ako upiect bravcove pliecko

Upiecť bravčové pliecko je výborným spôsobom, ako si pripraviť chutný a šťavnatý pokrm pre celú rodinu. Táto klasická slovenská receptúra je ideálna na nedeľný obed alebo špeciálne príležitosti.

Bravčové pliecko je veľmi vďačné na prípravu, má bohatú chuť a v kombinácii s vybranými korením a aromatickým zeleninovým prílohami sa stáva skutočnou pochúťkou. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept, ktorý zvládne každý.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového pliecka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 zeler
  • 2-3 zemiaky (voliteľné)
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1-2 bobkové listy
  • 300 ml vody alebo vývaru
  • Tymián alebo rozmarín (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové pliecko umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Následne ho narežeme na vhodné kusy (cca 2-3 cm hrubé) a ochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou.
  2. Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu, zeler a prípadne zemiaky očistíme a nakrájame na kocky alebo kolieska. Cesnak prelisujeme alebo nakrájame na jemno.
  3. Opekanie: Na panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom orestujeme kusy pliecka zo všetkých strán, aby získali zlatistú farbu. Potom mäso prenesieme do pekáča.
  4. Príprava omáčky: Na tej istej panvici, kde sme opekali mäso, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme, až kým cibuľa nezmäkne. Pridáme nakrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, zemiaky) a opekáme ich niekoľko minút.
  5. Pečenie: Zeleninu preložíme do pekáča k pliecku, pridáme bobkový list a zalejeme vodou alebo vývarom. Pekáč zakryjeme a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 – 2 hodiny, alebo kým mäso nie je úplne tender. Počas pečenia je dobré občas skontrolovať, či nie je potrebné pridať trochu vody.
  6. Dokončenie: Keď je mäso hotové, vyberieme pekáč z rúry a necháme chvíľu postáť. Potom môžeme pliecko podávať spolu so zeleninou a šťavou z pekáča.

Záver:

Upečené bravčové pliecko je lahodné, šťavnaté a ideálne na prípravu v rodinnej atmosfére. Môžete ho servírovať s dusenou kapustou alebo domácimi knedľami, ktoré dokonale doplnia jeho chuť. Verím, že si tento recept obľúbite a stane sa súčasťou vašich obľúbených jedál. Prajem vám dobrú chuť a veľa úspechov pri pečení!

 

2) Ako upiecť bravčové pliecko?

Ingrediencie:
– 4 plátky bravčového mäsa
– soľ a korenie podľa chuti
– olej na smaženie

Postup:
1. Plátky bravčového mäsa osušte kuchynským papierom a osolte a okorenite podľa chuti.
2. Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte plátky mäsa.
3. Smažte pliecko z oboch strán, kým nebude pečené do zlatista a dostatočne mäkké.
4. Hotové pliecko podávajte napríklad s dusenou zeleninou alebo zemiakovými plackami.

Tip: Môžete pridať do receptu aj ďalšie dochucovadlá alebo bylinky podľa vlastného vkusu, napríklad cesnak, tymián alebo mletú papriku.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *