Dark Mode Light Mode

Ako pripraviť teľacie mäso?

Ako pripraviť teľacie mäso Ako pripraviť teľacie mäso
Ako pripraviť teľacie mäso?

Ak sa chystáte na prípravu teľacieho mäsa, ponúkame vám jednoduchý postup:

  1. Zvoľte kvalitné mäso: Pri nákupe si vyberte svetlú časť telíčka, ako je hruď, plece alebo stehno. Snažte sa získať čerstvé mäso s jemnou textúrou.
  2. Pripravte marinádu: Môžete si vytvoriť marinádu podľa vlastných predstáv. Kombinujte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, bylinky (ako tymián, rozmarín alebo oregano) a osolte a okoreňte. Marinádu naliate na mäso a nechajte ho v chladničke odpočívať minimálne 30 minút, aby sa prenikli chutné arómy.
  3. Rozpáľte panvicu: Na stredne vysokej teplote zahrejte panvicu a pridajte do nej trochu oleja s krémovou konzistenciou.
  4. Opražte mäso: Umiestnite mäso na panvicu a pečte ho asi 4-5 minút z oboch strán, až kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Ak preferujete stredne prepečené mäso, predĺžte čas o niekoľko minút.
  5. Nechajte ho odpočívať: Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočívať, zhruba 5 minút. Týmto sa šťavy rovnomerne rozložia a mäso zostane šťavnaté.
  6. Na plátky: Nakrájajte mäso na tenké plátky naprieč vláknami, aby sa lepšie prehryzovalo.
  7. Servírujte: Podávajte mäso s prílohami, ako sú pečené zemiaky, dusená zelenina alebo čerstvý šalát.

 

Ako na prípravu teľacieho mäsa?

Príprava teľacieho mäsa môže byť veľmi nenáročná a pritom veľmi chutná. Teľacina sa vyznačuje svojou jemnosťou a delikátnym chuťovým profilom a je obľúbená v rôznych kuchyniach po celom svete. Nižšie sú uvedené niektoré kroky a tipy, ako správne pripraviť teľacie mäso.

Advertisement

1. Voľba mäsa

Pri výbere teľacieho mäsa je dôležité zamerať sa na kvalitné kusy. Najčastejšie sa s obľubou používajú tieto části:

  • Teľací steak (chateaubriand, ribeye) – vhodný na grilovanie alebo piekanie.
  • Teľacie stehno (osso buco) – ideálne do dusených receptov.
  • Teľacie plece – skvelé na pomalé varenie alebo dusenie.

2. Príprava mäsa

Pred začatím varenia je praktické mäso umyť a osušiť papierovými utierkami. Odporúča sa okoreniť mäso soľou a korením podľa vlastného vkusu pred varením.

3. Spôsoby prípravy

Existuje niekoľko metód, ako pripraviť teľacie mäso:

  • Grilovanie: Teľacie steaky môžete grilovať na vysokom ohni. Pred samotným grilovaním je odporúčané marinovať ich v olivovom oleji, citrónovej šťave, cesnaku a bylinkách.

  • Pečenie: Teľacie mäso sa dá piecť aj v rúre. Predtým je dobré ho chvíľu opiecť na panvici, aby sa uzavreli šťavy a následne piecť na nižšej teplote, kým mäso nezmäkne (zvyčajne 1-2 hodiny, v závislosti od hrúbky).

  • Dusené jedlá: Bohato ochutené jedlá, ako osso buco, sa obvykle varia pomaly na nízkej teplote, čo umožní chuťovým zložkám sa harmonicky prepojiť.

4. Servírovanie

Teľacie mäso je možné podávať s rôznymi prílohami. Skvelé voľby sú zeleninové pyré, pečené zemiaky alebo čerstvý šalát. Takisto výborné sú omáčky, ktoré zvýraznia chuť mäsa, ako napríklad redukcia z červeného vína alebo bylinková omáčka.

5. Tipy na dokončenie

Po ukončení varenia je výhodné nechať mäso chvíľu odpočívať, aby sa šťavy usadili a mäso ostalo šťavnaté.

Pripravte sa na to, že teľacie mäso si zaslúži pozornosť a špeciálne miesto na tanieri. S týmito základnými krokmi a radami môžete z neho vytvoriť jedinečný pokrm, ktorý poteší vás aj vašich blízkych. Prajeme dobrú chuť!

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
View Comments (10) View Comments (10)
  1. Veľmi zaujímavý a užitočný článok! Nikdy by ma nenapadlo, že príprava teľacieho mäsa môže byť tak jednoduchá. Určite vyskúšam tú marinádu s bylinkami. Teším sa na chutné jedlo pre rodinu!

  2. Super návod, ďakujem za tipy! Teľacina je moja obľúbená, takže som nadšený, že môžem pripraviť niečo chutné doma. Určite skúsim aj to pečenie v rúre. Držím palce všetkým kuchárom!

  3. Tento článok mi veľmi pomohol! Myslím si, že príprava teľacieho mäsa môže byť zábavná a lahodná. Milujem chuť mäsa so zeleninou. Už sa neviem dočkať, kedy to skúsim s rodinou!

  4. Wow, skvelé rady na prípravu teľacieho mäsa! Nevedela som, že je to také jednoduché a chutné. Určite vyskúšam marinádu s cesnakom a bylinkami. S rodinou si určite pochutnáme!

  5. Ďakujem za tento skvelý návod! Teľacie mäso je naozaj delikátne a teraz viem, ako ho správne pripraviť. Rád varím pre svojich priateľov a tento recept určite vyskúšam!

  6. Fajn článok plný užitočných informácií! Príprava teľacieho mäsa znie veľmi lákavo a ja sa už neviem dočkať, kedy to vyskúšam. Vďaka za tipy na marinovanie, isto budú super!

  7. ‚Jasné a zrozumiteľné rady!‘ Príprava teľacieho mäsa nikdy nebola jednoduchšia! Mám rád varenie a tento recept vyskúšam pri najbližšej večeri s priateľmi. Ďakujem za inšpiráciu!

    BorisCucoriedka
  8. ‚Tento článok ma veľmi potešil!‘ Teľa je moje obľúbené jedlo a teraz viem ako ho pripraviť tak chutne! Rozhodne si pripravím marinádu podľa vášho návodu – musím to skúsiť čím skôr.

  9. ‚Skvelé rady!‘ Príprava teľaťa bola pre mňa vždy výzvou, ale po prečítaní tohto článku sa cítim oveľa istejšie. Zaručene to pripravím cez víkend pre rodinu.

  10. ‚Takto jednoduchý návod som hľadala!‘ Veľmi užitočné informácie o príprave teľacieho mäsa. Určite si pripravím tú marinádu s citrónovou šťavou – neviem sa dočkať tých chutí!

    #SladkýPuding#

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
Ako pripraviť špagety?

Ako pripraviť špagety?

Next Post
Ako uvariť vajcia na mäkko?

Ako uvariť vajcia na mäkko?

Advertisement