Ako pripraviť ňoky?
Vytvorenie ňokov je relatívne jednoduché. Tu je spôsob, ako na to:
Ingrediencie:
- 500 gramov zemiakov
- 200 gramov múky
- 1 vajce
- soľ podľa preferencie
Ako pripraviť ňoky?
Postup:
- Zemiaky uvaríme v osolenej tekutine, kým nie sú mäkké. Následne ich prelejeme studenou vodou, olúpeme a pretlačíme cez pretláčač.
- Pridáme múku, vajce a soľ a míchame, kým nevznikne homogénne cesto.
- Pripravené cesto tvarujeme do valca o hrúbke približne 2 centimetre.
- Valec nakrájame na malé kusy, z ktorých formujeme valčeky (ňoky).
- V hrnci zohrejeme osolenú vodu a varíme ňoky, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich necháme variť ešte 2-3 minúty.
- Opatrne ich vyberieme pomocou naberačky a necháme odkvapkať.
- Hotové ňoky môžete servírovať s rôznymi omáčkami podľa vkusu, ako sú maslová, syrová alebo paradajková.
Prajem vám príjemný zážitok pri jedle!
2) Ako pripraviť ňoky?
Ďalšie pohľady na ňoky ako obľúbené jedlo sa predovšetkým spájajú s ich pestrými možnosťami, chuťou a variabilitou. Príprava ňokov je jednoduchý proces, čo z nich robí ideálny pokrm pre začiatočníkov aj skúsenejších kuchárov. Tu máte základný recept, ktorý vás naučí, ako vyrobiť tradičné zemiakové ňoky.
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov (najlepšie s vysokým obsahom škrobu)
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
- Muškátový oriešok (voliteľne)
Postup
-
Uvarenie zemiakov: Zemiaky dôkladne umyjte a varte v šupke vo veľkom hrnci s osolenou vodou. Varíme ich, až sú úplne mäkké (približne 30-40 minút, v závislosti od veľkosti zemiakov). Po uvarení ich nechajte chvíľu vychladnúť.
-
Rozmačkanie zemiakov: Uvarené zemiaky zbavte šupky a rozmačkajte ich pomocou tlačiaka na zemiaky alebo vidlice na jemnú konzistenciu. Dbajte na to, aby ste sa zbavili všetkých hrudiek pre hladký výsledok.
-
Príprava cesta: Na pracovnú plochu nasypte múku a pridajte rozmačkané zemiaky. Do tejto zmesi môžete pridať aj vajce a štipku soli. Ak chcete, môžete pridať aj nastrúhaný muškátový oriešok pre zvýraznenie chuti. Dobre všetko premiešajte, kým nevznikne homogénne cesto. Dávajte pozor, aby ste cesto neprepracovali, inak by ňoky mohli byť ťažké.
-
Formovanie ňokov: Rozdeľte cesto na menšie časti a z každého kusu vytvorte valčeky s priemerom asi 1-2 cm. Potom ich nakrájajte na malé kocky (asi 2 cm). Môžete ich jemne prehnať cez vidlicu, aby ste vytvorili typické ryhy – to pomôže omáčke lepšie sa prichytiť.
-
Varíte ňoky: V hrnci priveďte vodu so štipkou soli do varu. Do vriacej vody opatrne vhadzujte ňoky. Varíme ich, kým nevyplávajú na povrch (približne 2-3 minúty). Po uvarení ich vyberte pomocou dierovanej lyžice a nechajte dôkladne odkvapkať.
-
Podávanie: ňoky môžete podávať s rôznymi omáčkami, ako sú paradajková, syrová alebo maslová so šalviou. Takisto ich môžete posypať parmezánom alebo iným strúhaným syrom.
Tipy na vylepšenie
- Variabilita: Môžete vyskúšať pridať do cesta rôzne zložky, ako je špenát, tekvica alebo koriander, čím získate farebné a chutné ňoky.
- Skladovanie: Ak nechcete ňoky hneď podávať, môžete ich zmraziť. Uvarené ňoky nechajte vychladnúť a položte na plech do mrazničky. Po zamrazení ich môžete presunúť do plastových vreciek.
Príprava ňokov je veľmi zábavná a kreatívna činnosť. Nezabudnite, že tajomstvom dokonalých ňokov je kvalitné cesto a správne varenie. Prajem vám dobrú chuť!