ako upiect bravcove pliecko

Príprava pečeného bravčového pliecka je skvelý spôsob, ako vytvoriť lahodný a šťavnatý pokrm pre celú rodinu. Tento tradičný slovenský recept je výborný na nedeľný obed alebo na zvláštne príležitosti.

Bravčové plece sa veľmi ľahko pripravuje, má bohatú chuť a v spojení s kvalitným korením a voňavými zeleninovými prílohami sa mení na skutočnú delikatesu. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept, ktorý zvládne každý kuchár.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového pleca
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 zeler
  • 2-3 zemiaky (nepovinné)
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa potreby
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1-2 bobkové listy
  • 300 ml vody alebo vývaru
  • Tymián alebo rozmarín (nepovinné)

Postup:

  1. Úprava mäsa: Bravčové plece dôkladne umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Potom ho nakrájame na vhodné kusy (približne 2-3 cm hrubé) a ochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou.
  2. Úprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu, zeler a prípadne zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky alebo kolieska. Cesnak buď prelisujeme, alebo jemne nakrájame.
  3. Opekanie: Na panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom opečieme kusy pleca zo všetkých strán, aby získali zlatistú farbu. Následne prenesieme mäso do pekáča.
  4. Príprava omáčky: Na tej istej panvici, kde sa opeko bolo mäso, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme nakrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, zemiaky) a restujeme ich niekoľko minút.
  5. Pečenie: Zeleninu dáme do pekáča k mäsu, pridáme bobkový list a zalejeme vodou alebo vývarom. Pekáč zakryjeme a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 1,5 – 2 hodiny, alebo kým mäso nie je úplne mäkké. Počas pečenia je dobré občas skontrolovať, či nie je potrebné pridať trocha vody.
  6. Záver: Keď je mäso hotové, vyberieme pekáč z rúry a necháme chvíľu postáť. Potom môžeme pliecko servírovať so zeleninou a šťavou z pekáča.

V závere:

Upečené bravčové pliecko je lahodné, šťavnaté a skvelé na prípravu v rodinnom prostredí. Môžete ho podávať s dusenou kapustou alebo domácimi knedľami, ktoré skvele doplnia jeho chuť. Dúfam, že si tento recept obľúbite a stane sa jedným z vašich obľúbených jedál. Prajem vám dobrú chuť a veľa úspechov pri pečení!

Ako dlho vyprážať prírodné kuracie rezne?

Ako dlho vyprážať prírodné kuracie rezne?

Čítať viac »

Ako pripraviť pečené bravčové pliecko?-2

2) Ako pripraviť pečené bravčové pliecko?

Ingrediencie:
– 4 plátky bravčového mäsa
– soľ a korenie podľa potreby
– olej na smaženie

Postup:
1. Plátky mäsa osušte kuchynským papierom a ochutíme soľou a korením podľa chuti.
2. Na panvici rozohrejte trochu oleja a vložte plátky mäsa.
3. Smažte pleco z oboch strán, kým nezíska zlatistú farbu a nebude dostatočne mäkké.
4. Hotové pleco podávajte napríklad s dusenou zeleninou alebo zemiakovými plackami.

Tip: Do receptu môžete pridať aj ďalšie dochucovadlá alebo bylinky podľa vlastného vkusu, ako sú cesnak, tymián alebo mletá paprika.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *