Ako pripraviť ražniči

 

Ako pripraviť ražniči?

Pripravujú sa špízy, tradičné balkánske ražniči, veľmi jednoducho. Tu je jednoduchý recept:

Na čo budete potrebovať:

  • 500 gramov mäsa (hovädzie, bravčové, kuracie, podľa vášho výberu)
  • 1 cibuľu
  • 1 papriku (červenú, žltú alebo zelenú)
  • Olivový olej
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Príloha (napríklad chlieb, zemiaky, šalát)

 

Ako pripraviť ražniči?

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na kocky o veľkosti 2-3 cm a vložte do misy.
  2. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a papriku na väčšie časti.
  3. V miske zmiešajte mäso s cibuľou a paprikou.
  4. Pridajte soľ, korenie a trochu olivového oleja. Skvelými koreninami na ražniči sú mletá paprika, čierne korenie, sušené bylinky alebo cesnak.
  5. Dobre premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozprelo po mäse. Nechajte marinovať minimálne 1-2 hodiny, ak je to možné, ideálne cez noc.
  6. Predhrejte gril alebo panvicu.
  7. Nastrkajte mäso na drevené špízy a opekajte na grile alebo v panvici, až kým mäso nebude pekne zhnité a vonku zlatisto-hnedé. Ak vám ostane marináda, môžete ju počas pečenia pravidelne natierať na ražniči pre intenzívnejšiu chuť.
  8. Podávajte ražniči s prílohami podľa svojich preferencií, napríklad s chlebom, zemiakmi alebo šalátom.

Verím, že vám to bude chutiť!

 

Ako pripraviť ražniči - 2

2) Ako pripraviť ražniči?

Ražniči sú veľmi obľúbenou pochúťkou, ktorá sa často spája s grilovaním a letnými oslavami. Tento lahodný pokrm sa ľahko pripraví na rodinných stretnutiach, piknikoch alebo záhradných oslavách. Tu je návod, ako dosiahnuť dokonalé ražniči.

Ingrediencie:

  1. Mäso: Najčastejšie sa používajú bravčové, kuracie alebo hovädzie kúsky. Môžete si zvoliť podľa svojich preferencií.

    VIDEORECEPT: Futomaki sushi

    VIDEORECEPT: Futomaki sushi

    Čítať viac »

  2. Zelenina: Cibuľa, paprika, cuketa a paradajky sú naozaj výborné na pridanie chutí a farby. Zeleninu môžete nakrájať na rovnaké veľkosti pre rovnomerné pečenie.

  3. Marináda: Dôležitou súčasťou prípravy ražniči je marináda. Môžete si pripraviť základnú marinádu zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku, soli, korenia a byliniek (napríklad tymian, oregano alebo rozmarín).

  4. Špízy: Na ražniči použite buď drevené, alebo kovové špízy. Ak sa rozhodnete pre drevené, je dobré ich pred použitím namočiť do vody na 30 minút, aby sa počas grilovania nespálili.

Postup:

  1. Príprava mäsa: Nakrájajte mäso na hrubšie kocky (približne 3-4 cm). Vložte ho do misky a zalejte marinádou. Nechajte marinovať minimálne 1-2 hodiny, najlepšie cez noc.

  2. Príprava zeleniny: Zeleninu nakrájajte na rovnaké veľkosti ako mäso. Zelenina sa môže takisto marinovať alebo ju iba osoliť a okoreniť.

  3. Skladanie špízov: Na špízy striedavo napichujte kúsky mäsa a zeleniny. Môžete ich kombinovať podľa svojich chutí. Dbajte na to, aby ste medzi jednotlivými kúskami nechali malú medzeru, aby teplo mohlo preniknúť.

  4. Grilovanie: Predhrejte gril na stredný plameň. Rozložte ražniči na rošt a grilujte ich 10-15 minút, pravidelne ich otáčajte, aby sa rovnomerne uvarili. Mäso by malo získať zlatohnedú farbu a byť dobre prepečené.

  5. Podávanie: Ražniči môžu byť servírované priamo z grilu alebo premiestnené na tanier. Môžete ich podávať s čerstvým chlebom, omáčkami alebo šalátom.

Tipy:

  • Experimentujte s rôznymi druhmi mäsa a marinádami.
  • Pre extra chuť môžete pridať na špízy aj kúsky slaniny.
  • Nezabudnite na ovocné ražniči, napríklad s ananásom či broskyňami, pre sladký kontrast.

