Ako sa robí sviečková na smotane?

Začínate ešte len variť a neviete ako pripraviť klasické České jedlo a to sviečkovú na smotane s kledľou? Ja vám ukážem rýchly a jednoduchý recept, ako na to. Potrebujete len pozorne čítať a nechať sa inšpirovať.

Ako sa robí sviečková na smotane?

No najprv budeme potrebovať k príprave tieto ingrediencie:

  • 1,3 kg sviečkovej (ideálne od mladého býka, kravy)
  • 5 ks mrvky (väčšej)
  • 3 ks petržlenu
  • 1 ks väčšieho zeléru
  • teglík 10% smotany na varenie (môže byť aj šľahačka)
  • teglík kyslej smotany 16%
  • soľ, čierne mleté korenie
  • kryštálový cukor (nepotrebujete)
  • mletá červená paprika
  • cibuľa
  • olej
  • 5 ks sušených borievok
  • 2 ks bobkového list

 

Potup prípravy Českej sviečkovej na smotane

  1. Mäso som v celkom odlanila, umyla a osušila servítkami.
  2. Očistila a nakrájala som si na kolieska mrkvu, petržlen a čerstvý zeler. Podobne som si očistila a umyla cibuľu, ktorú som pokrájala nožom na menšie kocky.
  3. Do hrnca som si dala olej a pridala cibuľku, len trocha som ju orestovala a hneď som pridala mäso v celku. Opečiete s prudka mäso z oboch strán. Pozor na to, aby vám neprihorela cibuľa. Potom sa mäso stiahne a vy ho vyberiete a dáte na bok.
  4. Pridala som mletu papriku trocha orestovala, hneď som prdiala nakrájanú zeleninu orestovala 5 minút. Posom som pridala borievky a bkovoý list. Osolila som a okorenila a podliala a nechala dusiť. Do rhcna som prdiala mäso a na malom plameni dusila pod pokrievkou tri hodiny.
  5. Keď mi mäso zmäkklo, tak som ho vybrala z hrnca. vybrala som borievky a bobkové listy. Ponorným ixéerom som rozmixovala zeleninu a pridala som lyžicu curu, smotanu aj šľahačku. Po zovretí som mäsko nakrájala na plátky a vrátila späť do omáčky.

Jedlo je hotové. Ja ho podávam s tými borievkami, čo som ich varila a knedľou. Niekto dáva šueená švestky (slivky). Niekto mäso špikuje a dá ho zatiahnpť do rúry a potom ho servíruje s omáčkou a knedľou. Iný zase milujú knedľu z rožkom.

 

Ako sa robí sviečková na smotane? Záver

Každý má svoje postupy a recepty.
Prajáme vám dobrú chuť a varím, že sa vidíme. A budem rada, ak tetno recept zazdieľate so svojími kamátmi, či známimi. Vaša Chutná Vareška.

VIDEO RECEPT na sviečkovú na smotane

Na prípravu klasického českého jedla, sviečkovej na smotane s kĺspecialitou, budeš potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1,3 kg sviečkovej (ideálne od mladého býka alebo kravy)
  • 5 ks väčších mrkví
  • 3 ks petržlenovej koreňovej zeleniny
  • 1 ks väčšieho zeleru
  • 1 teglia smotany na varenie s obsahom 10% tuku (môže byť aj šľahačka)
  • 1 teglia kyslej smotany s obsahom 16% tuku
  • soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
  • mletú červenú papriku
  • cibuľu
  • olej
  • 5 ks sušených borievok
  • 2 ks bobkového listu

Postup prípravy receptu “Česká sviečková na smotane”:

  1. Najprv si priprav mäso. Opláchni ho pod vodou a osuš ho servítkou. Potom ho nakrájaj na plátky.
  2. Ošúp mrkvy, petržlen a zeler, a nakrájaj ich na kolieska. Cibuľu očisti a nakrájaj na menšie kocky.
  3. V hrnci si zahrej olej a pridaj cibuľu. Orestuj ju, aby sa stala zlatistou. Potom pridaj mäso a prudko ho opeč zo všetkých strán. Dávaj si pozor, aby ti cibuľa neprihorela.
  4. Pridaj mletú papriku a orestuj ju krátku chvíľu. Potom pridaj nakrájanú zeleninu a orestuj ju asi 5 minút. Pridaj aj sušené borievky a bobkové listy. Osol a okoreň podľa chuti a pridaj vodu tak, aby sa všetko len tak trochu prelievalo.
  5. Na malom plameni nechaj jedlo dusiť pod pokrievkou asi tri hodiny. Po tejto dobe vyber mäso a oddel ho. Vyber aj borievky a bobkové listy.
  6. Zvyšnú zeleninu zmixuj šťavovým mixérom a pridaj lyžicu múky. Pridaj aj smotanu a zamiešaj.
  7. Nechaj omáčku zovrieť a potom pridaj nakrájané mäso. Všetko spolu nechaj ešte chvíľu variť, aby sa chute prepojili.
  8. Sviečkovú na smotane podávaj s prílohou podľa tvojho výberu, napríklad s knedlou, pečenými zemiakmi alebo knedlou z rožkom.

