeho prípravu? Tu je základný návod:
Potrebné ingrediencie:
- Bulgur
- Voda alebo vývar (doporučený pomer bulgur : voda je obvykle 1:2)
- Soľ (podľa preferencie)
Pre postup prípravy bulguru:
Najskôr začnite opláchnutím bulguru pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty a škrob.
Následne v stredne veľkom hrnci pripravte vodu alebo vývar a keď sa začne variť, pridajte bulgur. Môžete tiež pridať trochu soli na dochutenie podľa vlastnej chuti. Znížte teplotu a nechajte bulgur variť vo vode približne 15 až 20 minút, až kým sa tekutina úplne neabsorbuje a bulgur nebude mäkký a šťavnatý.
Potom odstráňte hrniec z ohňa, zakryte ho pokrievkou a nechajte odpočívať ďalších 5 až 10 minút. Pomocou vidličky narušte a oddelte zrniečka bulguru. Ak je bulgur príliš vlhký, môžete ho odkvapkať, alebo pridať trošku oleja či byliniek podľa chuti.
Bulgur je pripravený na konzumáciu! Môžete ho servírovať ako prílohu k mäsu, zelenine alebo šalátom, alebo ho využiť ako základ pre rôzne obilninové jedlá. Má jemnú textúru a nezameniteľnú chuť, ktorá sa dá prispôsobiť rôznym receptom, takže neváhajte experimentovať a objavovať svoje obľúbené varianty prípravy.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Bulgur je rozšírená obilnina, ktorá sa používa v množstve kuchýň po celom svete. Ide o spracovanú pšenicu, ktorá sa najprv uvarí, potom vysuší a následne rozomelie na jemno. Bulgur je bohatý na vlákninu, bielkoviny a rozličné výživné látky, čo z neho robí skvelú voľbu pre rôzne kulinárske špeciality. Tu je jednoduchý spôsob, ako ho pripraviť.
Postup pri príprave bulguru
Potrebné ingrediencie:
- 1 šálka bulguru
- 2 šálky vody alebo vývaru
- Soľ (podľa chuti)
- Olivový olej (na výber)
Kroky prípravy:
- Opláchnutie:
- Pred varením bulgur dôkladne opláchnite pod studenou tečúcou vodou, čím sa zbavíte nečistôt a nadbytočného škrobu.
- Varenie:
- V stredne veľkom hrnci priveďte vodu alebo vývar do varu. Pridajte soľ podľa vlastnej chuti.
- Akonáhle voda začne variť, pridajte opláchnutý bulgur.
- Dusenie:
- Teplotu znížte na minimum a zakryte hrniec pokrievkou. Nechajte bulgur variť zhruba 12-15 minút. Po tejto dobe skontrolujte, či je bulgur mäkký a či absorboval všetku tekutinu. Ak je potrebné, pridajte ešte trochu vody.
- Odpočinok:
- Keď je bulgur uvarený, odstavte hrniec z platne a nechajte ho pár minút oddychovať. Prípadne pokvapkajte olivovým olejom (nepovinné) a pomocou vidlice ho jemne premiešajte.
- Podávanie:
- Uvarený bulgur môžete servírovať ako prílohu alebo ho využiť ako základ pre rozličné jedlá. Výborne sa hodí do šalátov, nátierok, alebo aj ako plnku do zeleniny.
Tipy:
- Aby ste zvýšili chuť, môžete do varenia pridať bylinky, korenie alebo zeleninu.
- Bulgur je možné aj zapečať s rozmanitými ingredienciami, čo výsledne vytvorí chutný a výživný pokrm.
- Experimentujte s rôznymi príchuťami, ako sú citrónová šťava, cesnak, cibuľa alebo rajčiny.
Bulgur je ľahký na prípravu a veľmi výživný. Jeho variabilita umožňuje široké využitie v kuchyni, preto sa nebojte experimentovať a pridať do neho svoje obľúbené prísady. Dobrú chuť!
Príprava bulguru bola podľa mna veľmi zložitá.Dovtedy dokedy som nenašiel tento recept.Podaril sa mi na prvykrát.Ďakujem autorovi.
Bulgur je naozaj skvelé jedlo! Mám ho veľmi rád, lebo je rýchly a zdravý. Pripravil som si ho s olivovým olejom a bylinkami a bolo to fantastické. Určite vyskúšam aj ďalšie recepty s bulgurom. Odporúčam!
Tento recept na bulgur ma veľmi potešil! Príprava je jednoduchá a výsledok je lahodný. Použila som aj zeleninu a bolo to skvelé. Odporúčam všetkým, ktorí sa chcú stravovať zdravo a chutne!
Zbožňujem bulgur! Je to rýchla a výživná voľba na večeru. Včera som ho skúsil s paradajkami a bazalkou, chutilo to úžasne! Určite budem experimentovať aj s ďalšími prísadami. Super tipy!
Príprava bulguru bola pre mňa objavom! Tento recept je jednoduchý a veľmi chutný. Vždy si ho pripravujem ako prílohu k mäsu alebo do šalátov. Vrelo odporúčam všetkým, ktorí chcú niečo nové ochutnať!
Bulgur je úžasný! Máme ho doma často a nikdy sa nám neokuká. Jeho príprava je rýchla a môžeme k nemu pridať rôzne ingrediencie podľa chuti. Skvele sa hodí do šalátov alebo ako príloha k jedlu!
Tento recept na bulgur mi otvoril oči! Je tak jednoduchý a pritom tak chutný. Pridala som trochu citrónovej šťavy a bolo to fantastické! Už sa teším na ďalšie experimenty v kuchyni.
‚Bulgur? To je super voľba!‘ Hneď po prečítaní článku som sa do toho pustil. Urobil som si ho na obed s kuracím mäsom a zeleninou – chutilo mi to veľmi! Odporúčam každému vyskúšať tento recept.
‚Príprava bulguru bola zábavná!‘ Hneď som si urobila porciu, pridala bylinky, cesnak… A bolo to perfektné! Rada varím nové veci, takže tento recept určite využijem častejšie.
‚Bulgur ako príloha? Jasné!‘ Je skvelý nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako doplnok k ostatným pokrmom. Zbožňujem jeho jemnú textúru, vždy ma prekvapí svojou variabilitou v kuchyni.
‚Na bulgur nedám dopustiť!‘ Tento zdravý pokrm mám rada s rôznymi omáčkami či zeleninovými mixami. Ľahko sa pripravuje a vždy chutí výborne – určite si ho čoskoro urobím znova.