Ako pripraviť nokerle?
Ak máte záujem o prípravu lahodných nokerlí, riaďte sa nasledujúcim receptom:
Ingrediencie:
- 250 g múky (hladká)
- 2 vajcia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 100 ml mlieka
- 50 g masla
Akým spôsobom pripraviť nokerle?
Postup prípravy:
- V rozsiahlej miske zmiešajte múku a soľ.
- V inej miske rozšľahajte vajcia a opatrne ich pridajte k múke. Dôkladne premiešajte, aby vzniklo jemné cesto.
- Potom vmiešajte mlieko a znova miešajte, kým cesto nebude hladké a bez hrudiek.
- Na varenie si pripravte hrniec s vodou a pridajte k nemu maslo. Nechajte vodu zovrieť a maslo sa rozpustiť.
- Za pomoci lyžice alebo formy na nokerle vytvorte malé guľôčky cesta a vkladajte ich do vriacej vody s rozpusteným maslom. Cesto sa začne nafukovať a nokerle vyplávajú na hladinu.
- Nechajte nokerle variť približne 2-3 minúty, až kým nebudú nadýchané a jemné.
- Hotové nokerle vylovte z vody pomocou dierovanej naberačky.
- Nokerle môžete podávať s rôznymi omáčkami, ako sú maslová omáčka, paradajková omáčka alebo syrová omáčka.
Po ukončení týchto krokov si vychutnáte skvelé domáce nokerle, ktoré je možné servírovať ako hlavné jedlo alebo prílohu. Prajeme dobrú chuť!
2) Ako pripraviť nokerle?
Noky, známe aj ako nokerle, sú veľmi populárne jedlo, ktoré má rôzne varianty prípravy. Základný recept na ich výrobu je naozaj jednoduchý, a tu je postup, ako si doma pripraviť chutné nokerle.
Ingrediencie
Na základné nokerle budete potrebovať:
- 500 g zemiakov
- 150 g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
- Štipka muškátového orecha (nepovinné)
Postup
-
Príprava zemiakov: Zemiaky dôkladne umyte a varte ich v osolenej vode, až kým nezmäknú. Potom ich olúpte a nechajte vychladnúť.
-
Šťouchanie zemiakov: Vychladnuté zemiaky prepasírujte alebo dôkladne rozpučte na jemnú zemiakovú kašu. Je dôležité, aby bola kaša bez hrudiek.
-
Príprava cesta: Do zemiakovej kaše pridajte vajce a postupne sypte hladkú múku. Dochutíme soľou a ak chcete, tak aj muškátovým orechom. Dobre premiešajte, aby sa vytvorilo hladké cesto. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepkavé. Ak by sa zdalo, že je pripevnené, pridajte trošku múky.
-
Formovanie nokerlí: Z cesta odoberajte menšie časti a oblikujte malé valčeky, hrubé približne 1-2 cm. Potom plátky nakrájajte na malé kúsky.
-
Varovanie: V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte soľ. Nokerle varte vo vriacej vode asi 2-3 minúty, alebo kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich vyberte pomocou sitka a odložte.
-
Podávanie: Nokerle je možné servírovať na viacero spôsobov. Môžete ich dochutiť maslom a bylinkami, s paradajkovou alebo smotanovou omáčkou, alebo ich servírovať ako prílohu k mäsu. Takisto ich môžete posypať nastrúhaným syrom alebo opečenou slaninou.
Tipy
- Nokerle môžete variabilne obohatiť špenátom, syrom alebo inými prísadami do cesta.
- Pre ešte bohatšiu chuť, môžete nokerle po uvarení krátko opražiť na panvici s maslom, čím získajú zlatistú a chrumkavú textúru.
Týmto spôsobom si pripravíte skvostné nokerle, ktoré sa určite stanú vašou obľúbenou pochúťkou. Prajeme dobrú chuť!