Ako upiecť celozrnný chlieb

Ako upiecť celozrnný chlieb?

Pokiaľ máte záujem o prípravu celozrnného chleba, postupujte podľa týchto pokynov:

  1. Pripravte si všetky potrebné suroviny. Základnými zložkami pre celozrnný chlieb sú celozrnná múka, voda, soľ, cukor, droždie a maslo.
  2. V miske zmiešajte približne 500 gramov celozrnnej múky, 2 čajové lyžičky soli a 1 čajovú lyžičku cukru.
  3. V menšej miske rozpustite 1 kocku droždia v približne 250 ml vlažnej vody. Pridajte k tomu kvapku medu alebo cukru a nechajte droždie kysnúť asi 10 minút.
  4. Keď droždie kvasi, zmiešajte ho so suchou zmesou múky. Postupne prilievajte vodu, aby ste dosiahli konzistenciu cestoviny, ktorá sa dobre spracováva.
  5. Starostlivo premiešajte cesto a pridajte 1-2 lyžice rozpusteného masla. Predtým, než sa maslo úplne vsiakne do cesta, znovu cesto premiešajte.
  6. Zakryte misku utierkou a nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste po dobu asi jednej hodiny, kým sa jeho objem nezvýši dvakrát.
  7. Vyberte cesto z misky a dobre ho premiesite. Potom ho preložte do vyššej formy na chlieb a nechajte kysnúť ešte ďalších 30 – 60 minút.
  8. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia. Môžete na povrch cesta pred pečením nakvapkať niekoľko kvapiek vody a posypať ho celozrnnou múkou.
  9. Chlieb vložte do rúry a pečte asi 30 – 40 minút, alebo kým nezíska zlatohnedý odtieň a pri poklepaní na jeho spodok sa ozve dutý zvuk.
  10. Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, aby sa dosiahla ideálna konzistencia pred jeho krájaním.

 

Akým spôsobom upiecť celozrnný chlieb?

Takto by ste mali získať chutný celozrnný chlieb. V prípade, že by vám chýbali akékoľvek špecifické informácie alebo pokračovanie, neváhajte ma kontaktovať.

 

Ako upiecť celozrnný chlieb  - 2

2) Ako upiecť celozrnný chlieb?

Celozrnný chlieb je zdravou a výživnou náhradou za bežný biely chlieb. Vďaka použitiu celozrnnej múky si uchováva všetky dôležité živiny, vlákninu a poskytuje vynikajúcu chuť. Tu je jednoduchý recept, ako si pripraviť celozrnný chlieb.

Ingrediencie:

  • 500 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica cukru (môže sa nahradiť medom)
  • 2 lyžice olivového oleja (nepovinné)
  • Semienka (slnečnicové, ľanové alebo sezamové) na posypanie (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava kvásku: Ak použijete sušené droždie, zmiešajte ho s teplou vodou a cukrom. Nechajte odstáť zhruba 10 minút, aby sa droždie aktivovalo. Pri použití čerstvého droždia ho rozmiešajte priamo vo vode.

  2. Zmiešanie ingrediencií: Vo veľkej mise kombinujte celozrnnú múku so soľou. Potom pridajte aktivované droždie a olivový olej (ak ho používate). Postupne prilievajte zvyšok vody a miešajte, kým sa nevytvorí hladké, lepkavé cesto.

    Bravčová pečeň na Dalmatský spôsob

    Bravčová pečeň na Dalmatský spôsob

    Čítať viac »

  3. Krytie a kysnutie: Cesto preklopte na pomúčenú dosku a po niekoľko minút ho dôkladne premiesite, aby sa aktivoval lepok. Potom vytvarujte guľu, umiestnite ju do misy potiahnutej olejom a zakryte utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo kým cesto nezvětší svoj objem.

  4. Formovanie chleba: Po vykysnutí cesto opäť prepracujte, aby ste sa zbavili prebytočného vzduchu, a vytvorte oválny bochník alebo vložte cesto do chlebovej formy.

  5. Druhé kysnutie: Zakryte cesto utierkou a nechajte ho kysnúť ďalších asi 30 minút, kým sa opäť nezväčší.

  6. Príprava na pečenie: Pred pečením predhrejte rúru na 220 °C. Môžete do rúry pridať aj plech s vodou, aby ste získali lepšiu paru pri pečení.

  7. Pečenie: Chlieb pečte asi 30-35 minút, kým nie je zlatohnedý a pri poklepaní na spodnú časť sa ozýva dutý zvuk.

  8. Chladenie: Po upečení vyberte chlieb z formy a nechajte ho ochladnúť na mriežke, aby ste predišli vlhnutiu spodnej časti.

Na záver

Celozrnný chlieb je chutný a výživný pokrm, ideálny na raňajky alebo desiatu. Môžete ho podávať s maslom, syrom alebo zeleninou. Experimentujte s pridávaním rôznych semienok alebo orechov do cesta pre ešte zaujímavejšiu chuť. Užívajte si pečenie a zdravé stravovanie!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Jozko123 píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept na celozrnný chlieb! Konečne som sa odvážil piecť a chlieb sa podaril skvele. Chutí famózne a je oveľa zdravší než biely chlieb. Odporúčam každému, kto má rád čerstvý chlieb.

  2. BubliK píše:

    Tento recept je úžasný! Nikdy by som si nemyslela, že pečenie chleba bude také jednoduché. Chlieb bol nadýchaný a chutný. Ďakujem za tipy, určite ho zopakujem! Je to super zdravá alternatíva.

  3. Miloško píše:

    Wow, tento celozrnný chlieb je fantastický! Mám rád, ako sú uvedené všetky potrebné kroky. Po vyskúšaní môžem povedať, že je lepší ako kúpený. Urobím ho znova a pridám semienka!

  4. ZelenáŽirafa píše:

    Ďakujem za skvelý recept na celozrnný chlieb! Cesto sa pekne spracovalo a výsledok bol úžasný. Chlebík je nielen chutný, ale aj plný živín. Určite odporúčam vyskúšať každému!

  5. VeselýJanko píše:

    Tento recept na celozrnný chlieb ma naozaj zaujal! Konečne viem, ako upiecť zdravú alternatívu k bežnému chlebu. Cesto bolo veľmi jemné a po upečení voňalo skvele! Určite budem piecť častejšie.

  6. Slniečko píše:

    Chcem poďakovať za tento úžasný recept na celozrnný chlieb! Po prvom pokuse som dosiahla perfektné výsledky a rodina bola nadšená. Je to jednoduché a zdravé, čo viac si priať? Odporúčam!

  7. Bublifuk12 píše:

    Pečenie tohto celozrnného chleba bolo pre mňa veľkým prekvapením! Všetko išlo hladko a výsledok bol výnimočný. Už sa teším na ďalšie pečenie s týmto receptom!

  8. _Kočka_88_ píše:

    Celozrnný chlieb z tohto receptu je jednoducho výborný! Môj rodinný obľúbenec už po prvom ochutnaní. Naozaj sa oplatí skúsiť ho upiecť doma, určite vás nesklame!

  9. -Fenix-77 píše:

    Vynikajúci recept na celozrnný chlieb! Nevedela som si predstaviť, že to bude také jednoduché a rýchle. Cesto krásne kyslo a po upečení vonia skvele – už len krájať!

  10. MäkučkýMuffin píše:

    Tento recept ma veľmi potešil! Pečenie celozrnného chleba bolo pre mňa novou výzvou a výsledok bol fantastický! Odporúčam všetkým milovníkom zdravého stravovania.