Ako pripraviť pšeno?

Aby ste pripravili pšeno, postupujte podľa týchto pokynov:

  1. Vezmite požadované množstvo pšena a dôkladne ho umyte pod tečúcou vodou.
  2. Osušte pšeno v sitkách alebo na čistom uteráku, aby ste odstránili nadbytočnú vlhkosť.
  3. Prelejte pšeno dostatočným množstvom vody a pridajte štipku soli.
  4. Varte pšeno na miernom plameni približne 30-40 minút, až kým nebude jemné a uvarené.
  5. Ak je pšeno stále tvrdé, pridajte ďalšiu vodu a pokračujte vo varení, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

 

Jak na prípravu pšena?

Keď je pšeno hotové, môžete ho využiť v rôznych receptoch. Pšeno sa výborne hodí ako príloha k mäsu, zelenine alebo ako základ pre šaláty. Nebojte sa experimentovať s rôznymi ingredienciami, kým nenájdete ten pravý recept, ktorý vám bude chutnať.

 

Pšeno je zdravá a chutná potravina, ktorá sa získava z prosa. Obsahuje množstvo živín, ako sú bielkoviny, vláknina a vitamíny, a je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú bezlepkovú alternatívu k ryži alebo zemiakom. Tu je postup, ako pripraviť pšeno.

Ingrediencie:

  • 1 šálka pšena
  • 2 šálky vody alebo zeleninového vývaru
  • Soľ (podľa vlastnej chuti)
  • 1-2 lyžice olivového oleja alebo masla (nepovinné)

Postup:

  1. Umytie pšena: Pšeno je vhodné pred varením riadne prepláchnuť, aby ste odstránili akékoľvek nečistoty a horkosť. Pšeno umyte pod studenou vodou v sitku, kým voda nebude číra.

  2. Varenie pšena: V hrnci zohrejte vodu alebo zeleninový vývar. Pridajte štipku soli. Keď voda začne vrieť, pridajte umyté pšeno.

    Zelerový šalát s ananásom

    Zelerový šalát s ananásom

    Čítať viac »

  3. Varenie pšena: Znížte teplotu na strednú a prikryte hrniec. Pšeno varte 15-20 minút, kým sa všetka tekutina neabsorbuje a pšeno nezjemní. Občas skontrolujte, či sa prichytáva na dno hrnca.

  4. Odpočinok: Po dokončení varenia vypnite sporák a nechajte pšeno zakryté stáť ešte 5-10 minút. Tým sa pšeno „dokončí“ a stane sa nadýchanejším.

  5. Podávanie: Po oddychu pšeno jemne prehľadajte vidlicou, aby sa zrniečka oddelili. Môžete pridať olivový olej alebo maslo podľa chuti. Pšeno je vynikajúce ako príloha, ale môžete ho použiť aj ako základ pre rôzne pokrmy, ako sú šaláty, alebo ho dochutiť bylinkami a zeleninou.

Tipy:

  • Skúšajte rôzne bylinky a koreniny, aby ste dosiahli rozličné chutě.
  • Pridať môžete aj zeleninu a variť ju spolu s pšenom, čím zvýšite nutričnú hodnotu.

Pšeno je veľmi variabilné a môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám. Nebojte sa a vyskúšajte ho vo vašich obľúbených receptoch!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. JasnaHlava píše:

    Veľmi pekný návod! Pšeno som ešte nikdy nevaril, ale teraz sa na to určite chystám. Myslím si, že to bude skvelá alternatíva k ryži. Teším sa na experimentovanie s rôznymi ingredienciami. Ďakujem za tipy!

  2. Marek77 píše:

    Super článok, už sa teším, ako si pripravím pšeno! Je to zdravé a chutné. Odporúčam každému vyskúšať tento recept, určite nebudete sklamaní. Budem skúšať aj s rôznymi bylinkami!

  3. Pohodak píše:

    Wow, pšeno vyzerá tak chutne a zdravé! Nikdy som ho neskúsil pripraviť, ale po prečítaní týchto krokov sa do toho hneď pustím. Vďaka za užitočné rady, určite sa mi zídu.

  4. ZelenyKocur píše:

    Tento recept na pšeno je fantastický! Milujem zdravé jedlá a pšeno znie ako skvelý spôsob, ako pridať niečo nové do mojej kuchyne. Určite vyskúšam aj kombinácie so zeleninou.

  5. Svetluska píše:

    Článok je veľmi dobre napísaný a jasný! Pšeno je výborná voľba pre bezlepkovú stravu a ja sa naňho už veľmi teším. Vďaka za tipy, určite ich využijem pri varení.

  6. RadoslavK píše:

    Skvelý návod na prípravu pšena! Som nadšený z jeho nutričných benefitov a už plánujem variť s týmto receptom cez víkend. Ďakujem za inšpiráciu a rady ohľadom dochucovania!

  7. VeseleUcho píše:

    ‚Pripraviť pšeno‘ nikdy nebolo jednoduchšie! Môžem to vyskúšať so svojou rodinou na večeru. Dúfam, že im bude chutiť tak ako mne znie tento recept skvele!

  8. FialovyDelfin píše:

    ‚Pšeno? Znie to fantasticky!‘ Po prečítaní článku som nadšený vyskúšať ho s rôznymi prísadami a vytvoriť si vlastné variácie jedla. Určite budem experimentovať!

  9. 'ZabudnutaHračka' píše:

    ‚Tento recept ma inšpiroval!‘ Pšeno je super potravina plná živín a myslím si, že by malo byť častejšie súčasťou našich jedálničkov. Rád vyskúšam tvoje tipy na dochucovanie!

  10. 'SladkeOcko' píše:

    ‚Milujem jednoduché a zdravé recepty!‘ Tento návod na prípravu pšena ma zaujal a plánujem ho pridať do svojho jedálnička častejšie. Veľká vďaka za tieto informácie!‘