Ak chcete upiecť celozrnný chlieb, nasledujte tieto kroky:
- Získajte všetky potrebné ingrediencie. Celozrnná múka, voda, soľ, cukor, droždie a maslo sú základné zložky pre celozrnný chlieb.
- V miske zmiešajte približne 500 gramov celozrnnej múky, 2 čajové lyžičky soli a 1 čajovú lyžičku cukru.
- V menšej miske rozpustite 1 kocku droždia v cca. 250 ml vlažnej vody. Pridajte kvapku medu alebo cukru a nechajte droždie kvasiť asi 10 minút.
- Keď droždie kvasí, pridajte ho k suchej zmesi múky. Postupne pridávajte vodu, aby ste dosiahli konzistenciu ľahko spracovateľného cesta.
- Zmiešajte cesto do hladka a pridajte 1-2 lyžice rozpusteného masla. Znova premiešajte, až kým sa maslo poriadne nevtiahne do cesta.
- Zakryte misku utierkou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste asi hodinu, kým sa objem dvojnásobne nezväčší.
- Vyberte cesto z misky a dôkladne ho premiesite. Potom ho preložte do vyššej formy na chlieb a nechajte kysnúť ešte ďalších 30 – 60 minút.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia. Pred pečením môžete na povrch cesta nakvapkať niekoľko kvapiek vody a posypať ho celozrnnou múkou.
- Vložte chlieb do rúry a pečte asi 30 – 40 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu a zvuk dutého búchania sa ozýva, keď po ňom poklepete.
- Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke pred krájaním, aby ste dosiahli najlepšiu konzistenciu.
Ako upiecť celozrnný chlieb?
Týmto spôsobom by ste mali byť schopní upiecť chutný celozrnný chlieb. Ak by vám nejaké špecifické informácie alebo ďalší postup chýbal, dajte mi prosím vedieť.
2)
Celozrnný chlieb je zdravou a výživnou alternatívou k obyčajnému bielému chlebu. Vďaka celozrnnej múke si zachováva všetky dôležité živiny, vlákninu a má výbornú chuť. Tu je jednoduchý recept, ako upiecť celozrnný chlieb.
Ingrediencie:
- 500 g celozrnnej pšeničnej múky
- 300 ml vody (teplej)
- 1 balenie sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica cukru (môžete nahradiť medom)
- 2 lyžice olivového oleja (voliteľné)
- Semienka (slnečnicové, ľanové, alebo sezamové) na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava kvásku: Ak používate sušené droždie, zmiešajte ho s teplou vodou a cukrom. Nechajte odstáť asi 10 minút, aby sa droždie aktivovalo. Ak používate čerstvé droždie, rozmiešajte ho priamo vo vode.
-
Zmiešanie surovín: V veľkej mise zmiešajte celozrnnú múku so soľou. Pridajte aktivované droždie a olivový olej (ak ho používate). Postupne pridávajte zvyšok vody a miešajte, kým nevznikne hladké, lepivé cesto.
-
Krytie a kysnutie: Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a dôkladne ho prepracujte niekoľko minút, aby sa aktivoval lepok. Potom vytvarujte guľu, vložte ju do misy vymazanej olejom a zakryte utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny alebo kým cesto nezväčší objem.
-
Formovanie chleba: Po vykysnutí cesto opäť prepracujte, aby ste odstránili nadbytočný vzduch a vytvorte oválny bochník alebo vložte cesto do chlebovej formy.
-
Druhé kysnutie: Zakryte cesto utierkou a nechajte ho kysnúť ešte asi 30 minút, kým sa opäť nezväčší.
-
Príprava na pečenie: Pred pečením predhrejte rúru na 220 °C. Môžete do rúry dať aj plech s vodou, aby ste dosiahli lepšiu paru pri pečení.
-
Pečenie: Chlieb pečte približne 30-35 minút, alebo kým nie je zlatohnedý a pri poklepaní na spodnú stranu sa ozýva dutý zvuk.
-
Chladenie: Po upečení vyberte chlieb z formy a nechajte ho chladnúť na mriežke, aby sa zabránilo vlhnutiu spodnej časti.
Záver
Celozrnný chlieb je lahodný a výživný, ideálny na raňajky alebo desiatu. Môžete ho podávať s maslom, syrom, alebo zeleninou. Experimentujte s pridaním rôznych semienok alebo orechov do cesta pre ešte zaujímavejšiu chuť. Užite si pečenie a zdravé jedlo!
Veľmi sa mi páči tento recept na celozrnný chlieb! Konečne som sa odvážil piecť a chlieb sa podaril skvele. Chutí famózne a je oveľa zdravší než biely chlieb. Odporúčam každému, kto má rád čerstvý chlieb.
Tento recept je úžasný! Nikdy by som si nemyslela, že pečenie chleba bude také jednoduché. Chlieb bol nadýchaný a chutný. Ďakujem za tipy, určite ho zopakujem! Je to super zdravá alternatíva.
Wow, tento celozrnný chlieb je fantastický! Mám rád, ako sú uvedené všetky potrebné kroky. Po vyskúšaní môžem povedať, že je lepší ako kúpený. Urobím ho znova a pridám semienka!
Ďakujem za skvelý recept na celozrnný chlieb! Cesto sa pekne spracovalo a výsledok bol úžasný. Chlebík je nielen chutný, ale aj plný živín. Určite odporúčam vyskúšať každému!
Tento recept na celozrnný chlieb ma naozaj zaujal! Konečne viem, ako upiecť zdravú alternatívu k bežnému chlebu. Cesto bolo veľmi jemné a po upečení voňalo skvele! Určite budem piecť častejšie.
Chcem poďakovať za tento úžasný recept na celozrnný chlieb! Po prvom pokuse som dosiahla perfektné výsledky a rodina bola nadšená. Je to jednoduché a zdravé, čo viac si priať? Odporúčam!
Pečenie tohto celozrnného chleba bolo pre mňa veľkým prekvapením! Všetko išlo hladko a výsledok bol výnimočný. Už sa teším na ďalšie pečenie s týmto receptom!
Celozrnný chlieb z tohto receptu je jednoducho výborný! Môj rodinný obľúbenec už po prvom ochutnaní. Naozaj sa oplatí skúsiť ho upiecť doma, určite vás nesklame!
Vynikajúci recept na celozrnný chlieb! Nevedela som si predstaviť, že to bude také jednoduché a rýchle. Cesto krásne kyslo a po upečení vonia skvele – už len krájať!
Tento recept ma veľmi potešil! Pečenie celozrnného chleba bolo pre mňa novou výzvou a výsledok bol fantastický! Odporúčam všetkým milovníkom zdravého stravovania.