Ako upiecť celozrnný chlieb?
Pokiaľ máte záujem o prípravu celozrnného chleba, postupujte podľa týchto pokynov:
- Pripravte si všetky potrebné suroviny. Základnými zložkami pre celozrnný chlieb sú celozrnná múka, voda, soľ, cukor, droždie a maslo.
- V miske zmiešajte približne 500 gramov celozrnnej múky, 2 čajové lyžičky soli a 1 čajovú lyžičku cukru.
- V menšej miske rozpustite 1 kocku droždia v približne 250 ml vlažnej vody. Pridajte k tomu kvapku medu alebo cukru a nechajte droždie kysnúť asi 10 minút.
- Keď droždie kvasi, zmiešajte ho so suchou zmesou múky. Postupne prilievajte vodu, aby ste dosiahli konzistenciu cestoviny, ktorá sa dobre spracováva.
- Starostlivo premiešajte cesto a pridajte 1-2 lyžice rozpusteného masla. Predtým, než sa maslo úplne vsiakne do cesta, znovu cesto premiešajte.
- Zakryte misku utierkou a nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste po dobu asi jednej hodiny, kým sa jeho objem nezvýši dvakrát.
- Vyberte cesto z misky a dobre ho premiesite. Potom ho preložte do vyššej formy na chlieb a nechajte kysnúť ešte ďalších 30 – 60 minút.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia. Môžete na povrch cesta pred pečením nakvapkať niekoľko kvapiek vody a posypať ho celozrnnou múkou.
- Chlieb vložte do rúry a pečte asi 30 – 40 minút, alebo kým nezíska zlatohnedý odtieň a pri poklepaní na jeho spodok sa ozve dutý zvuk.
- Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke, aby sa dosiahla ideálna konzistencia pred jeho krájaním.
Akým spôsobom upiecť celozrnný chlieb?
Takto by ste mali získať chutný celozrnný chlieb. V prípade, že by vám chýbali akékoľvek špecifické informácie alebo pokračovanie, neváhajte ma kontaktovať.
2) Ako upiecť celozrnný chlieb?
Celozrnný chlieb je zdravou a výživnou náhradou za bežný biely chlieb. Vďaka použitiu celozrnnej múky si uchováva všetky dôležité živiny, vlákninu a poskytuje vynikajúcu chuť. Tu je jednoduchý recept, ako si pripraviť celozrnný chlieb.
Ingrediencie:
- 500 g celozrnnej pšeničnej múky
- 300 ml teplej vody
- 1 balenie sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica cukru (môže sa nahradiť medom)
- 2 lyžice olivového oleja (nepovinné)
- Semienka (slnečnicové, ľanové alebo sezamové) na posypanie (nepovinné)
Postup:
-
Príprava kvásku: Ak použijete sušené droždie, zmiešajte ho s teplou vodou a cukrom. Nechajte odstáť zhruba 10 minút, aby sa droždie aktivovalo. Pri použití čerstvého droždia ho rozmiešajte priamo vo vode.
-
Zmiešanie ingrediencií: Vo veľkej mise kombinujte celozrnnú múku so soľou. Potom pridajte aktivované droždie a olivový olej (ak ho používate). Postupne prilievajte zvyšok vody a miešajte, kým sa nevytvorí hladké, lepkavé cesto.
-
Krytie a kysnutie: Cesto preklopte na pomúčenú dosku a po niekoľko minút ho dôkladne premiesite, aby sa aktivoval lepok. Potom vytvarujte guľu, umiestnite ju do misy potiahnutej olejom a zakryte utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo kým cesto nezvětší svoj objem.
-
Formovanie chleba: Po vykysnutí cesto opäť prepracujte, aby ste sa zbavili prebytočného vzduchu, a vytvorte oválny bochník alebo vložte cesto do chlebovej formy.
-
Druhé kysnutie: Zakryte cesto utierkou a nechajte ho kysnúť ďalších asi 30 minút, kým sa opäť nezväčší.
-
Príprava na pečenie: Pred pečením predhrejte rúru na 220 °C. Môžete do rúry pridať aj plech s vodou, aby ste získali lepšiu paru pri pečení.
-
Pečenie: Chlieb pečte asi 30-35 minút, kým nie je zlatohnedý a pri poklepaní na spodnú časť sa ozýva dutý zvuk.
-
Chladenie: Po upečení vyberte chlieb z formy a nechajte ho ochladnúť na mriežke, aby ste predišli vlhnutiu spodnej časti.
Na záver
Celozrnný chlieb je chutný a výživný pokrm, ideálny na raňajky alebo desiatu. Môžete ho podávať s maslom, syrom alebo zeleninou. Experimentujte s pridávaním rôznych semienok alebo orechov do cesta pre ešte zaujímavejšiu chuť. Užívajte si pečenie a zdravé stravovanie!