Ak chcete upiecť bagetu, tu je jednoduchý postup:
- Pripravte si nasledujúce ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 10 g čerstvého droždia
- 300 ml vlažnej vody
- V mise zmiešajte múku, soľ a cukor.
- V malom množstve vlažnej vody rozotrite droždie, a potom pridajte rozpustené droždie do misy s múkou.
- Pridajte zvyšnú vlažnú vodu a premiešajte, kým sa zmes nezačne formovať do cesta. Pokračujte miešaním, kým sa cesto nestane hladkým a elastickým.
- Vašim cestom premiesite, a následne nechajte cesto kysnúť v miske, zakryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste asi 1 hodinu alebo kým sa zdvojnásobí objem.
- Po vykysnutí cesta vyklopte ho na pomúčenú dosku a opatrne ho premiesite, aby ste vyplavili vzduchové bubliny.
- Formujte bagetu podľa želanej veľkosti. Môžete ho odkrojiť na menšie, jednotlivé kúsoky alebo ho ponechať ako jednu celú bagetu.
- Položte bagetu na plech s papierom na pečenie a nechajte ju znova kysnúť asi 30 minút.
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Bagetu znova premastite vodou a pomocou ostrého noža urobte diagonálne rezy na povrchu.
- Pečte bagetu vo vyhriatej rúre asi 20 – 25 minút, alebo pokiaľ naberá zlatohnedú farbu. Bagetu je hotová, keď zvonka vydá dutý zvuk, keď na ňu poklepete prstami.
- Po upečení nechajte bagetu vychladnúť na mriežke pred servírovaním.
Teraz by ste mali mať chutnú domácu bagetu, ktorú si môžete vychutnať samotnú alebo ju použiť na prípravu sendvičov. Dobrú chuť!