Ako pripraviť orechovicu?

Pripravenie orechovice je pomerne jednoduché. Nasledujte tieto kroky:

  1. Zahŕňte si dostatočné množstvo čerstvých vlašských orechov. Odstráňte z nich zelenú vrstvu a nechajte ich vysušiť na slnku.
  2. Rozotrite orechy v maltovom alebo kovovom mlyne, kým nezískate jemný orechový prášok.
  3. Naplňte veľkú poháreň orechovým práškom a zaliate 1 literom vysokej kvality vodky, najbežnejšie sa používa 40% alkoholu.
  4. Poháreň tesne uzavrite a umiestnite ju na tmavé a suché miesto.
  5. Nechajte orechovicu fermentovať minimálne 2 týždne až niekoľko mesiacov. Dlhšie časové obdobie fermentácie poskytuje lepšiu chuť.
  6. Po zakončení fermentácie prevzorkujte orechovicu a pridajte podľa chuti cukor alebo med na osladený efekt.
  7. Potom je orechovica pripravená na konzumáciu. Podávajte ju vychladenú a užívajte si jej výnimočnú arómu.

 

Ako pripraviť orechovicu?

Pamätajte si, že orechovica obsahuje alkohol, preto ju konzumujte s mierou a neponáhľajte sa za volantom po jej konzumácii.

Orechovica je tradičný slovenský likér, ktorý sa vyrába z nezrelých orechov a pálenky. Tento lahodný nápoj je známy svojim jedinečným chuťovým profilom a typickou arómou. Príprava orechovice si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledok určite stojí za to. Tu je jednoduchý návod, ako si orechovicu pripraviť:

Potrebujeme:

  • 1 kg nezrelých orechov (ideálne anglických orechov)
  • 1 liter kvalitnej pálenky (ideálne slivovice alebo hruškovice)
  • 300 – 500 g cukru (podľa chuti)
  • 1 liter vody
  • 1 vanilkový lusok alebo škoricová tyčinka (voliteľné)
  • Hroznové alebo iné ovocné kvasinky (voliteľné)

Postup:

  1. Zber orechov: Orechy by mali byť nezrelé, najlepšie v čase, keď sú ešte zelené a mäkké. Zvyčajne sa zbierajú v júni alebo júli.

  2. Príprava orechov: Nezrelé orechy umyte a nakrájajte na štvrtiny. Pri manipulácii s orechmi buďte opatrní, pretože môžu zafarbiť vašu pokožku.

  3. Naloženie orechov: Orechy vložte do sklenenej nádoby (napríklad do veľkej zaváraninovej nádoby) a zalejte ich pálenkou. Nádobu zatvorte hermeticky a uložte na tmavé a chladné miesto.

  4. Maceračné obdobie: Nechajte orechy macerovať najmenej 6 týždňov. Počas tejto doby sa každý týždeň nádobu pretrepte, aby sa ingrediencie lepšie premiešali.

  5. Pridanie cukru: Po uplynutí doby macerácie pripravte sirup z vody a cukru. Vodu priveďte do varu, pridajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí. Sirup nechajte vychladnúť.

  6. Scedenie: Po uplynutí doby macerácie zmes preceďte cez jemné sito alebo plátno, aby ste odstránili kusy orechov. Získanú tekutinu kombinujte s cukrovým sirupom.

  7. Dopracovanie a zrenie: Orechovicu prelejte do fliaš a pridajte vanilkový lusok alebo škoricovú tyčinku, ak máte chuť. Fľaše uzavrite a nechajte likér zrieť aspoň ďalší mesiac v tmavom a chladnom mieste. Čím dlhšie necháte orechovicu zrieť, tým lepšie budú jej chuťové vlastnosti.

  8. Podávanie: Orechovica sa podáva ako dezertný likér, najlepšie vychladená. Môžete si ju vychutnať čistú alebo ako súčasť rôznych koktailov.

Záver

Orechovica je skvelým spôsobom, ako zachovať chuť leta a tradície. Tento domáci likér poteší nielen vás, ale aj vašich priateľov a rodinu. Experimentujte s prísadami a množstvom cukru, aby ste dosiahli chuť, ktorá vám najviac vyhovuje. Na zdravie!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Michaela123 píše:

    Tento recept na orechovicu je fantastický! Nikdy som si nemyslela, že to bude také jednoduché. Už sa teším, ako si ju pripravím a vychutnám s rodinou. Určite to bude skvelý dezert po večeri!

  2. Kocurko89 píše:

    Super návod! Orechovica je moja obľúbená a konečne viem, ako si ju urobiť doma. Návod je jasný a pochopiteľný, určite ho vyskúšam ešte tento víkend. Ďakujem za tipy!

  3. JankoV píše:

    Wow, nikdy som nevedel, že príprava orechovice môže byť taká zábavná! Tento článok ma inšpiroval vyskúšať niečo nové. Teším sa na výsledok a verím, že to bude skvelé.

  4. PinkyPie píše:

    Tento recept vyzerá úžasne! Mám rada tradičné slovenské jedlá a nápoje. Pripraviť si orechovicu doma znie skvele! Už sa neviem dočkať, kedy ju ochutnám s priateľmi!

  5. FunkyDude77 píše:

    Príprava orechovice znie tak jednoducho! Milujem domáce likéry a tento určite musím vyskúšať. Dúfam, že mi výjde rovnako dobre ako na obrázkoch. Držte palce!

  6. Svetlonoska píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept! Orechovica je pre mňa niečo špeciálne, a teraz môžem skúsiť pripraviť svoju vlastnú verziu doma. Teším sa na degustáciu a podelím sa o to s priateľmi!

  7. MilošKocúr píše:

    ‘Naučiť sa robiť orechovicu je pre mňa veľká výzva!’ Ale tento návod ma presvedčil, že to zvládnem. Teším sa na nový zážitok a dúfam, že mi aj chutiť bude! Na zdravie!

  8. _LittleStar_ píše:

    ‘Orechovica? To znie perfektne!’ Veľmi som zvedavá na tú chuť. Konečne budem vedieť ako si pripraviť túto lahodnosť sama doma. Určite vyskúšam aj rôzne príchute podľa vašich rád.

  9. !CrazyCat! píše:

    ‘Zamilovala som sa do tejto myšlienky.’ Príprava orechovice ma veľmi baví a už sa teším na všetky experimenty s cukrom a korením! Ďakujem za inšpiráciu.

  10. #ZlatéSrdce# píše:

    ‘Recept vyzerá veľmi lákavo!’ Som nadšená z toho, že si môžem pripraviť tradičný slovenský nápoj doma. Určite oslovím rodinu aj priateľov, aby sme si spolu užili túto pochúťku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *