Príprava latte je pomerne jednoduchý proces. Tu je návod:
- Priprav si espresso. Pokiaľ nemáš kávovar na espresso, môžeš využiť mletú kávu a pripraviť nápoj pomocou filtrovacej konvičky alebo French pressu.
- Ohrej si mlieko. Na latte je najvhodnejšie použiť plnotučné mlieko, ale tiež je možné využiť rastlinné varianty (napríklad sójové alebo mandľové mlieko). Nalej mlieko do malej nádoby a zohrej ho buď na sporáku, alebo pomocou parného príslušenstva espresso stroja. Mlieko ohrevaj, kým sa nezačnú tvoriť malé bublinky na vrchu, ale dávaj pozor, aby si ho neprešľahal do peny.
- Po ohriatí mlieka ho opatrne nalej do šálky s espressom. Drž hrnček a kanvicu s vystrčenou rukou nad sebou, aby si dosiahol potrebnú výšku a mlieko v silnom prúde nalieval do šálky s espresso. Začni nalievať pomaly a postupne znižuj výšku, aby si vytvoril tenkú vrstvičku peny na vrch latte.
- Podľa vlastnej chuti môžeš na vrch latte posypať štipku korenia (napr. kakao, škoricu) alebo vytvoriť vzory na pene pomocou škoricového prášku a príbora.
Ako na prípravu latte?
A to je všetko! Teraz si môžeš pochutnať na svojom domácim latte.
Príprava latte je vynikajúci spôsob, ako si užiť chutný kávový nápoj vo svojej domácnosti. Latte, známe tiež ako caffè latte, je kombináciou silnej kávy a napeneného mlieka, ktoré poskytujú krémový a jemný zážitok. Tu je podrobný návod na prípravu:
Čo budeš potrebovať:
- Kávovar (najlepšie espresso stroj)
- Káva (ideálne čerstvo mletá espresso káva)
- Mlieko (plnotučné alebo polotučné je najlepšie)
- Nádoba na napenenie mlieka (napr. parná tryska alebo mliečny šejker)
- Kávová šálka alebo pohár
- Voliteľné: cukor, sirupy alebo kakao na posypanie
Krok 1: Pripravte espresso
- Zohrejte kávovar: Nechajte kávovar vyhriaty, aby sa káva pripravila ideálne.
- Mletie kávy: Pomelte čerstvo praženú kávu na jemnú konzistenciu (podobnú piesku) a odvážte požadované množstvo (spravidla cca 18-20 g).
- Naplnite portafiltr: Naplňte mletú kávu do portafiltra, uhlaďte ju tamperom a zabezpečte, aby bola rovnomerne rozložená.
- Základná extrakcia: Vložte portafiltr do kávovaru a spustite proces extrakcie espressa. Vytvorte asi 30-40 ml espressa, čo zodpovedá jednému dvojitému shotu.
Krok 2: Napenenie mlieka
- Vyberte vhodné mlieko: Na latte sa najčastejšie používa plnotučné mlieko, pretože sa dobre napení.
- Zohrejte mlieko: Nalejte mlieko do nádoby a ohrejte ho približne na 65-70 °C. Dávajte pozor, aby ste mlieko neprihoreli.
- Napenenie mlieka: Pomocou parnej trysky ponorte trysku do mlieka a zapnite paru. Pohybujte nádobou tak, aby sa mlieko vírilo a vytváralo penu. Keď sa vytvorí jemná pena s mikrobublinkami, je mlieko pripravené.
Krok 3: Zostavenie latte
- Pripravte šálku: Do šálky alebo pohára vlejte espresso.
- Pridajte napenené mlieko: Pomaly vlejte napenené mlieko na espresso, pričom sa snažte zachovať penu na vrchu.
- Dokončite latte: Ak to je možné, môžete vytvoriť latte art. Dajte si čas na precvičovanie, jedným z najpopulárnejších tvarov je srdce alebo list.
Krok 4: Podávanie
Latte je možné podávať so sladidlom, ochuteným sirupom (napr. vanilkovým alebo karamelovým) alebo posypaným kakom.
Užite si svoj domácí latte! Tento jednoduchý návod vám poskytne možnosť vychutnať si kvalitný kávový zážitok priamo vo vašej kuchyni.