Ako pripraviť červenú kapustu závisí od toho, ako ju chcete podávať. Tu je jednoduchý postup na prípravu klasických dusenej červenej kapusty:
- Kapustu očistite od povrchných listov a nakrájajte ju na tenké prúžky.
- Do hrnca pridajte trochu oleja a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu, kým sa nezarumení.
- Pridajte nakrájanú kapustu a za stáleho miešania ju orestujte niekoľko minút.
- Pridajte trochu cukru, klinčeky, jablko nakrájané na malé kúsky, ocot a soľ podľa chuti.
- Podlejte vodou tak, aby kapusta bola tak akurát ponořená.
- Varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 1-2 hodiny, prípadne až kým kapusta nezmäkne a nezmení farbu na bohatú červeno-fialovú.
- Ak potrebujete, dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Dusená červená kapusta je skvelá príloha ku mnohým tradičným slovenským, českým a rakúskym jedlám, ktoré si môžete vychutnať.
2)
Červená kapusta je vynikajúca a zdravá príloha, ktorá sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Tu je jeden zo základných receptov na prípravu červenej kapusty, ktorý je jednoduchý a chutný.
Ingrediencie:
- 1 hlávka červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 jablká (ideálne kyslé)
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 3-4 lyžice jablčného octu
- 1-2 lyžice cukru alebo medu (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Korenie podľa vlastnej preferencie (napr. škorica, klinčeky, bobkový list)
Postup:
-
Príprava kapusty: Začnite tým, že červenú kapustu dôkladne umyjete, odstránite vonkajšie listy a nakrájate ju na tenké prúžky. Môžete použiť aj kuchynský robot, ak ho máte.
-
Cibuľa a jablká: Cibuľu nakrájajte na jemné kocky a jablká na malé kúsky, pričom ich môžete nechať aj so šupkou pre viac chuti a výživy.
-
Smaženie: Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju do sklovita. Potom pridajte jablká a nechajte ich orestovať na pár minút, kým sa nezačnú mäknúť.
-
Pridanie kapusty: Do panvice pridajte nakrájanú červenú kapustu. Dobre premiešajte, aby sa kapusta spojila s cibuľou a jablkami.
-
Ochucovanie: Zalejte jablčným octom, pridajte cukor alebo med, soľ, korenie a ak máte radi, aj ďalšie korenia. Dobre premiešajte a nechajte zmes variť na miernom ohni, pokiaľ kapusta nie je mäkká (približne 20-30 minút). Počas varenia občas premiešajte.
-
Podávanie: Po dokončení varenia ochutnajte a podľa potreby upravte dochucovanie. Červená kapusta môže byť podávaná teplá alebo studená a skvele sa hodí ako príloha k mäsu alebo ako súčasť šalátov.
Tipy:
- Ak máte radi kyslejšie chute, môžete pridať viac jablčného octu.
- Na zjemnenie chuti môžete pridať aj trošku masla na konci varenia.
- Červená kapusta je veľmi výživná a bohatá na vitamíny, takže je skvelou voľbou pre zdravý jedálniček.
Tento jednoduchý recept na červenú kapustu určite obohatí vaše jedlo a pridá mu farebnosť a chuť. Dobrú chuť!
Tento recept na červenú kapustu je super! Robila som to na rodinnej oslave a všetci si to chválili. Je to jednoduché a veľmi chutné. Odporúčam každému, kto chce niečo zdravé a lahodné!
Nikdy som predtým nevaril červenú kapustu, ale tento návod je skvelý! Kapusta bola taká šťavnatá a voňavá. Určite ho skúsim znova. Ďakujem za skvelý tip na zdravú prílohu!
Wow, tento recept ma nadchol! Príprava bola rýchla a výsledok fantastický. Červená kapusta sa perfektne hodila k mäsu, ktoré som robil. Určite pridám tento recept do svojich obľúbených!
Tento recept je jednoducho úžasný! Hlavne som sa potešila, že je taký zdravý a plný vitamínov. Môj manžel si pochvaľoval chuť, takže budem variť častejšie. Skvelé tipy, ďakujem!
Mne sa veľmi páči tento spôsob prípravy červenej kapusty! Je to rýchle a jednoduché jedlo pre celú rodinu. Všetci sme si to užili ako prílohu k večeri. Určite ho odporúčam vyskúšať!
Veľmi pekný recept na červenú kapustu! Urobil som ju podľa vášho návodu a nemohol som uveriť, aká bola chutná! Vďaka za inšpiráciu – určite ju pripravím znova.
‘Červená kapusta je moja obľúbená príloha!’ Tento recept je fakt jednoduchý a rýchly. Zdravé jedlo plné chuti – presne takto by malo byť varenie! Ďakujem za zdieľanie!
‘Urobila som túto červenú kapustu podľa vášho návodu!’ Vyšlo to výborne! Môj syn bol nadšený z chuti jablka v kapuste. Určite ho zaradím do svojho jedálnička pravidelne.
‘Tento recept mám rád!’ Červená kapusta má svoju nezameniteľnú chuť a pridaním jablka sa stáva ešte lepšou! Veľká vďaka za super tipy na varenie.
‘Recept na červenú kapustu je skvelý!’ Nikdy by ma nenapadlo pridať jablká, ale tá kombinácia bola fantastická. Určite ho odporučím svojim kamarátom na varenie doma.