Ražniči sú skvelou voľbou na každú príležitosť a ich príprava je jednoduchá. Užite si grilovanie a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Napísať odpoveď pre Kvetinka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

17 Komentárov

  1. Avatar of Pravoslav Oslejova Pravoslav Oslejova píše:

    Vždy som si myslel, že ražniči sú ťažké na prípravu, ale tento recept znie veľmi jednoducho a chutne. Určite vyskúšam.

  2. Avatar of Otcenas Alzbeta Otcenas Alzbeta píše:

    Ďakujem za recept! Teším sa, že si môžem vyskúšať pripraviť ražniči doma.

  3. Avatar of Bartolomej33 Bartolomej33 píše:

    Super recept, určite vyskúšam!

  4. Avatar of Zofia Fingerlandova Zofia Fingerlandova píše:

    Ražniči sú moja obľúbená pochúťka na grilovačku, veľmi sa teším, že som našla tento článok!

  5. Avatar of Rklapka Rklapka píše:

    Takéto jednoduché recepty sú vždy skvelé, ďakujem za inšpiráciu.

  6. Avatar of Ekocurova Ekocurova píše:

    Teší ma, že aj ja zvládnem pripraviť ražniče podľa tvojho návodu.

  7. Avatar of Gertruda Neruda Gertruda Neruda píše:

    Mňam, už teraz cítim ten úžasný grilovací zápach a slintám!

  8. Avatar of Miloš123 Miloš123 píše:

    Tento recept na ražniči je úplne skvelý! Mám rád, ako sú jednoduché a chutné. Už sa teším, kedy ich pripravím na rodinnej oslave. Všetci budú nadšení! Odporúčam pridať aj nejaké bylinky, aby boli ešte lepšie.

  9. Avatar of Smajlík Smajlík píše:

    Ražniči sú mojou obľúbenou letnou pochúťkou! Tento recept sa mi páči, pretože je veľmi jednoduchý a rýchly. Môžem si pridať svoju obľúbenú zeleninu a mäso. Určite vyskúšam aj marinádu!

  10. Avatar of Bublinka Bublinka píše:

    Wow, ražniči vyzerajú fantasticky! Pripravím ich na víkendovú grilovačku s priateľmi. Je super, že sa dajú kombinovať s rôznymi druhmi mäsa a zeleniny. Myslím, že to bude hit večera!

  11. Avatar of Zdenko92 Zdenko92 píše:

    Super návod na ražniči! Milujem grilovanie a tieto špízy sú ideálne pre každého. Hlavne keď si môžeme vybrať rôzne druhy mäsa a zeleniny. Teším sa na svoje kulinárske umenie!

  12. Avatar of Kvetinka Kvetinka píše:

    Tento recept ma inšpiroval k príprave ražniči na našu rodinnú oslavu! Mám pocit, že každý si pochutí. Vďaka za jednoduchý postup, určite to zvládnem aj ja!

  13. Avatar of RoboM RoboM píše:

    ‚Ražniči‘ – to slovo mi okamžite pripomenulo letné grilovačky s kamarátmi! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Určite ho vyskúšam už tento víkend!

  14. Avatar of "Grilmajster" "Grilmajster" píše:

    ‚Skvelý recept!‘ Ražniči sú moja najobľúbenejšia pochúťka pri grilovaní. Rád experimentujem s marinádami a touto kombináciou mám veľa možností. Určite odporúčam všetkým milovníkom dobrého jedla!

  15. Avatar of "PohodováJanka" "PohodováJanka" píše:

    ‚Ražniči sú najlepšie!‘ Keď sa podávajú so šalátom alebo chlebom, tak je to lahoda pre chuťové poháriky! Už teraz plánujem ďalšiu grilovačku s rodinou. Ďakujem za tipy!

  16. Avatar of "Štefanov" "Štefanov" píše:

    ‚Tento recept je super!‘ Ražniči sú ideálne pre letné pikniky alebo záhradné párty. Veľmi oceňujem tento návod – všetko je jasné a jednoducho zrozumiteľné.

  17. Avatar of "VeseláNika" "VeseláNika" píše:

    ‚Mňam!‘ Ražniči sú vždy hitom na každom grile! Teším sa na ich prípravu podľa vášho návodu – určite pridám aj svoj obľúbený cesnak do marinády.