Tu je jednoduchý recept na prípravu veľkonočnej súkanky:
Ingrediencie:
- 500 g múky
- 250 ml mlieka
- 80 g cukru
- 80 g masla
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- citrónová kôra (opcionálne)
- droždie (25 g alebo 1 balíček sušeného droždia)
Ako pripraviť veľkonočnú šunku?
Postup:
- Rozmiešajte droždie vo vyhriatom mlieku s cukrom, nechajte kvasiť asi 10 minút.
- V miske zmiešajte múku, vanilkový cukor, soľ a (ak chcete) citrónovú kôru.
- Pridajte rozpustené maslo a vajcia do misky.
- Pridajte kvasnicovú zmes.
- Všetko dôkladne premiešajte, kým nezískate rovnomerné cesto.
- Cesto nechajte asi 1 hodinu kysnúť na teplom mieste, kým sa dvojnásobne nezväčší.
- Poľahky premiešajte cesto a prenesťte ho na plech vyložený pečiacim papierom. Môžete vytvoriť tradičné tvarovanie súkanky.
- Nechajte súkanku ešte 20-30 minút kysnúť.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečte súkanku asi 30 – 40 minút, až kým nezíska zlatohnedú farbu a zvuk dutiny pri klepaní na ňu.
- Nechajte súkanku vychladnúť pred podávaním.
Dúfam, že vám táto receptura pomôže pripraviť vynikajúcu veľkonočnú súkanku. Čašu vám prajem a veselé veľkonočné sviatky!
Stará dobrá klasika, už roky ju tak robím.
A na veľkú noc sa už teraz všetci tešíme.