Ako sa varí malinový lekvár?

cukor sa rozpustil.

  • Príprava na varenie: Opatrne vložte zmes do väčšieho hrnca a ak ste sa rozhodli, pridajte šťavu z citróna a kyselinu citrónovú, ak používate.

  • Varenie: Zahrejte zmes na stredne nízkom plameni, pravidelne miešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Následne zvýšte teplotu a privarte do varu. Pokračujte vo varení približne 20 až 30 minút, pričom občas premiešajte.

  • Kontrola hustoty: Počas varenia sledujte, ako sa zmes zhusťuje. Môžete urobiť test na tanierik, aby ste zistili, či má požadovanú konzistenciu. Ak je lekvár stále riedky, varte ešte pár minút a opäť skontrolujte.

  • Odstránenie peny: Ak sa na povrchu objaví pena, môžete ju opatrne odstrániť lyžicou alebo zmes preliať cez sitko, ak preferujete hladší lekvár.

  • Plnenie skleničiek: Po dosažení požiadanej konzistencie nechajte lekvár trochu vychladnúť a následne ho nalievajte do predom sterilizovaných skleničiek.

  • Uzavretie a skladovanie: Skleničky dôkladne uzavrite a postavte ich hore dnom. Nechajte ich takto, kým úplne nevychladnú. Potom ich uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

  • Malinový lekvár je výnimočná pochúťka, ktorou si môžete spríjemniť maškrtenie. Určite sa nebojte experimentovať s prísadami a prispôsobiť si recept podľa vlastnej chuti. Vychutnaj si varenie a poteš svojich blízkych touto vláčnou lahôdkou!

    cukor začal dispergovať.

    Ako správne upiecť bôčik?

    Ako správne upiecť bôčik?

    Čítať viac »

  • Upozornenie: Preneste zmes do hrnca a na nízkej teplote ju začnite ohrievať. Občas premiešavajte, aby sa zmes nepripekla na dno. Ak ste sa rozhodli pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú, vložte ich počas varenia.

  • Konzistencia: Po približne 15–25 minútach varenia by mal lekvár začať zahusťovať. Pre overenie textúry je vhodné vykonať „studený test“. Naneste malú kvapku lekváru na chladený tanier a nechajte ju chvíľu stáť. Ak kvapka neprúdi, ale zostáva tuhá, lekvár je pripravený.

  • Plnenie pohárov: Horúci lekvár vylejte do predtým sterilizovaných pohárov. Uistite sa, že sú poháre suché a bez nečistôt. Naplnené poháre okamžite uzatvorte viečkami.

  • Uskladnenie: Následne môžete poháre otočiť hore dnom na niekoľko minút pre zaručenie hermetického uzavretia. Potom ich opäť otočte a nechajte úplne vychladnúť na kuchynskej doske.

  • Tipy:

    • Počas varenia môžete pridať aj iné prísady, ako sú vanilka, škorica alebo rôzne ovocie, aby ste obohatili chuť lekváru.
    • Ak túžite po dlhšej trvanlivosti lekváru, môžete ho sterilizovať vo vodnom kúpeli. Poháre umiestnite do hrnca s vodou a varte ich približne 10 minút.

    Pripravený malinový lekvár si môžete vychutnávať počas celého roka a spríjemniť nielen sebe, ale aj obdarovaním svojich blízkych. Prajem vám veľa úspechov pri varení!

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    10 Komentárov

    1. Janko123 píše:

      Super recept! Milujem malinový lekvár a tento postup je veľmi jednoduchý. Určite to vyskúšam, už sa teším na výsledok. Vďaka za tipy, ako ho správne uvariť!

    2. BublinaZelená píše:

      Wow, aký úžasný recept! Malinový lekvár je moja obľúbená pochúťka. Oceňujem podrobné inštrukcie, určite sa do toho pustím! Dúfam, že sa mi podarí taký chutný ako ten váš!

    3. Kvetinka2020 píše:

      Tento recept je skvelý! Rada robím doma lekváre a malinový patrí medzi moje najobľúbenejšie. Ďakujem za jednoduché kroky, určite sa pustím do varenia hneď zajtra!

    4. Slniečko_88 píše:

      Ďakujem za tento úžasný návod! Malinový lekvár si robím pravidelne a vždy hľadám nové spôsoby. Tento recept ma nadchol, už sa teším na chutné chvíle s rodinou!

    5. Drobček45 píše:

      Fantastický príspevok! Rada experimentujem s varením a malinový lekvár je klasika. Vaše tipy sú veľmi užitočné a určite ich využijem pri príprave. Nech žije domáca kuchyňa!

    6. MačkaMia píše:

      Tak toto je presne to, čo som hľadala! Recept na malinový lekvár ma nadchol svojou jednoduchosťou. Už mám všetky ingrediencie doma a chystám sa na varenie ešte dnes večer!

    7. _Tornado_7 píše:

      ‚Malinový lekvár? Mňam!‘ Mám rada sladké dobroty a tento recept vyzerá fantasticky. Ďakujem za zdieľanie takýchto chutných tipov na varenie.

    8. $mrkvicka$ píše:

      ‚Skvelý recept!‘ Milujem maliny a aj keď som nikdy nerobila lekvár sama, tento návod ma veľmi inšpiroval. Určite skúsim pridať aj vanilku pre extra chuť.

    9. @zeleny.dino píše:

      ‚Maliny sú moje obľúbené ovocie!‘ Tento recept vyzerá jednoducho úžasne. Určite ho skúsim pripraviť pre rodinu počas víkendu, budú nadšení z mojej kuchyne.

    10. !LuckyDuck! píše:

      ‚Vynikajúci popis!‘ Prvýkrát robím malinový lekvár a vaše rady mi veľmi pomôžu. Som si istá, že to bude lahodné a potešíme s tým aj našich priateľov.