Pripraviť noky je pomerne jednoduché. Tu je postup:
Suroviny:
- 500 gramov zemiakov
- 200 gramov múky
- 1 vajce
- soľ podľa chuti
Ako pripraviť ňoky?
Postup:
- Zemiaky uvaríme v osolenej vode, až kým nie sú mäkké. Potom ich zalejeme studenou vodou, olúpeme a pretlačíme cez pretláčač na zemiaky.
- Pridáme múku, vajce a soľ a miešame, kým nezískame hladké cesto.
- Pripravené cesto premeníme na štango o hrúbke približne 2 centimetre.
- Štango nakrájame na menšie kúsky, z ktorých tvarujeme malé valčeky (noky).
- V hrnci zohrejeme osolenú vodu a varíme noky, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich necháme variť ešte ďalších 2-3 minúty.
- Vyberieme ich opatrne naberačkou a scedíme.
- Noky môžeme podávať s rôznymi omáčkami podľa chuti, napríklad s maslovou, syrovou alebo paradajkovou omáčkou.
Želám vám dobrú chuť!
2)
Ďalšie názory na ňoky ako na obľúbené jedlo sú predovšetkým spojené s ich rozmanitosťou, chuťou a možnosťou prispôsobenia. Príprava ňokov je jednoduchý proces, čo z nich robí skvelý pokrm pre začiatočníkov i skúsených kuchárov. Tu je základný recept, ktorý vás naučí, ako pripraviť tradičné zemiakové ňoky.
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov (najlepšie múčnatých)
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
- Muškátový oriešok (voliteľné)
Postup
-
Uvarenie zemiakov: Zemiaky dôkladne umyte a varte v šupke vo veľkom hrnci s osolenou vodou. Varíme ich, až sú úplne mäkké (približne 30-40 minút, v závislosti od veľkosti zemiakov). Po uvarení ich nechajte chvíľu vychladnúť.
-
Rozmačkanie zemiakov: Uvarených zemiakov zbavte šupky a rozmačkajte pomocou tlačiaka na zemiaky alebo vidlice na jemnú hmotu. Nezabudnite, že na získanie hladkej konzistencie je dôležité, aby ste sa zbavili všetkých hrudiek.
-
Príprava cesta: Na pracovnú plochu nasypte múku a pridajte rozmaznané zemiaky. Do tejto zmesi môžete pridať aj vajce a štipku soli. Ak chcete, môžete pridať aj nastrúhaný muškátový oriešok pre lepšiu chuť. Dobre všetko premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Dávajte pozor, aby ste cesto neprepracovali, inak by ňoky mohli byť tuhé.
-
Formovanie ňokov: Rozdeľte cesto na menšie časti a z každého kúsku vytvorte valčeky s priemerom asi 1-2 cm. Potom ich nakrájajte na malé kocky (cca 2 cm). Môžete ich jemne prehnať cez vidlicu, aby ste vytvorili typické ryhy – to pomôže omáčke lepšie sa prichytiť.
-
Varíte ňoky: V hrnci priveďte vodu s pridruženým štipkou soli do varu. Do vriacej vody opatrne vhadzujte ňoky. Varíme ich, kým nevyplávajú na povrch (približne 2-3 minúty). Po uvarení ich vyberte pomocou dierovanej lyžice a nechajte dobre odkvapkať.
-
Podávanie: ňoky môžete podávať s rôznymi omáčkami , ako sú paradajková, syrová alebo maslová so šalviou. Takisto ich môžete posypať parmezánom alebo iným strúhaným syrom.
Tipy na vylepšenie
- Variabilita: Môžete skúsiť pridať do cesta rôzne prísady, ako je špenát, tekvica alebo koriander, čím získate farebné a chutné ňoky.
- Skladovanie: Ak nechcete ňoky hneď podávať, môžete ich zmraziť. Uvarené ňoky nechajte vychladnúť a uložte na plech do mrazničky. Po zamrazení ich môžete presunúť do plastových vreciek.
Príprava ňokov je veľmi zábavná a kreatívna činnosť. Nezabudnite, že tajomstvom dokonalých ňokov je kvalitné cesto a správne varenie. Prajem vám dobrú chuť!