Ak hľadáte podrobnejší návod na prípravu gulášu, tu je rozšírený postup:
- Pripravte si všetky potrebné ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (štvrtcov, plecí, hrudiek) alebo bravčového mäsa (plece, krk)
- 2 stredne veľké cibuľky, nasekané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 červené papriky, nasekané na prúžky
- 2 paradajky, olúpané a nasekané na drobné kocky
- 2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- paprika na posypanie
- olej na varenie
Ako pripraviť guláš?
- Mäso nakrájajte na kocky. V hrnci si rozohrejte olej a orestujte cibuľku do zlatista. Potom pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezmizne ružová farba. Pri pečení mäsa pridajte trochu soli a korenia.
- Pridajte cesnak, papriky a paradajky do hrnca s mäsom. Ďalej pridajte sladkú a mletú červenú papriku. Premiešajte všetko dohromady, aby sa korenie a zelenina rovnomerne rozmiešali.
- Nalejte do hrnca dostatok vody, aby zakryla všetky ingrediencie. Uzatvorte hrniec viečkom a nechajte guláš variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny. V priebehu varenia občas premiešajte a pridajte vodu, ak je to potrebné.
- Po 1,5 až 2 hodinách pridajte do hrnca nakrájané zemiaky. Pokračujte varením, kým sa mäso a zemiaky úplne neuvária a guláš nezhustne. Ak je potrebné, pridajte do guláša v priebehu varenia ďalšiu vodu, aby sa zaručilo, že mäso a zemiaky sú dostatočne zmäknuté.
- Pred podávaním môžete guláš dochutiť soľou a korením podľa svojho vkusu. Môžete ho tiež na záver posypať štipkou papriky pre zvýraznenie vône a farby.
- Guláš podávajte s knedľou, kyslou smotanou alebo so špeciálnym slovenským rajčinovým chlebom. Môžete ho tiež podávať s ryžou, cestovinami alebo zemiakovou kašou.
Dúfam, že sa vám tento podrobnejší návod na prípravu gulášu páčil. Nech sa vám darí a nech vám tento chutný jed vždy dobre chutí!