Ak chcete pripraviť výborné nokerle, nasledujte tento recept:
Prísady:
- 250 g múky (hladká)
- 2 vajcia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
Ako pripraviť nokerle?
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ.
- V druhej miske rozšľahajte vajcia a pridajte ich do misky s múkou. Postupne premiešavajte, aby ste vytvorili hladké cesto.
- Pridajte mlieko a znova premiešajte, až kým je cesto hladké a bez hrudiek.
- Rozpálte hrniec so vodou a pridajte do neho maslo. Nechajte vodu zovrieť a maslo sa rozpustí.
- Pomocou lyžice alebo misky na nokerle vytvorte malé guľôčky cesta a vkladajte ich do vriacej vody s rozpusteným maslom. Cesto sa bude nadýchať a nokerle vyplávajú na povrch vody.
- Nechajte nokerle variť asi 2-3 minúty, kým nebudú mäkké a nadýchané.
- Použite dierovanú naberačku na vybratie hotových nokerlí z vody.
- Nokerle môžete podávať s rôznymi omáčkami, napríklad s maslovou omáčkou, paradajkovou omáčkou alebo so syrom.
Po dokončení týchto krokov budete mať lahodné domáce nokerle, ktoré môžete podávať ako hlavné jedlo alebo prílohu. Dobrú chuť!
2)
Noky, alebo nokerle, sú obľúbené jedlo, ktoré sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Základným receptom na ich prípravu je veľmi jednoduchý, a tu je návod, ako si pripraviť chutné nokerle doma.
Ingrediencie
Na základné nokerle budete potrebovať:
- 500 g zemiakov
- 150 g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
- Štipka muškátového orecha (voliteľné)
Postup
-
Príprava zemiakov: Zemiaky si dobre umyte a uvarte ich v osolenej vode, kým nie sú mäkké. Následne ich olúpte a nechajte vychladnúť.
-
Šťouchanie zemiakov: Vychladnuté zemiaky prepasírujte alebo dobre popuďte na jemnú zemiakovú kašu. Dôležité je, aby bola zemiaková kaša bez hrudiek.
-
Príprava cesta: Do zemiakovej kaše pridajte vajce a postupne sypete hladkú múku. Pridajte soľ a, ak chcete, aj muškátový orech. Dobre premiešajte, kým vznikne hladké cesto. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepkavé. Ak sa zdá, že je príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
-
Formovanie nokerlí: Z cesta si odoberajte menšie kusy a vytvarujte z nich malé valčeky, približne 1-2 cm hrubé. Plátky následne nakrájajte na malé kúsky.
-
Varovanie: V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte soľ. Nokerle vařte vo vriacej vode asi 2-3 minúty, alebo kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberte pomocou sitka a odložte.
-
Podávanie: Nokerle môžete podávať na rôzne spôsoby. Môžete ich ochutiť maslom a bylinkami, s paradajkovou alebo smotanovou omáčkou, alebo ich použiť ako prílohu k mäsu. Rovnako ich môžete posypať strúhaným syrom alebo opečenou slaninou.
Tipy
- Nokerle je možné variabilne obohatiť pridaním špenátu, syra alebo iných ingrediencií do cesta.
- Ak chcete, aby boli nokerle ešte chutnejšie, môžete ich po uvarení krátko opražiť na panvici s maslom, čím získajú chrumkavejšiu textúru.
Týmto spôsobom si môžete pripraviť lahodné nokerle, ktoré sa stanú vašou obľúbenou pochúťkou. Dobrú chuť!
Tento recept na nokerle je skvelý! Urobil som ich minulý víkend a moja rodina bola nadšená. Boli nadýchané a chutné. Odporúčam pridať trochu syra na vrch, je to vynikajúce!
Nokerle sú moja obľúbená pochúťka! Tento recept je veľmi jednoduchý a zrozumiteľný. Hneď sa mi podarili, nebolo to vôbec ťažké. Určite vyskúšam aj s inými omáčkami!
Wow, nokerle vyzerajú fantasticky! Vždy som sa ich bál robiť, ale teraz viem, že je to jednoduché. Ďakujem za podrobný návod! Určite ich vyskúšam na večeru tento týždeň.
Tento recept na nokerle ma veľmi potešil! Zamilovala som si ich už ako dieťa a teraz si ich môžem pripraviť sama. S omáčkou sú jednoducho dokonalé. Dobrú chuť prajem všetkým!
Nokerle sú super nápad na rýchly obed! Robila som ich podľa vášho receptu a podávala s bylinkovým maslom. Bolo to úžasné! Určite pridám tento recept medzi svoje obľúbené.
Milujem nokerle! Tento recept je presne to, čo som hľadala. Chcem sa pokúsiť o experimenty s pridaním špenátu do cesta. Verím, že budú rovnako chutné ako klasické!
Nokerle sú jedlo z detstva a tento recept ma potešil! Pripravil som ich na rodinnú oslavu a všetci boli nadšení. Vrelo odporúčam každému, kto chce niečo chutné uvariť rýchlo!
Ďakujem za skvelý recept na nokerle! Môj manžel si ich zamiloval a ja tiež. Rýchlo sa robia a sú výborné so smotanovou omáčkou. Už plánujem ďalšie variácie s rôznymi ingredienciami!
‘Noky’ alebo ‘nokerle’, ako len chcete, sú úžasné! Tento návod bol jasný a jednoduchý, takže aj ja laik v kuchyni som to zvládla bez problémov. Teším sa na ďalšie varenie podľa vašich tipov.