Ako pripraviť veľkonočnú šunku

Tu je jednoduchý recept na prípravu veľkonočnej súkanky:

Ingrediencie:

  • 500 g múky
  • 250 ml mlieka
  • 80 g cukru
  • 80 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • citrónová kôra (opcionálne)
  • droždie (25 g alebo 1 balíček sušeného droždia)

 

Ako pripraviť veľkonočnú šunku?

Postup:

  1. Rozmiešajte droždie vo vyhriatom mlieku s cukrom, nechajte kvasiť asi 10 minút.
  2. V miske zmiešajte múku, vanilkový cukor, soľ a (ak chcete) citrónovú kôru.
  3. Pridajte rozpustené maslo a vajcia do misky.
  4. Pridajte kvasnicovú zmes.
  5. Všetko dôkladne premiešajte, kým nezískate rovnomerné cesto.
  6. Cesto nechajte asi 1 hodinu kysnúť na teplom mieste, kým sa dvojnásobne nezväčší.
  7. Poľahky premiešajte cesto a prenesťte ho na plech vyložený pečiacim papierom. Môžete vytvoriť tradičné tvarovanie súkanky.
  8. Nechajte súkanku ešte 20-30 minút kysnúť.
  9. Predhrejte rúru na 180 °C.
  10. Pečte súkanku asi 30 – 40 minút, až kým nezíska zlatohnedú farbu a zvuk dutiny pri klepaní na ňu.
  11. Nechajte súkanku vychladnúť pred podávaním.

Dúfam, že vám táto receptura pomôže pripraviť vynikajúcu veľkonočnú súkanku. Čašu vám prajem a veselé veľkonočné sviatky!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Tina píše:

    Stará dobrá klasika, už roky ju tak robím.
    A na veľkú noc sa už teraz všetci tešíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *