Ako pripraviť slávky?
Suroviny:
- 1 kg čerstvých slávok
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 1 pohár bieleho vína
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1/2 šálky nasekanej petržlenovej vňate
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Citron (na podávanie)
Postup:
-
Príprava slávok: Najprv slávky dôkladne umyte pod studenou vodou. Odstráňte všetky otvorené slávky, ktoré sa nezatvorili po jemnom poklepaní.
-
Smaženie cibule a cesnaku: Na veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju do mäkka (asi 3-4 minúty). Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšie 1-2 minúty, kým cesnak nezačne voniať.
-
Pridanie slávok: Do panvice pridajte slávky a premiešajte ich s cibuľou a cesnakom.
-
Pridanie vína: Nalejte biele víno do panvice a zakryte pokrievkou. Nechajte slávky variť na strednom ohni asi 5-7 minút, alebo kým sa všetky slávky otvoria. Občas ich premiešajte.
-
Dochutenie: Keď sú slávky hotové, posypte ich nasekanou petržlenovou vňaťou, osolte a okoreňte podľa chuti.
-
Podávanie: Podávajte slávky horúce s citrónovými klinčekmi po boku. Môžete ich servírovať s chlebom, ktorým si môžete namáčať omáčku.
Dobrú chuť!
2) Ako pripraviť slávky?
Slávky sú vynikajúce morské plody, ktoré je možné pripraviť rôznymi metódami. Tu je jednoduchý recept, ako ich uvariť, aby ste si vychutnali ich jemnú chuť.
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých slávok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 250 ml bieleho vína
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Citron na servírovanie (nepovinné)
Postup:
-
Príprava slávok:
- Dôkladne umyte slávky pod tečúcou vodou pred ich prípravou. Odstráňte všetky nečistoty, piesok a voľné úlomky. Taktiež odstráňte ‚fúzy‘ (vlákna), ktoré môžu byť prichytené na škrupinách.
- Vyhoďte slávky, ktoré sú otvorené a nezavrú sa po poklepaní.
-
Príprava surovín:
- Na panvici rozohrejte olivový olej na stredne silnom plameni.
- Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nie sú zlatohnedé a voňavé.
-
Kombinovanie ingrediencií:
- Pridajte slávky do panvice a zalejte ich bielym vínom. Dobre premiešajte a zakryte pokrievkou.
- Varíme približne 5-7 minút, alebo kým sa slávky neotvoria. Občas premiešajte počas varenia, aby sa slávky rovnomerne prevarili.
-
Dochutenie:
- Po uvarení slávok pridajte nasekanú petržlenovú vňať a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Servírovanie:
- Slávky podávajte horúce, priamo z panvice. Môžete ich servírovať s kúskom citrónu a čerstvým chlebom, ktorým si namáčate zálievku.
Tipy:
- Je vhodné podávať slávky s čerstvým bielym vínom, ktoré ste použili na varenie, alebo s iným vašim obľúbeným nápojom.
- Experimentujte s príchuťami: pridajte napríklad chilli papričky, smotanu alebo paradajky na rozšírenie chuti.
Dobrú chuť! Slávky nie sú len chutné, ale aj výživné a rýchlo sa pripravujú, čo z nich robí skvelé jedlo na každú príležitosť.
Veľmi sa mi páči, ako sú slivky popísané! Určite skúsim sušenie, pretože milujem sladké a šťavnaté slivky. Môj dedko robil vždy tie najlepšie zavárané slivky. Ďakujem za tipy, naozaj sa teším!
Super návod na prípravu sliviek! Je to veľmi jednoduché a vyzerá to veľmi chutne. Už mám na ne chuť! Moja mama ich vždy zavárala a boli skvelé. Určite to vyskúšam aj ja!
Tento článok ma inšpiroval k príprave sliviek. Sušené slivky sú tak úžasné! Mám rád, ako sú uvedené rôzne spôsoby spracovania. Budem sa snažiť urobiť ich podľa vášho receptu, ďakujem!
Úžasný článok o slivkách! Vždy som si myslel, že je to zložité, ale teraz to vyzerá tak jednoduché. Sušené aj zavárané slivky sú skvelé pochúťky a teším sa na skúšanie týchto receptov.
Wow, aký skvelý návod na prípravu sliviek! Milujem ovocie a tieto tipy mi pomôžu vytvoriť niečo úžasné. Sušené aj zavárané slivky sú perfektným doplnkom k mojim dezertom. Ďakujem za podelenie sa o tento recept!
Vďaka za tento nádherný príspevok o slivkách! Príprava vyzerá jednoducho a chutne, určite to skúsim doma s rodinou. Milujem sušené ovocie a vaše rady sú veľmi užitočné!
‚Slivková mánia‘ znie fantasticky! Mám rád ovocie v akejkoľvek forme a sušené alebo zavárané sú moji favoriti. Tento článok mi dal nové nápady na využitie sliviek v kuchyni.
‚Príprava sliviek je úžasná téma!‘ Mám rada všetko ovocie a tieto tipy určite vyskúšam vo svojej kuchyni. Slivkové koláče alebo džemy budú určite výborné po týchto radách!
‚Fantastický návod!‘ Slivky sú moje obľúbené ovocie, takže si určite pripravím niečo podľa vašich odporúčaní. Teším sa na sušenie aj zaváranie – bude to lahoda pre chuťové poháriky!
‚Slivky sú skutočne skvelé!‘ Veľmi ma potešil tento návod na ich prípravu, už plánujem experimentovať s rôznymi receptami doma. Ďakujem za inšpiráciu a už sa teším na výsledok!