Aby ste pripravili ostrieža, postupujte podľa nasledujúcich jednoduchých krokov:
- Na začiatku si zorganizujte všetky potrebné zložky:
- Ostriež (môže byť čerstvý alebo mrazený)
- Soľ a koreniny podľa vlastnej chuti
- Olej alebo maslo na opekanie
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlen alebo kôpor) na dochutenie
- Dôkladne očistite ostrieža od šupiek a vnútorných orgánov.
- Opláchnite ostrieža v studenej vode a následne osušte uterákom.
- Urobte si panvicu alebo hrniec s dostatočne veľkým dnom, aby ste tam mohli položiť celý kus ostrieža.
- Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo rozpustené maslo na strednom ohni.
- Ostrieža okoreňte soľou a korením podľa chuti z oboch strán.
- Umiestnite ostrieža na panvicu alebo do hrnca a smažte z každej strany približne 3 – 5 minút, kým nebude vonku zlatistý a vnútri pevný a šťavnatý.
- Na koniec môžete ostrieža posypať čerstvými bylinkami a servírovať ho s prílohou podľa vášho gusta, ako sú zemiaky, ryža alebo zelenina.
Akým spôsobom pripraviť ostrieža?
Užite si svoj štedro pripravený ostriež!
Ostriež patrí medzi veľmi obľúbené a chutné ryby, ktoré sa dajú pripraviť rôznymi metódami. Tu je návod, ako si môžete doma pripraviť ostrieža na panvici.
Potrebné suroviny:
- 2 filety ostrieža
- Soľ a čierne korenie
- 2-3 lyžice oleja (optimálne olivového)
- 1 citrón
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlen alebo kôpor)
- Voliteľne: strúčik cesnaku, maslo
Postup:
-
Príprava filetu: Ak ste zakúpili celé ryby, najprv ich vyčistite a filetujte. Ak máte filety, uistite sa, že sú dôkladne umyté a osušené papierovým obrúskom.
-
Dochutenie: Osolte a okoreňte filety z oboch strán. Môžete pridať aj trošku citronovej šťavy, čo rybe dodá sviežu chuť.
-
Rozhriatie panvice: Na nepriľnavú panvicu nalejte olej a nechajte ho trochu zohriat. Ak chcete obohatiť chuť, môžete pridať aj strúčik cesnaku, ktorý je dobré nechávať orestovať na panvici, avšak nezabudnite ho pred pridaním rýb odstrániť.
-
Vyprážanie: Keď sa olej dostatočne zahreje, umiestnite filety na panvicu kožou nadol (ak je koža prítomná). Smažte ich asi 3-4 minúty, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Následne ich opatrne otočte a smažte ešte 2-3 minúty.
-
Finálna úprava: Po upečení môžete na filety pridať trošku masla a chvíľu ich nechať na panvici, aby sa maslo rozpustilo a rybe dodalo lahodnú chuť.
-
Podávanie: Hotové filety servírujte na tanieri so sviežim zeleninovým šalátom, varenými zemiakmi alebo ryžou. Pred podávaním môžete pokvapkať čerstvou citronovou šťavou a posypať nasekanými bylinkami.
Rady:
- Ostriež je veľmi citlivý na prehriatie, preto sa snažte ho nesmažiť príliš dlhú dobu.
- Môžete tiež pripraviť ostrieža v rúre alebo na grile. V takýchto prípadoch použite podobné metódy dochucovania.
Dobrú chuť!
Tento recept na ostrieža je skvelý! Mám rád, keď sú pokyny jednoduché a jasné. Rybka vyzerá tak lákavo a už sa teším, ako si ju pripravím na večeru. Určite vyskúšam aj tie bylinky!
Wow, veľmi pekný návod! Ostriež je moja obľúbená ryba a tento spôsob prípravy vyzerá jednoducho fantasticky. Už sa neviem dočkať, kedy to urobím. Dúfam, že sa mi podarí tak dobre ako vám!
Super recept! Milujem ryby a ostriež je naozaj chutný. Ďakujem za tipy ohľadom byliniek, určite ich pridám. Myslím si, že s citrónovou šťavou to bude ešte lepšie!
Toto vyzerá úžasne! Rada varím a tento recept mi dal skvelý nápad na večeru. Chcem vyskúšať aj tú kombináciu s cesnakom. Ďakujem za zdieľanie tohto super postupu!
Fantastický návod na prípravu ostrieža! Chcem si ho spraviť podľa vašich inštrukcií už zajtra. Znie to veľmi chutne a aj zdravé. Dobrú chuť všetkým, ktorí vyskúšajú tento recept!
Tento recept ma nadchol! Ostriež je skvelá ryba a vaša príprava vyzerá jednoduchá a rýchla. Určite ho budem robiť častejšie, lebo milujem dobré jedlo s čerstvými bylinkami.
Úžasný postup na prípravu ostrieža! Vždy som sa bála variť rybu, ale teraz som si istá, že to zvládnem podľa vášho návodu. Teším sa na výsledok! Ďakujem za motiváciu.
Skvelý recept! Ostriež mám rada od detstva a vaša príprava ma inšpirovala skúsiť ho znovu doma. S tými bylinkami to musí byť bomba chuti!
‚Jednoduché‘ je presne to slovo pre tento návod! Myslím si, že každý má rád dobré jedlo bez zbytočných komplikácií. Už sa teším na obed s touto lahôdkou!
Veľmi sa mi páči tento recept na ostrieža! Je to jednoduché a vyzerá to veľmi chutne. Určite vyskúšam pridať aj trošku cesnaku, ako ste odporúčali. Ďakujem za skvelý tip!
Ostriež je moja obľúbená ryba! Tento recept je presne to, čo som hľadal. Jednoduché kroky a fantastická chuť. Určite ho pripravím pre rodinu na víkend. Už sa teším!
Tento recept je super! Rád varím a ostriež milujem. Vďaka za podrobné inštrukcie, určite sa mi podarí pripraviť skvelé jedlo. Teším sa na výsledok, už mám hlad!
Návod na prípravu ostrieža je veľmi užitočný! Mám rád jednoduché recepty a toto vyzerá skvele. Skúsim pridať aj bylinky podľa chuti, určite to obohatí jedlo. Ďakujem za zdieľanie!
Wow, tento recept ma nadchol! Ostriež som nikdy nepripravoval, ale teraz to určite skúsim. Krok za krokom to vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Ďakujem za inšpiráciu!
Tento návod na prípravu ostrieža je fantastický! Všetko jasne vysvetlené a veľmi lákavé. Rada varím pre rodinu a toto bude skvelý recept na nedeľný obed.
Super článok! Veľa užitočných tipov na prípravu ostrieža. Už sa neviem dočkať, kedy to vyskúšam doma! S citrónom a bylinkami to musí byť výborné.
‚Dobrú chuť!‘ túto vetu milujem najviac pri varení! Ostriež mi vždy pripomína letné večery s rodinou pri grilovaní. Vďaka za túto pripomienku, isto pripravím tento recept čoskoro.
‚Dobrú chuť!‘ ja si tiež myslím, že ostrejšia chuť mu dodá šmrnc! Tento recept ma inšpiroval k tomu, aby som si pripravil niečo nové na tanier.