Dúfam, že tento recept bude pre teba užitočný. Prajem prípravu v skvelej chuťi!

 

3)

Sviečková na smotane je tradičný slovenský pokrm, ktorý si obľúbilo množstvo domácností. Je to jedlo, ktoré sa pripravuje z hovädzieho mäsa a podáva sa so zeleninovou omáčkou na smotanovom základe. Tu je jednoduchý recept, ako ich pripraviť.

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzej sviečkovej (môžete použiť aj iné hovädzie mäso, ako je plece)
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 guličiek čierneho korenia
  • 5-6 guličiek nového korenia
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2-3 lyžice jemného múky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na opraženie

Postup:

  1. Príprava mäsa: Mäso dôkladne umyte a osušte. Nakrájajte ho na väčšie kusy (asi 3-4 kusy) a osolte.

  2. Orestovanie: Na panvici rozohrejte olej a mäso na ňom opražte zo všetkých strán, až kým nezíska zlatistú farbu. Následne ho vyberte a odložte.

  3. Zelenina: Na tej istej panvici orestujte nasekanú cibuľu do sklovita, potom pridajte na kúsky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Orestujte ich spolu ešte pár minút.

  4. Pridanie korenín: K zelenine pridajte bobkové listy, čierne a nové korenie, a na chvíľu ich opražte, aby sa uvoľnili ich arómy.

  5. Dusenie: Vložte späť mäso do panvice, pridajte vodu tak, aby pokrývala všetky ingrediencie a privedte do varu. Znížte teplotu a nechajte dusiť pod pokrievkou asi 1,5 až 2 hodiny, až kým nie je mäso mäkké.

  6. Omáčka: Keď je mäso hotové, vyberte ho a udržiavajte teplé. Zeleninu aj s vývarom rozmixujte na hladkú omáčku. V prípade potreby ju môžete preosiať.

  7. Zahustenie: Rozpustite múku v troch lyžiciach vody a pridajte do omáčky, aby sa zahustila. Nechajte krátko povariť.

  8. Pridanie smotany: Nakoniec pridajte smotanu na varenie a zamiešajte, aby sa všetky chute spojili. Ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo pridajte korenie.

  9. Servírovanie: Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou. Ako prílohu môžete zvoliť knedle, cestoviny alebo varené zemiaky.

Sviečková na smotane je jedlo, ktoré určite poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vašich blízkych. Dobrou chuťou!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Smajlík123 píše:

    Tento recept na sviečkovú na smotane vyzerá jednoducho fantasticky! Určite ho vyskúšam, keď budem variť pre rodinu. Milujem, ako si to všetko podrobne vysvetlila. Myslím, že sa mi to podarí a všetkým bude chutiť!

  2. KuchárikJanko píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Sviečková je jedno z mojich obľúbených jedál a tento postup sa mi veľmi páči. Určite ho vyskúšam a verím, že môjmu mužovi sa to bude páčiť. Urobím mu radosť!

  3. RadosťZVarenia píše:

    Wow, ten recept je úžasný! Nikdy som si nemyslela, že sviečková môže byť tak jednoduchá na prípravu. Teším sa, že sa o tento skvelý tip podelila. Určite pozvem priateľov na ochutnávku!

  4. VarímeSpolu píše:

    Super návod na sviečkovú! Dnes večer ju určite pripravím. Mám doma všetky ingrediencie a už sa neviem dočkať tej chuti! Verím, že aj ja budem taká šikovná ako ty. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. ŠéfkuchárkaEva píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Milujem sviečkovú a doteraz som mala strach ju variť. Teraz mám pocit, že to zvládnem. Rada pozvem rodinu na výborný obed.

  6. MňamMňam2023 píše:

    Jééj, sviečková na smotane je moja srdcovka! Vďaka za podrobný návod – už vidím tú krásnu omáčku s knedľou pred sebou. Tento víkend ju určite vyskúšam a pozvem aj kamarátky!

  7. ChutnáNina píše:

    “Sviečková” znie ako perfektné jedlo na nedeľný obed! Ďakujem za tento úžasný recept a za tipy k príprave. Už teraz mám chuť si urobiť poriadny tanier plný mäska s omáčkou.

  8. #KuchynskéZázraky píše:

    “Wow”, aký skvelý recept! Nevedela som si predstaviť prípravu sviečkovej takto jednoducho. Som nadšená z toho postupu a verím, že výsledok bude skvelý – už sa teším na reakcie mojej rodiny!

  9. @VarenieSrdcom píše:

    “Naučila som sa variť sviečkovú z vašich krokov!” Vďaka za detailné inštrukcie a povzbudenie. Tento recept ma motivoval ísť do kuchyne hneď teraz a pripraviť niečo chutné pre seba i rodinu.

  10. *ZlatéRučky* píše:

    “Recept je nádherný!” Presne takéto jedlo by malo byť súčasťou každej domácnosti. Ďakujem za tipy – určite ich využijem pri varení tejto klasiky vo svojej kuchyni!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *